Tutkimus: Älysormus voi havaita lähes oireettoman koronatartunnan

Etkö ole varma, kuinka kasvomaskia tulee käyttää? Havainnollistava video näyttää, kuinka kasvomaski asetetaan ja poistetaan kasvoilta oikeaoppisesti 0:50
Osaatko käyttää kasvomaskia oikeaoppisesti? Katso videolta ohjeet.

Suomalaisinnovaatio, hyvinvointisormus Oura saattaa uuden tutkimuksen mukaan havaita kuumeen jo ennen kuin ihminen itse tuntee olonsa sairaaksi.

Oura-älysormuksesta saattaa olla apua varhaisten koronaoireiden tunnistamiseksi, esittävät yhdysvaltalaistutkijat Scientific Reports -tiedejulkaisussa.

Sormus mittaa luotettavasti ruumiinlämpöä eri päivänaikoina. Korkea ruumiinlämpö eli kuume puolestaan on oire useista sairaudesta, myös uuden koronaviruksen aiheuttamasta covid-19-taudista.

Nyt ilmestynyt tutkimus sisältää ensimmäisiä julkaistuja tuloksia TemPredict-tutkimuksesta, jossa tarkastellaan yli 65 000 Oura-käyttäjää. Tutkimuksen tarkoituksena on kehittää koronan oireita – kuten kuumetta, yskää ja väsymystä – tunnistava algoritmi, tiedotteessa kerrotaan. Tekijät toivovat, että algoritmi auttaisi puuttumaan viruksen leviämiseen nopeammin.

Älysormuksesta apua lieväoireisen koronan havaitsemisessa?

Osallistujista 50 oli sairastanut koronan ennen tutkimukseen liittymistä. Henkilöt kertoivat taudin yhteydessä ilmenneistä oireista ja antoivat tutkijoille pääsyn älysormusten heistä keräämään dataan sairastamisen aikana.

Tutkimustiimi huomasi, että osallistujille nousi usein kuume ennen oireita, jotka saivat heidät epäilemään sairastumista. Matalaa kuumetta esiintyi myös henkilöillä, jotka eivät raportoineet mistään muista oireista. Älysormus havaitsi lievätkin oireet useammalla kuin kolmella neljästä koronapositiiviseksi testatusta osallistujasta.

Tutkijat esittävät, että älysormuksista ja muustakin puettavasta teknologiasta voisi olla apua oireettoman tai lieväoireisen koronataudin havaitsemisessa. Tulokset pitää kuitenkin varmistaa laajemmissa otannoissa.

On esitetty, että lähes puolet koronaan sairastuneista olisi oireettomia. Vaikka oireita ilmenisikin, sairastunut henkilö on tartuttavimmillaan taudin alussa ja juuri ennen oireiden alkua.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit tai lisää aiheesta koronavirus.

Lue myös:

    Uusimmat