Tutkija: Boston ei käynnistä uutta terrorismin vastaista sotaa

Ulkopoliittisen instituutin tutkija ei usko, että Yhdysvaltain tämän viikon tapahtumista käynnistyisi uusi terrorismin vastaisen sodan vaihe.

– Tutkijan näkökulmasta näin ei pitäisi käydä, mikä ei tietenkään tarkoita, etteikö sellaista saataisi Washingtonissa käynnistettyä, Ulkopoliittisen instituutin tutkija Charly Salonius-Pasternak sanoi Huomenta Suomessa.

– Kyseessä voivat olla paikalliset tekijät. Silloin uskon, että Washingtonissakin ruvetaan ymmärtämään, että kannattaa hieman rauhoittua. Jos yksikin tekijöistä on ulkomaalainen tai tullut Yhdysvaltoihin, sillä voi ikävä kyllä olla vähän pidempiä ja pahempia seuraamuksia.

Salonius-Pasternakin mukaan amerikkalaisilla on tapana hakea tarinaa tai yksinkertaistusta tapahtuneelle.

– Heti Bostonin maratonin pommi-iskujen jälkeen uskottiin, että kyseessä on joko ulkopuolelta tullut organisoitu terroristiverkosto tai kotimainen yksittäinen hörhö, a lone wolf. Ei haluta uskoa, että tekijöinä olisi ryhmä amerikkalaisia tai että mukana olisi esimerkiksi veteraani. Halutaan yksinkertaistaa, halutaan tarina, se luo oudolla tavalla turvallisuutta.

Tutkijan mukaan on liian aikaista sanoa, liittyvätkö Bostonin maratonin pommi-iskut ja lannoitetehtaan räjähdys toisiinsa.

– Tässä vaiheessa on mahdotonta sanoa yhteyksistä mitään.

Charly Salonius-Pasternakia haastateltiin tänä aamuna Huomenta Suomessa ennen kuin tuli tieto Bostonin yliopistoammuskelusta.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat