Turisti, näin sinua ei ryöstetä – lue vinkit!

Suurkaupunkin ja lomakohteiden taskuvarkaat voivat olla melkoinen ongelma. Katurikolliset lymyilevät metroasemien tunneleissa ja täysissä busseissa odottaen seuraavaa uhriaan. Taitavimmat vievät lompakkoja niin sujuvasti, etteivät uhrit sitä edes huomaa. Lue vinkit, kuinka voit ehkäistä varkaan onnistumisen tehtävässään.

Saatat olla unelmiesi matkalla, mutta viheliäs taskuvaras voi muuttaa lomasi suunnan hetkessä painajaiseksi. Onneksi taskuvarkaudet voidaan välttää muutamilla yksinkertaisilla taktiikoilla.

1. Käytä rahavyötä

Paras vyö suojata omaisuutensa matkalla on pistää mukana kannettava arvokas jonnekin lähelle omaa ihoa, vaikkapa rahavyöhön. Rahavyö voi olla epämukava, ja kaulan ympäri kiedottavat pussukat näkyvät paitojen alta, mutta pidä sellaista silti. Jos et millään voi pitää rahavyötä, ompele paitaasi sisätaskuja ja pidä käteisesi siellä.

2. Pidä kamerasi tallessa

Kamerat ovat varkaiden suosikkikohteita, sillä ne ovat helposti napattavissa. Älä roikota kameralaukkua olkasi yli, vaan pidä se lähellä kehoasi. Jos joku lähestyy sinua osittain avoimen sanomalehden kanssa, ole valmiina työntämään hänet pois. Sanomalehden kantaja on "hämääjäsi", ja silloin toinen varas, ehkäpä pikkulapsi, yrittää napata kamerasi.

3. Kanna syöttiä

Pistä muutama epäaito "luottokortti" ja hieman käteistä halpaan lompakkoon ja kanna sitä mukanasi. Pidä oikeat rahasi, pankki- ja luottokorttisi sekä passi rahavyössäsi. Jos taskuvarkaat sattuvat ryöstämään sinut, saavat he käsiinsä vain halpisversion!

4. Suojele läppäriäsi

Erityisesti lentokentillä läppärit ovat varkaiden ykköskohteita. Jos sinun tarvitsee ottaa kannettava mukaasi, harkitse sen kuljettamista jossain tavallisesta poikkeavassa salkussa. Äläkä koskaan päästä kentällä läppäriä näkyvistäsi.

5. Pukeudu kuin paikallinen

Jätä turistipaidat kotiin. Pukeudu neutraaleihin väreihin, ja jätä kalliit korusi kotiin. Kalliit ja hienot krumeluurit kertovat sinun olevan turisti, mutta myös varakas ja hyvä kohde taskuvarkaudelle.

6. Ole itsevarma

Seiso selkä suorana ja ole niin kuin tietäisit minne ole menossa, vaikka olisitkin eksynyt. Älä ota katsekontaktia katumyyjien kanssa. Taskuvarkaat saalistavat juuri epävarmoja turisteja, yleensä hämäämällä heitä ja luomalla hämmentävän tunnelman.

7. Tiedä missä varkaat ovat

Monet turistioppaat ja verkkosivut kertovat paljon varkaista. Huomaat pian, että varkailla on monia keinoja ryövätä sinut. Opettele tuntemaan kohteesi riskialueet ennen matkaa ja noudata erityistä varovaisuutta pahamaineisilla alueilla.

8. Mieti puolustusstrategia

Päätä, mitä teet, jos joudut taskuvarkaiden kynsiin. Alatko huutamaan kovaa, työnnätkö heidät pois vai käveletkö nopeasti pois eri suuntaan? Kaikki strategiat toimivat, jos toimit tavallisten, aseettomien taskuvarkaiden kanssa. Opettele muutama sana matkakohteesi kielestä, kuten "ei, "apua", "poliisi". Jos joku uhkaa sinua aseella, anna lompakkosi ilman vastarintaa ja sen jälkeen suuntaa lähimmälle poliisiasemalle.

9. Tee asiakirjoista kopiot

Jos pahin tapahtuu, ja omaisuuttasi viedään, on helpompaa uusia passit, liput sekä luottokortit jos olet tehnyt näistä dokumenteista kopiot. Jätä myös kopio passistasi kotiin läheisillesi sekä skannaa kuva passistasi ja lähetä se itsellesi sähköpostina. Kanna mukanasi myös luottokortti- sekä kuljetusyhtiöiden yhteystietoja.

Kuvat: Colourbox.com

Lähteet: seniortravel.about.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja