Tupakoinnin lopettaminen voi nostaa diabetesriskiä – taustalla tuttu ilmiö

8:04

Tupakoinnin lopettaminen ja siihen liittyvä painonnousu suurentavat riskiä sairastua diabetekseen, mutta tuoreen tutkimuksen perusteella tuo alttius vähitellen katoaa. Riski havaitaan lisäksi vain niillä, jotka lihovat tupakoinnin lopettamisen jälkeen.

Videolla tupakoinnin lopettamisesta keskustelevat entinen tupakoitsija ja keuhkolääkäri.

Tutkimus julkaistiin New England Journal of Medicinessä, ja sen perusteella riski sairastua aikuistyypin diabetekseen on tupakointia jatkaviin verrattuna noin viidenneksen suurempi 2–6 vuotta tupakoinnin lopettamisesta. Riski koskee vain osallistujia, jotka lihovat, ja heilläkin se heikkenee vuosien varrella.

Savuttomuus kannattaa

Ohimenevästä diabetesriskistä huolimatta savuttomuus kannatti kaikilla, sillä tupakoinnin lopettaneiden kuolleisuus oli seurannan aikana vähäisempää kuin tupakointia jatkaneiden.

Yli kuusi vuotta tupakoimatta olleiden riski menehtyä seurannan aikana oli noin puolet pienempi, tulokset osoittivat. Yhteys koski sekä sydän- ja verisuonitaudeista johtuvaa että kokonaiskuolleisuutta.

Tutkijoiden havainnot ovat tervetulleita, sillä ne vahvistavat tupakoinnin lopettamisen terveyshyötyjen olevan selvästi suurempia kuin siihen liittyvien ohimenevien terveyshaittojen. Nyt havaittu diabetesriski on lisäksi ehkäistävissä hillitsemällä painonnousua esimerkiksi liikunnalla ja terveellisellä ruokavaliolla.

Tupakointi merkittävä terveysongelma

Tupakointi on vähentynyt vuosikymmenten varrella, mutta se on edelleen merkittävimpiä terveysongelmia maailmanlaajuisesti.

Suomalaisista aikuisista miehistä 13 prosenttia ja naisista 10 prosenttia tupakoi päivittäin. Tupakoinnin lopettaminen vaatii usein ainakin 3–4 yritystä.

Copyright Duodecim 2018. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.​​​​​​​

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja