Totta vai tarua: Lihottaako tupakoinnin lopettaminen?

Moni tuntee ainakin yhden ex-tupakoitsijan, jolle on kertynyt lisäkiloja tupakoinnin lopettamisen jälkeen. Painonnousu voikin olla monille, erityisesti naisille, yksi syy siihen, miksi tupakointia ei haluta lopettaa. Tupakointi on kuitenkin vaarallinen ja kyseenalainen painonhallinnan väline.

Usein ihmiset – erityisesti naiset – saattavat haaveilla tupakoinnin lopettamisesta, mutta pelkäävät, että tupakoinnin lopettaminen lihottaa. Tutkimusten mukaan paino nouseekin miehillä melkein kolme ja naisilla melkein neljä kiloa vuoden sisällä tupakoinnin lopettamisesta.

Miksi paino sitten tuppaa nousemaan sen jälkeen, kun tupakka tumpataan viimeisen kerran?

– Painonnousu ei johdu tupakoinnin lopettamisesta itsestään, vaan elintapojen muutoksesta. Tupakoitsija on tottunut saamaan mielihyvää siitä, että käsi vie tupakkaa suuhun, joten tupakka korvataan usein napostelulla. Toinen syy on myös se, että ruoka alkaa maistua paremmalta, joten sitä syödään mielellään enemmän, sanoo synnytysten ja naistentautien erikoislääkäri Teija Alanko.

Tupakanpoltto on kuitenkin vaarallinen painonhallinnan väline. Tupakan aiheuttama nikotiiniriippuvuus on muiden aineriippuvuuksien, kuten huumeriippuvuuden kaltaista. Naisilla on vielä miehiä suurempi riski sairastua useisiin tupakan aiheuttamiin sairauksiin.

Vakavien sairauksien lisäksi tupakoitsijat kärsivät muita useammin muun muassa keskivartalolihavuudesta ja selluliitista.

– Tupakoidessa keuhkojen hengityskapasiteetti heikkenee ja limantuotanto keuhkoissa lisääntyy. Tupakoitsijat harvemmin harrastavat aerobista liikuntaa, joka olisi hyvä nimenomaan painonhallinnan kannalta, Alanko sanoo.

Keuhkot alkavat kuitenkin puhdistua limasta ja muista tupakoinnin aiheuttamista jätteistä jo vuorokauden kuluttua lopettamisesta. Verenkiertokin parantuu jo ensimmäisten viikkojen kuluttua, jolloin käveleminen ja juokseminen on helpompaa.

Säännölliset ruokailutavat ja liikunta – sillä pötkii jo pitkälle

Moni kaipaa apua tupakoinnin lopettamiseen, ja silloin kannattaa kääntyä lääkärin puoleen. Lääkärin tehtävänä on tunnistaa potilaan tupakointi ja nikotiiniriippuvuus ja auttaa ja kannustaa häntä vieroituksessa.

Aina ei tarvitse varata aikaa työterveyslääkäriltä tai –hoitajalta, vaan esimerkiksi naisille tukea löytyy myös gynekologikäyntien yhteydessä.

– Kysyn aina uusilta potilailtani, polttavatko he tupakkaa, ja jos, niin haluavatko lopettaa. Se voi olla ratkaiseva tekijä, että ammattilainen kysyy asiasta suoraan, ja kertoo erilaisista mahdollisuuksista. Apua voi saada esimerkiksi lääkehoidosta, nikotiinilaastareista tai vieroitusryhmistä, Alanko kuvailee.

Säännöllisillä ruoka-ajoilla, tavallisella kotiruoalla ja liikunnalla pääsee jo pitkälle, ja tupakoinnin lopettaminen onnistuu ilman ylimääräisiä kiloja.

– Liikunnankaan ei tarvitse olla mitään hikijumppaa, vaan puolen tunnin reipas kävelylenkki päivässä riittää, Alanko muistuttaa.

Tupakoinnin lopettaminen vaatii keskimäärin 3–4 yritystä eli repsahtaminen ei ole merkki lopettamisen lopullisesta epäonnistumisesta.

– Tärkein asia on kuitenkin sisäinen motivaatio ja se, että löytää tupakoinnin tilalle esimerkiksi uuden, mukavan harrastuksen. Eräs potilaani, joka oli polttanut jo pitkään askin päivässä, lopetti tupakoinnin yhdessä puolisonsa kanssa. He laittoivat sivuun joka päivä vitosen eli yhden askin hinnan, ja lähtivät vuoden kuluttua näillä rahoilla lomalle Brasiliaan.


Oletko sinä tai joku läheisistäsi lopettanut tupakoinnin? Miten elämänmuutos vaikutti sinuun tai ystäviisi? Kommentoi ja tule AVAn Facebook-faniksi! Seuraa, osallistu keskusteluun ja kommentoi AVAa myös Twitterissä.


AVA

Lähde: Deski

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat