Et ehkä aavistakaan, että sairastat tyypin 2 diabetesta – yhä useampien ja nuorempien vitsaus

8:45

Tyypin 2 diabetes on maailmanlaajuisesti kasvava ongelma, myös entistä nuoremmilla ihmisillä. Diagnoosi tulee monelle täytenä yllätyksenä, sillä tauti voi olla pitkään oireeton. Aiheesta keskusteltiin Huomenta Suomessa torstaiaamuna.

Tutkimusjohtaja Pilvikki Absetz Itä-Suomen yliopistosta kertoi lähetyksessä, että entistä useampi ja nuorempi ihminen sairastuu tyypin 2 diabetekseen.

– Se liittyy tosi paljon moderniin elämäntapaan, liikunnan vähentymiseen ja ruokavalion muutoksiin. Nopeaa, paljon energiaa sisältävää ruokaa syödään yhä enemmän. Ja varmasti myöskin uniongelmat ja stressi ovat jollakin tavalla yhteydessä siihen, Absetz sanoo.

Projektipäällikkö Sari Koski Diabetesliitosta muistuttaa, että suinkaan kaikki tyypin 2 diabeetikot eivät ole ylipainoisia tai liian vähän liikkuvia. Diagnoosi voi tulla yllätyksenä.

– Se (tyypin 2 diabetes) ei välttämättä aiheuta mitään oireita, Koski painotti lähetyksessä.

Pitkäaikaissairauteen sopeutuminen vaatii potilaalta aikaa ja jokapäiväistä lääkitystä. Varsinkin aiemmin tyypin 2 diabetes todettiin usein vasta siinä vaiheessa, kun se oli jo aiheuttanut lisäsairauksia eli ongelmia esimerkiksi sydämeen, jalkoihin, silmiin tai munuaisiin.

Sairastumisriskiä kohottavat muun muassa ikääntyminen, lähisuvun diabeteshistoria, korkea verenpaine sekä aikaisemmat sokeriaineenvaihdunnan häiriöt. Hyvä uutinen on, että kaikki – myös riskiryhmiin kuuluvat – voivat ehkäistä sairastumistaan elintavoilla. Paino ja vyötärönympärys tulisi pitää kurissa liikkumalla ja syömällä oikein.

Mitä käytännön vinkkejä Koski antoi diabeteksen ehkäisyyn? Mikä on diabeteksen riskitesti? Katso koko video ylhäältä.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja