Tunnista tauti varhain: Nämä ovat kurkkusyövän hälyttävät ensioireet

Mikä on tappavin syöpä?"Syöpälääkärille haastavia on edelleen valitettavasti useita" 1:32
Katso myös: Mikä on tappavin syöpä? Syöpälääkärille haastavia syöpiä on edelleen useita.

Varhaisessa vaiheessa havaitun kurkunpään syövän ennuste on hyvä.

Kurkunpään syöpä on tavallisimpia pään ja kaulan alueen pahanlaatuisia kasvaimia. Suomessa todetaan vuosittain toistasataa tapausta.

Miehillä kurkunpään syöpää esiintyy lähes kymmenen kertaa enemmän kuin naisilla. Sukupuolijakaumaa selittävät kurkunpään syövän syyt: tupakointi ja runsas alkoholin käyttö. Myös papilloomavirusinfektio eli HPV voi lisätä kurkunpään syövän riskiä.

Kurkunpään syövän hoitotulokset ovat hyvät. Jos tauti havaitaan varhaisessa vaiheessa, potilaista yli 90 prosenttia on elossa viiden vuoden kuluttua. Varhaista diagnoosia varten ihmisten on tunnistettava kurkunpään syövän hälyttävät ensioireet.

1. Äänen käheys ja muutokset

Tavallisin kurkunpään syövän varhainen oire on äänen käheys. Jos käheyttä on kestänyt yli kolme viikkoa, sen syy olisi selvitettävä – erityisesti, jos ihminen tupakoi.

Myös muut muutokset äänessä, kuten sävelkorkeudessa, voivat olla kurkunpään syövän merkki.

2. Kyhmy kaulalla

Mikäli kaulalle on ilmestynyt kyhmy, jota ei ole aiemmin paikalla ollut, kannattaa se käydä tarkistuttamassa. Kyhmy voi olla merkki kurkunpään syövän aiheuttamasta etäpesäkkeestä. Tyypillisesti vaarallinen kyhmy tuntuu aivan leuan alapuolella, mutta niitä voi olla myös muualla kaulan alueella.

3. Palan tunne kurkussa

Jatkuva palan tunne kurkussa voi olla merkki kurkun osittain tukkivasta kasvaimesta. Myös nielemisvaikeudet ja kipu niellessä ovat varhaisia kurkunpään syövän oireita.

4. Korvasärky

Kurkunpään syöpä voi aiheuttaa korvaan säteilevää kipua tai epämukavuutta.

5. Jatkuvasti kipeä kurkku

Jos kurkku on jatkuvasti kipeä, eikä ihmisellä ole muita flunssaan viittaavia oireita, voi syy kurkun arkuudelle olla vakavampi. Äänihuulten alle muodostunut syöpäkasvain voi aiheuttaa flunssankaltaisia kurkkuoireita.

6. Hengenahdistus ja veriyskä

Pitkälle edennyt kurkunpään syöpä saattaa aiheuttaa voimakasta hengenahdistusta, kun hengitystiet tukkeutuvat. Myös veriyskää voi esiintyä. Veriyskän vuoksi kannattaa hakeutua viivyttelemättä hoitoon.

Artikkeli on uusinta vuodelta 2019.

Lue myös:

    Uusimmat