"Miehillä kymmenen kertaa yleisempi kuin naisilla" – kurkunpään syöpää voi ehkäistä omilla elämäntavoillaan

Pitkittynyt äänen käheys voi kieliä pahanlaatuisen flunssan lisäksi pahanlaatuisesta kasvaimesta: kurkunpään syövästä. Vuosittain tautiin sairastuu keskimäärin 120–130 suomalaista, mutta tupakointikulttuurin muuttumisen vuoksi taudista todennäköisesti kärsitään jatkossa aiempaa harvemmin.

Tupakointi on ylivoimaisesti suurin kurkunpään syövän riskitekijä. Tämä näkyy myös sairastuneiden sukupuolijakaumassa, jossa yliedustettuina ovat miehet. Tyypillisesti kurkunpään syöpä on eläkeikäisten tauti, mutta sairastumisriski kasvaa jo 50. ikävuoden jälkeen.

– Vuonna 2014 miehillä kurkunpäänsyöpätapauksia oli 114, kun taas naisilla paljon vähemmän, 13 kappaletta. Miehillä sairaus on kymmenen kertaa yleisempi kuin naisilla, kertoo HYKS:n syöpätautien klinikan sädehoito-osaston ylilääkäri Kauko Saarilahti.

Tupakointi ylivoimaisesti yleisin aiheuttaja, mutta myös alkoholi lisää riskiä

Miesten tupakointi on viime vuosina merkittävästi vähentynyt samalla kun naisten tupakoinnissa ei yhtä suurta prosentuaalista muutosta ole havaittavissa. Tämä näkyy viiveellä syöpätilastoissa. Saarilahden mukaan tupakointikulttuurin muutos näkyy tällä hetkellä siten, että vuosina 1968–1972 kurkunpään syöpätapauksia oli keskimäärin 160 vuosittain, kun nykyään sairastuneita on 120–130 kappaletta.

– Erot miesten ja naisten välillä tasoittuvat edelleen parinkymmenen vuoden kuluessa. Nyt syöpätilastoissa näkyvät vielä aiemmat tupakointitavat, Saarilahti sanoo.

Tupakointi on ylivoimaisesti yleisin kurkunpään syövän aiheuttaja, mutta myös runsas alkoholinkäyttö lisää riskiä sairastua. Tupakka ja alkoholi yhdessä käytettyinä nostavat sairastumisriskin eräiden tutkimusten mukaan jopa 40-kertaiseksi.

Nopea hakeutuminen hoitoon parantaa ennustetta

Mikäli tupakoitsija havaitsee äänensä olleen pitkään käheytynyt, on hänen syytä hakeutua korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkärin vastaanotolle.

Äänen käheys on kurkunpään syövän tavallisin oire. Muita oireita voivat olla palan tunne kurkussa, nielemiskipu, kyhmy kaulalla sekä veriyskä. Pitkälle edenneenä kurkunpään syöpä saattaa aiheuttaa hengenahdistusta hengitysteiden tukkeutuessa sekä veriyskää.

Etäpesäkkeitä ei kovin herkästi

Kurkunpään syövän ennuste riippuu siitä, missä vaiheessa syöpä todetaan.

– Jos kyseessä on äänihuuleen rajoittunut varhainen syöpä, on ennuste hyvä: pitkälle yli 90 prosenttia elää tautivapaana vielä viiden vuoden kuluttua syövän toteamisesta. Jos syöpä on kehittynyt pidemmälle ja tuhonnut kurkunpään rustoja, on ennuste enää 40–50 prosentin luokkaa, koska tällöin tauti uusii jossain vaiheessa, Saarilahti kertoo.

Etäpesäkkeitä kurkunpään syöpä ei kovin herkästi lähetä. Yleisimmin etäpesäkkeet ovat kaulan alueen imusolmukkeissa, joista syöpäkasvain voidaan hoitaa leikkauksella tai sädehoidolla.

– Varhaisvaiheen syövät rajoittuvat yleensä aina äänihuuliin. Kasvaessaan isommiksi imusolmukepesäkkeiden riski kasvaa suuremmaksi.

Leikkaus ei tarkoita mykkyyttä

Kurkunpään syövän hoitomuoto riippuu kasvaimen laadusta. Äänihuuleen rajoittunutta syöpää hoidetaan laseroinnilla tai pelkästään kurkunpäähän kohdistuvalla sädehoidolla.

Suuremmissa kasvaimissa – joiden kohdalla nähdään, että potilaan kurkunpään toiminta, eli ääni, voidaan säilyttää – hoitokeinona on yhdistetty säde- ja sytostaattihoito. Mikäli kasvain on tuhonnut kurkunpään niin pahasti, ettei siitä saa toimivaa, kurkunpää poistetaan leikkauksella ja kaulalle laitetaan avanne.

Leikkauksen riskinä on puhekyvyn menettäminen. Aiemmin puheterapeutit saattoivat opettaa potilaat puhumaan röyhtäyksien avulla, mutta modernimpi tapa on asentaa tälle puheproteesi, joka asennetaan usein kurkunpään syöpäleikkauksen yhteydessä. Puheproteesin käyttö perustuu siihen, että sen avulla potilas pystyy keuhkoista tulevan ilmavirtauksen avulla tuottamaan ymmärrettävää ääntä. Tekniikalla saadaan usein aikaan melko toimiva ääni.

– Puheproteeseilla kommunikaatiokyky säilyy yleensä aika lailla hyvin. Jonkin verran proteesi saattaa kuitenkin vaikuttaa potilaan sosiaaliseen elämään yleensä. Iso leikkaus näkyy ja kuuluu, jolloin ihmiset usein tulevat sosiaalisesti aremmiksi, kertoo Saarilahti.

– Ne, jotka oppivat käytön hyvin, puhuvat hyvin ymmärrettävästi ja pärjäävät sosiaalisessa elämässä erittäin hyvin.

Lähteenä myös: Duodecim Terveyskirjasto

***

Rintasyöpä on yleinen syöpä naisilla, ja sitä saatetaan jopa pitää ”kevyenä syöpänä”. HYKS:n Syöpäkeskuksen ylilääkäri Johanna Mattson kertoo, miksi rintasyöpä kuitenkin pitää aina ottaa todesta. Katso haastattelu alla olevalta videolta.


Lue myös:

    Uusimmat