Kuiva yskä paljastui tappavaksi sairaudeksi – epätoivoinen neljän lapsen äiti: "Siihen liittyy leima, että se ansaitaan"

Taas tupakoitsijoita rangaistaan 10:00
Videolla suomalaismies kertoo, mikä sai hänet lopettamaan tupakoinnin.

Savuton australialaisnainen sairastui keuhkosyöpään. Neljän lapsen äiti ei halua elämänsä vielä päättyvän, minkä vuoksi hän toivoo sairauteen liitetyn stigman hälvenevän, kertoo esimerkiksi australialainen uutissivusto 9 News.

Kuiva yskä oli tappavan sairauden ainoa oire.

Australialainen neljän lapsen äiti Carolyn Riordan, 57, sai viime vuonna äitienpäivänä järkyttäviä uutisia. Hänellä oli keuhkosyöpä. Syöpä oli levinnyt hänen luihinsa ja aivoihinsa. Levinneen keuhkosyövän ennuste on huono.

Keuhkosyövistä 80–90 prosenttia johtuu tupakasta, kertoo Terveyskirjasto. Carolyn ei kuitenkaan ollut koskaan polttanut. Hän kuului niihin 10–20 prosenttiin, jotka sairastuvat keuhkosyöpään savuttomuudesta huolimatta.

Lung Foundation Australia -järjestö epäilee, että keuhkosyöpään liitetty stigma siitä, että sairastunut ”ansaitsee” tautinsa, on yksi syy suureen keuhkosyöpäkuolleisuuteen. Järjestön mukaan stigma vaikuttaa keuhkosyövän hoitomuotojen tutkimisen saamaan rahoitukseen.

– Tapa, jolla keuhkosyöpäpotilaita kohdellaan ja hoidetaan, on selvästi epäreilu. Kukaan ei ansaitse tätä sairautta, sanoi myös lääkäri Emily StoneThe Sydney Morning Heraldille vuonna 2018.

Samaa mieltä on Carolyn.

”Haluan elää”


Jos kuva ei näy, voit avata sen tästä.

Carolyn on saanut kokea ihmisten ennakkoluulot nahoissaan. Moni on kysellyt häneltä tupakoinnista – tai kysymisen sijaan todennut, ettei tiennytkään naisen polttavan.

– Siihen liittyy leima, että se ansaitaan, Carolyn sanoo 9 Newsin mukaan.

Hänen mukaansa lääkäritkään eivät odota näkevänsä keuhkosyöpäpotilasta, joka olisi savuton. Carolyn uskoo, että jos ennakkoluuloja kyetään hälventämään, keuhkosyövän hoitomuotojen tutkimiseen virtaa enemmän rahaa.

Carolynin syöpään eivät enää tehoa kemoterapia tai täsmähoidot, joten hän on etsinyt uusia vaihtoehtoja ulkomailta asti. Tahto elää on suuri.

– 16-vuotias tyttäreni kysyi minulta, olisinko hengissä, kun hän valmistuisi yliopistosta. Miten vastaat siihen? Sanoin, että yritän olla. Teen parhaani, Carolyn sanoi The Sydney Morning Heraldin haastattelussa viime vuonna.

Samalla syöpää vastaan taistellessaan Carolyn yrittää lisätä keuhkosyöpätietoisuutta sekä kerätä varoja syöpähoitoihinsa.

– Minun täytyy yrittää muuttaa ihmisten ajatuksia keuhkosyövästä, koska haluan elää.

Keuhkosyöpä on usein aluksi oireeton

Aktiivisen ja passiivisen tupakoinnin lisäksi keuhkosyövän riskiä kasvattaa altistuminen asbestille, kromille ja nikkelille. Huoneilman radonin tiedetään lisäävän keuhkosyövän vaaraa.

Alkuvaiheessa keuhkosyöpä on oireeton, minkä vuoksi se voi kasvaa kookkaaksi ennen ensioireita. Keuhkosyövän oireita ovat:

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat