Treenaaminen ei poista tätä sokerijuomien terveysriskiä

Kuinka paljon sokeria suomalaiset kuluttavat? Saisiko sokeriverolla laskettua kulutusta? 8:56
KATSO MYÖS: Kuinka paljon sokeria suomalaiset kuluttavat, auttaako sokerivero mitään?

Liikkuminen suositusten mukaan ei poista analyysin mukaan sokerijuomien haittoja.

Aiemmassa tutkimuksessa selvisi, että runsas sokeristen juomien käyttäminen teininä ja aikuisena on yhteydessä kohonneeseen riskiin sairastua suolistosyöpään

Tuoreen analyysin mukaan reipas liikkuminenkaan ei poista sokerijuomien aiheuttamaa sydänriskiä.

Tutkimus aiheesta julkaistiin The American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä. Tutkimusta tehneen Jean-Philippe Drouin-Chartierin mukaan tarkoituksena oli tutkia esimerkiksi limumainosten asettamaa mielikuvaa, jossa juomia juodaan aktiivisen liikkumisen ohessa. Näin saattaa syntyä kuva siitä, ettei juomisesta ole fyysisesti aktiivisen ihmisen terveydelle haittaa.

Riski kohosi sokerijuomia yli kahdesti viikossa juoneilla

Mukana oli kaksi koehenkilöryhmää, joissa oli yhteensä noin sata tuhatta henkeä. Heitä seurattiin vuosina 1980–2016 (naisia) ja 1986–2016 (miehiä).

Tutkijoiden mukaan seurantadata osoitti, että sokerilla makeutettuja juomia yli kahdesti viikossa juoneilla sydän- ja verisuonitautien riski oli kohonnut riippumatta heidän fyysisestä aktiivisuudestaan.

Suomalainen liikuntasuositus suosittaa reipasta liikkumista ainakin 2 tuntia 30 minuuttia (siis yhteensä 150 minuuttia) viikossa, tai rasittavaa liikkumista ainakin 1 tunti ja 15 minuuttia viikossa.

Tutkimuksen mukaan edes viikoittainen 150 minuutin liikuntasuositus ei riittänyt täysin poistamaan sokerijuomien huonoja vaikutuksia.

– Fyysinen aktiivisuus vähensi sokerilla makeutettuihin juomiin liittyvien sydän- ja verisuonitautien riskin puoleen, mutta ei poistanut sitä kokonaan, Drouin-Chartier kuvaa tiedotteessa.

Tutkimuksessa sokerijuomia juotiin kahdesti viikossa. Päivittäisellä juomisella sydänsairausriski nousi lisää. Drouin-Chartierin mukaan tulos tukeekin juomisen rajoittamista esimerkiksi säännöksin. 

Sokerilla makeutettuihin juomiin kuuluvat esimerkiksi virvoitusjuomat ja hiilihapolliset juomat. Energiajuomia ei tutkittu erikseen, vaikka niistäkin löytyy sokeria. 

Makeutusaineilla makeutettuihin juomiin ei liittynyt korkeamman sydän- ja verisuonitaudin riskiä. 

– Paras vaihtoehto on edelleen juoda vettä, Drouin-Chartier kuitenkin huomauttaa.

Katso myös: Näin paljon eri alkoholijuomat sisältävät sokeria ja kaloreita!

Näin paljon eri alkoholijuomat sisältävät sokeria ja kaloreita 1:29
Selvitimme kymmenen eri alkoholijuoman sokeri- ja kilokalorimäärät.

Lue myös:

    Uusimmat