Toimittaja palkittiin juttusarjasta, johon hän oli sepittänyt ihmisille tarinoita – "Asettaa sen toiseen valoon"

Toimittaja Matti Kuuselan sepitepaljastukset ovat herättäneet kysymyksen, voivatko ne vaikuttaa hänelle myönnettyyn Bonnierin suureen journalistipalkintoon.

Aamulehti kertoi perjantaina poistaneensa verkosta 551 sen pitkäaikaisen toimittajan Kuuselan kirjoittamaa juttua sen jälkeen, kun Kuusela kertoi tuoreessa elämäkerrassaan sepittäneensä juttuihinsa osioita. Aamulehdessä on paljastusten seurauksena käynnissä sisäinen selvitys. Kuusela kertoi perjantaina STT:lle olevansa ällikällä lyöty päätöksestä poistaa hänen juttunsa verkosta. Hänen mukaansa juttujen fiktiiviset osiot ovat selvästi tunnistettavissa.

Yksi sepitettä sisältävistä jutuista on kokonaisuus, josta Kuusela ja valokuvaaja Raine Lehtoranta palkittiin journalistipalkinnon vuoden juttu -kategoriassa. Bonnierin palkinto myönnettiin heille vuonna 2007, ja palkintoa pidetään yhtenä Suomen arvostetuimmista journalisteille myönnettävistä tunnustuksista. Tuolloin palkinnon arvo oli kussakin kategoriassa 7 500 euroa.

Matka Aasian halki

Vuonna 2006 julkaistussa Bakusta Pekingiin -juttusarjassa Kuusela ja Lehtoranta matkustivat C. G. E. Mannerheimin jalanjäljissä Aasian halki.

– Persoonalliset ja upeasti kuvitetut jutut antoivat lukijalle mahdollisuuden kurkistaa normaaliuutisten taakse ja tutustua vähän tunnettuihin alueisiin Aasiassa, palkinnon perusteluissa muun muassa todettiin.

Sittemmin on tullut ilmi, että juttusarjan Uzbekistanin Tashkentiin sijoittuvassa osassa Kuusela on keksinyt kuvissa esiintyville ihmisille tarinoita.

"Päätökset tehtiin tiedoilla, joita silloin oli"

Bonnierin suuri journalistipalkinto tunnetaan nykyisin nimellä Suuri journalistipalkinto, ja sen myöntämisestä vastaa Päätoimittajien yhdistys.

– Tottakai tämä tilanne, joka nyt on tullut esille, asettaa sen (palkinnon) toiseen valoon, sanoo yhdistyksen nykyinen puheenjohtaja, Maaseudun Tulevaisuuden vastaava päätoimittaja Jouni Kemppainen.

Kemppaisen mukaan palkinnon myöntämisen perusteesta pitäisi kysyä Bonnierin silloiselta palkintoraadilta.

Bonnierin suuren journalistipalkinnon myöntämisestä päätti tuolloin palkintolautakunta, jonka puheenjohtajana toimi MTV3:n silloinen vastaava päätoimittaja Merja Ylä-Anttila. Palkintolautakunnassa oli myös Aamulehden entinen päätoimittaja Matti Apunen.

– Päätökset tehtiin aikanaan tiedoilla, joita silloin oli, ja aina palkintokategoriassa kyseisten medioiden edustajat jääväsivät itsensä, kun palkinnosta päätettiin, Ylä-Anttila kommentoi STT:lle tekstiviestitse.

– En tiedä mikä taho nykyään voisi päätöksen perusteluihin tai palkintoon taannehtivasti puuttua, jos niin haluaisi, Ylen toimitusjohtajana nykyisin työskentelevä Ylä-Anttila lisää.

Hän ei näe syytä spekuloida palkinnon myöntämisen perusteilla enempää.

Lue myös:

    Uusimmat