JSN:n puheenjohtaja Aamulehden uutisskandaalista: Ei suosittele juttujen poistamista

JSN:n puheenjohtajan mukaan kuulostaa vakavalta, jos monia juttuja otetaan pois lehdestä selvitystä varten.

Aamulehti poistaa verkkosivuiltaan 551 lehden entisen toimittajan Matti Kuuselan kirjoittamaa juttua. 

Syynä on se, että Kuusela kertoo keksineensä sepitettä kirjoittamiinsa juttuihin.

Julkisen sanan neuvoston (JSN) puheenjohtaja Eero Hyvönen oli saanut tänään perjantaina alkuillasta tiedon tapauksesta.

– Kuulostaa vakavalta, jos noin monta juttua otetaan pois selvitystä varten. Kuulostaa siltä, että asiaan suhtaudutaan vakavasti. Jos Aamulehti suhtautuu vakavasti, niin ihan pikkuasiasta ei ole kysymys, Hyvönen sanoo STT:lle.

Hän kertoo, että asia pitää ehdottomasti selvittää ja katsoa, mitä Aamulehti tekee.

– Viime vuonna oli Iltalehden ukrainalaisen avustajan tapaus, jossa heräsi epäilyjä hänen juttujensa luotettavuudesta. Iltalehti poisti silloin yli 30 juttua. Kyllä tämä vaikuttaa hurjalta.

Tosiasiat ja sepite on pystyttävä erottamaan toisistaan

Hyvönen huomauttaa olevan tärkeää, että yleisöllä on mahdollisuus erottaa tosiasiat mielipiteistä ja sepitetystä aineistosta, kuten Journalistin ohjeiden kohta 11 edellyttää.

– Pitää tutustua ensin tarkemmin tähän tapaukseen, mitä kaikkea on tapahtunut. On mahdollista, että katsomme tätä keissiä. Aamulehti nyt näyttää lähteneen aktiivisesti liikkeelle ja kertoo varmasti lisää siitä.

Hyvönen kertoo, että JSN:llä on myös mahdollisuus ottaa tapauksia oma-aloitteisesti käsittelyyn. Erityisestä syystä käsittelyyn voi ottaa myös juttuja, joiden julkaisusta on kulunut yli kolme kuukautta.

Hän lisää, ettei Aamulehden päätös poistaa jutut verkosta ole JSN:n suosittelema tapa.

– Ymmärrän kyllä, että selvityksen ajaksi näin tehdään, jotta korjaustoimenpiteet saadaan kohdistettua oikein. Me emme suosittele juttujen poistamista, koska se on sitä historiaa, jonka on syytä olla saatavilla. Jos löytyy täysin virheellisiä tai keksittyjä kohtia, ne tietysti pitää kertoa ja vähintään se, minkälaisia virheitä on löytynyt.

Hyvönen kertoo JSN:n saaneen jo kantelun Aamulehden tekemistä juttujen poistoista.

Lue myös:

    Uusimmat