Tiesitkö? Tämän takia villiinnyt retrosta

Lypsysankoja, puulaatikkoja, peltikylttejä, kellohelmoja… Muotoilukriitikko kertoo, minkä takia sisustuksessa ja pukeutumisessa suositaan nykyään retroa.

– Nykypäivä ei tunnu tarjoavan muotoilijoille mitään. Sen sijaan he haikailevat 1950–1960-luvuille johonkin designin satumaahan ja ottavat sieltä vaikutteita, Kaj Kalin sanoo.

Kalin kertoo, että retro perustuu nimenomaan noiden vuosikymmenten malleihin. Niille oli tyypillistä suunnittelijoiden usko tulevaisuuteen ja sen hyvyyteen.

– Nykyään tulevaisuudesta ei puhu juuri kukaan, koska se pelottaa.

– Elämme kvartaaleittain: neljännesvuosittain tarkistetaan, saavatko osakkaat tarpeeksi voittoa. Sen takia ei uskalleta katsoa rohkeasti eteenpäin vaan vilkuillaan taakse ja ihaillaan entisaikoja. Tulevaisuuden usko lainataan menneestä, Kalin sanoo.

Kirppikset kukoistavat

Kuluttajien into tarttua retroon kertoo Kalinin mielestä väsymisestä.

– Esimerkiksi EU:n talouskriisistä on puhuttu jo yli neljä vuotta. Ihmiset ihmettelevät, että mikä se sellainen kriisi on, joka vain jatkuu jatkumistaan vuosi vuoden jälkeen? Kaikki ovat jo kyllästyneet koko aiheeseen. Se ei arkisesti merkitse enää mitään.

Toisaalta Kalin uskoo, että retronälkää kasvattaa myös asuntojen hinnan nousu.

– Kirpputorit kukoistavat nyt kuten aina laman aikaan. Yhtä suuri buumi nähtiin viimeksi 1990-luvun alussa. Ihmiset ostavat sitä, mihin rahat riittävät – ajan myötä siitä muotoutuukin vintagen kaltainen suosittu tyyli.

Ei varaa laatuun

Kalinin mielestä retroinnostuksella on myös tärkeä opetus.

– Suurin osa kuluttajista haluaa hyvin suunniteltuja ja kestäviä tavaroita. Niitä ei kuitenkaan nykyään tehdä. Niinpä tuotteita ostetaan vanhojen tavaroiden kaupoista aika kovilla hinnoilla. Uudistuotteet ovat vähintään samanhintaisia kuin klassikot, mutta laadultaan huonompia.

Miksi kestävää tavaraa ei sitten nykyään valmisteta?

– Valmistuskustannusten takia. Länsimainen elämäntapa on sitä paitsi niin kallis, ettei ihmisillä edes ole varaa ostaa kestäviä tuotteita. Tuotanto on siirretty Aasian maihin.

Studio55.fi/Piia Simola

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja