Arabian astioista tuli haluttuja keräilykohteita – onko sinunkin kotonasi himoittuja ikisuosikkeja?

Jokaisesta suomalaiskodista löytynee Arabian astioita ja keramiikkaa, ja niitä näkee niin mummojen keittiöissä kuin trenditietoisten nuorten sisustuksissakin. Moni Arabian tuote on kokenut myös arvonnousua keräilijöiden innostuttua näistä suomalaisen suunnittelun taidonnäytteistä.

Esteri Tomulan suunnittelemat sarjat nauttivat nyt keräilijöiden suosiota, Tiina Westerlund Arabian astioihin erikoistuneesta Astialiisa-liikkeestä valottaa. Pitkän uran tehneen Tomulan kädenjälkiä ovat muun muassa rakastetut Vegeta- ja Botanica-sarjat.

– Esteri Tomula työskenteli Arabialla vuodesta 1947 vuoteen 1984. Samaan aikaan on ollut vallalla funktionalistinen koristelemattomuus, mutta Esteri on koko ajan tehnyt runsaita koristeluita. Hän piti päänsä, Westerlund kertoo.

Retro-tyyli puree trenditietoisiin nykyäänkin.

– Suosittuja keräilykohteita nyt ovat värikkäät 1960- ja -70-lukujen astiat. Ne ovat olleet suosittuja jo pitkän aikaa.

Toiseksi arvostetuksi suunnittelijaksi Westerlund nostaa Raija Uosikkisen, jonka Emilia-sarja on selkeä keräilykohde.

– Olennaista ei kuitenkaan ole vain nimi, vaan se, mitä suunnittelija on tehnyt, hän muistuttaa.

Vanha Arabia ei uutta arvokkaampaa?

Keräilijät voivat maksaa haluamastaan Arabian vanhasta kahvikupista 20–40 euroa. Westerlund kuitenkin muistuttaa, että kyse ei sinänsä ole mistään arvotavarasta, ja että kaikki vanha Arabian tuotanto ei suinkaan ole kokenut arvonnousua.

– Varmasti kysyntä ja tarjonta vaikuttavat arvoon. 1920-ja -30-lukujen posliini on toki arvokkaampaa kuin 1970- ja -80-luvuilla tuotettu kivitavara, jota on tehty paljon ja joka on pysynyt ehjänä, Westerlund valaisee.

– Sarjaa, joita on tehty pitkään, kuten Ruskaa, löytyy paljon, joten niiden arvo ei ole noussut.

Westerlund muistuttaa, että vanha astia on tosiasiassa suurin piirtein samanarvoinen kuin vastaava uusi.

– Mikään ei ole uniikki taideteos. Nykytuotannon Paratiisi voi hyvinkin maksaa enemmän kuin joku vanha astiasto, hän huomauttaa.

Vanhoissa astioissa painaa niiden rahallista ja design-arvoakin enemmän puhdas estetiikka: suunnittelussa ja värimaailmassa näkyy ajankuva, ja mieleisiään sarjoja keräilemällä voi luoda juuri omanlaisen sisustuksen.

Helsingin Runeberginkadulla sijaitsevassa Astialiisassa on esillä tämän kuukauden ajan Esteri Tomulan elämäntyötä esittelevä näyttely. Näyttelyyn on vapaa pääsy.

Studio55.fi/Milja Atu

Kuvat: Arabia

Lue myös:

    Uusimmat