Asiantuntija tylynä: Tämä on pielessä suomalaisessa muotoilussa

Design-konsultin mielestä suomalainen muotoilu näyttää kivikautiselta. Suunnittelijoilla ei ole varaa tehdä kuin mallikappaleita, koska tarvittavat työntekijät ja tehtaat puuttuvat.

– Suomalainen muotoilu on pilvilinna. Siitä puhumisella menee kyllä hyvin: ne vähät projektit, joita on, saavat hyvin julkisuutta. Todellinen pieni ja keskisuuri teollisuus, joka näitä tuotteita valmistaa, kuitenkin puuttuu, muotoilukriitikko Kaj Kalin sanoo.

Teollisuuslaitosten vähyys johtuu rahapulasta.

– Veropolitiikkamme sorsii pieniä ja keskisuuria yrittäjiä. Tässä on jyrkkä ristiriita siihen nähden, että yleisesti yrittäjyyttä kovasti kannustetaan.

Suomesta puuttuu myös riskirahoitus.

– Täällä ei ole sijoittajia, jotka uskoisivat ja laittaisivat rahaa suomalaiseen muotoiluun. Se tuntuu rahoittajista ilmeisesti jollain tavalla epäilyttävältä kohteelta.

Vain mallikappaleita

Kaiken kaikkiaan suomalainen muotoilu on Kalinin mielestä hyvin haavoittuvassa tilassa.

– Maassamme on paljon oikeasti lahjakkaita suunnittelijoita ja ylpeyden arvoista koulutusta, mutta ammattitaidollaan tällä alalla eläviä tekijöitä on kapasiteettiin nähden todella vähän.

– Käytännössä suomalainen muotoilu on sitä, että tehdään hyvältä näyttäviä mallikappaleita – yksi tuoli tai pöytä tai vaatteiden näytöskokoelma. Lopullinen toteutus jää ideatasolle.

Esittäytymiset maailmalla ovat vaatimattomia.

– Ongelma on, että jos asiakas haluaa tilata 10 000 hienoa sohvaa, meillä ei ole kapasiteettia tuottaa niitä tilaajan toivomassa aikataulussa. Rahkeet eivät riitä, sillä tarvittava teollisuuspohja on hävinnyt, Kalin sanoo.

Kivikautisen näköistä

Kalin kertoo, että Suomen kulutustavaratuotannosta puuttuu teknologia.

– Suomalaisten televisioiden valmistus on loppunut. Markkinoilla ei ole suomalaisia tietokoneita tai silitysrautoja. Suomalaiset pesukoneet ovat harvassa – liekö niitä yhtäkään.

Kysyntää kodinkoneille, äänentoistolaitteille ja soittimille kyllä löytyisi.

– Suomalainen muotoilu näyttää nykyään kauhean vanhakantaiselta, jopa kivikautiselta. Siitä puuttuu elektroniikka, jonka kautta suuret kuluttajajoukot muodostavat käsityksen muotoilusta ja suunnittelusta.

Kulutuselektroniikan suunnittelu kyllä kiinnostaisi muotoilijoita, mutta tehtaat ja työpaikat puuttuvat.

– Kuinka mukavaa olisikaan silittää vaatteita suomalaisella silitysraudalla tai ajaa veneellä suomalaisella perämoottorilla, Kalin esittää.

Studio55.fi/Piia Simola

Kuvat: Lehtikuva, Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat