"Designpääkaupunki epäonnistunut – Jos jonkinlaisia pomppulinnoja ja ilmapalloja"

Helsingin vuosi maailman designpääkaupunkina on muotoilukriitikon mielestä epäonnistunut.

– Designpääkaupunkivuosi on epäonnistunut, Kaj Kalin sanoo.

Designin eli muotoilun tehtävänä olisi helpottaa arkipäiväistä elämää konkreettisilla esineillä.

– En ole nähnyt yhtäkään designvuoden omilla rahoillaan rahoittamaa projektia, joka olisi tehnyt elämäni helsinkiläisenä helpommaksi tai iloisemmaksi.

– Haistoin palaneen käryä heti, kun projekti alkoi. Virallisissa papereissa ei edes määritelty, mitä sana "design" tarkoittaa. Se jätettiin tahallaan niin avoimeksi, että käsitteen piiriin mahtuu jos jonkinlaista pomppulinnaa ja ilmapallokauppiasta. Niistä designissa ja muotoilussa ei kuitenkaan ihan ole kyse.

Konkretia puuttuu

Kalin arvostelee sitä, että designpääkaupunkivuoteen on otettu mukaan erilaisia säätiöitä ja edustuksellisesti arvovaltaisia tahoja, mutta ei itse suomalaisia suunnittelijoita.

– Muotoilijat ihmettelevät kovasti, miksi heidän puoleensa ei ole käännytty. Designvuosi ei ole koskettanut heitä mitenkään. Samaan aikaan virkailijat ja byrokraatit kyllä saavat kuukausipalkkansa.

Kalinin mielestä projekti on yliraskaasti hallinnoitu.

– Kevyemmällä organisaatiolla ja muotoilijat konkreettisesti mukaan ottamalla olisi päästy paljon parempaan lopputulokseen. Nyt koko designvuosi on ollut aika näkymätön.

– Kaupunkisuunnittelussa ei ole näkynyt tämän vuoden aikana värikkäitä roskalaatikkoja lukuun ottamatta mitään konkreettista.

Ehdotti vuokrien maksua

Miten Kalin sitten itse olisi tehnyt vuodesta paremman?

– Kun tieto designpääkaupunkivuodesta tuli, ehdotin Helsingille heti, että muotoilijoille maksettaisiin vuoden työhuonevuokrat. Kovaa vauhtia nousevien vuokrien maksamiseen menevä energia ei nimittäin edistä suunnittelutyötä. Toivoin, että tekijät olisivat saaneet tältä osin huolettoman vuoden, Kalin selittää.

Helsinki kyllä tarttui ehdotukseen, mutta Kalinin mielestä turhan löyhällä kädellä.

– Mukaan pääseminen edellytti muotoilijoilta monimutkaista hakemusmenettelyä.

Studio55.fi/Piia Simola

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja