Tiesitkö tämän iljettävän faktan? Tyynyliinassasi voi olla tuhansia kertoja enemmän bakteereja kuin WC-pöntön istuimessa

9:12
Allergia-, iho- ja astmaliiton tuoreen tutkimuksen mukaan pölypunkkeja löytyy lähes jokaisesta suomalaisesta kodista.

Kuinka usein vaihdat lakanasi? Mikäli olet laiskanpuoleinen lakananpesijä, kannattaa tehdä ryhtiliike – likaiset lakanat saattavat olla terveysriski, muistuttaa Business Insider.

Sen lisäksi, että karistamme joka yö noin 15 miljoonaa kuollutta ihosolua, lakanoista löytyy muutakin – nimittäin pölypunkkeja.

Mitä laiskempi olet lakananvaihtajana ja -pesijänä, sitä mehukkaammaksi teet pölypunkkien oltavat vällyjen välissä. Likaiset lakanat luovat pölypunkeille ravintorikkaamman ympäristön, jossa ne lisääntyvät myös enenevissä määrin.

Pölypunkit voivat aiheuttaa allergisia reaktioita

Pölypunkit ja niiden uloste tuottavat lakanoille proteiineja, jotka näkyvät erilaisina allergisina oireina, kuten punoittavina ja kutisevina silminä, vuotavana nenänä sekä iho-ongelmina.

Pölypunkkien lisäksi likaisissa lakanoissa piilee kuitenkin toinen ikävä sala-asukki, sieni. Erään tutkimuksen mukaan tyynyssä voi olla jopa 16 eri sienilajiketta ja miljoonia sieni-itiöitä.

Niistä kaikkein yleisin on Aspergillus fumigatus -niminen homesieni, jota tavataan myös kosteusvarioituneissa rakennuksissa. Mahdollisesti vaarallinen homesieni voi allergisten reaktioiden lisäksi aiheuttaa aiheuttaa keuhko- ja muita elinsairauksia.

Tyynyliina on suorastaan bakteeripesäke

Business Insider muistuttaa, että eräässä tutkimuksessa on havaittu, että pesemättömissä lakanoissa on jopa noin 40 prosenttia enemmän bakteereja kuin esimerkiksi lemmikkieläinten ruokakupeissa ja tuhansia kertoja enemmän bakteereja kuin WC-pöntön istuimessa. Mikrobiologi Jason Tetro on tosin muistuttanut Global Newsin haastattelussa, että bakteerit harvoin ovat millään tavoin vaarallisia.

Likaisen tyynyliinan on havaittu kuitenkin aiheuttavan aknea ja muita ihon epäpuhtauksia. Kasvovoiteet, meikki ja muut kosmeettiset aineet jäävät tyynyliinaan. Pitkässä juoksussa tyynyliinassa olevat epäpuhtaudet tukkivat ihohuokosia ja lopputuloksena on akne tai jokin muu iho-ongelma.

Asiantuntijoiden mukaan lakanoiden säännöllinen vaihtaminen ja niiden oikeaoppinen peseminen ovat tapoja, joilla edellä mainitut ongelmat on helppo välttää.

Ja mikäs olisikaan parempaa kuin sukeltaa vastavaihdettuihin, puhtaisiin lakanoihin?

Lue kaikki uusimmat lifestyle-aiheiset artikkelit!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja