Pölyallergiaa? Tässä vinkit parempaan uneen

Pöly voi aiheuttaa nuha- ja silmäoireita, jotka hankaloittavat nukkumista. Viikoittainen siivous ja ahkera pölyjen pyyhkiminen ovat hyviä keinoja pitää oireet kurissa. Oleellista on myös vuodevaatteiden oikeanlainen pesu ja puhdistus.

Huonepöly ja siitepöly aiheuttavat unihäiriöitä useammin kuin kuvitellaan. Tässä muutama vinkki, joka auttaa allergikkoa nukkumaan paremmin yönsä.

1. Pidä makuuhuoneesi hyvin imuroituna ja pyyhi pölyt säännöllisesti. Ylisiivoamiseen ei ole tarvetta, edes allergisessa kodissa, vaan säännöllinen perussiivous riittää. Pölyt kannattaa poistaa pinnoilta nihkeällä mikrokuituliinalla tai tehokkaalla HEPA-poistoilmasuodattimella varustetulla imurilla.

2. Pese vuodevaatteet sekä verhot säännöllisesti. Vuodevaatteiden materiaalina kannattaa suosia 60 asteessa pestäviä sileitä puuvillaisia tai satiinisia lakanat. Silitys ja mankelointi vähentävät pölyn tarttumista tekstiilien pintaan.

3. Suosi helposti puhdistettavia pintoja ja vähän pölyäviä sisustusmateriaaleja. Harkitse verhoiltujen huonekalujen, ei-vesipestävien verhojen ja vaakasuorien kaihtimien, jotka keräävät pölyä, poistamista makuuhuoneesta.

4. Monet ihmiset ovat hieman allergisia höyhenille ja untuvalle, joten etsi allergiavapaita vuodevaatteita

5. Käytä ilmanpuhdistajaa vähentääksesi pölyä.

6. Käytä ilmankostutinta talvella. Tämä auttaa hengitysvaivoihin ja kosteuttaa kuivaa ihoa. Käytä ilmastointilaitetta tai ilmankuivainta kesällä, kun kuumuus tekee nukkumisen vaikeaksi

7. Jotkut ihmiset ovat herkkiä puhdistusaineille, kuten ammoniakille ja valkaisuaineelle, sekä voimakastuoksuisille pesuaineille. Etsi hajuttomia ja ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja näille aineille.

Lähteet: realsimple.com, www.allergia.fi.

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat