Miksi silmät punoittavat? Kymmenen syytä

Punoittaville silmille löytyy lukuisia selityksiä. Prevention-verkkosivusto haastatteli aiheesta silmälääkäri Andrew Holzmania.

1. Kuivat silmät

Kun silmät kuivuvat, ne ärtyvät ja alkavat punoittaa. Kuivasilmäisyys on yleistä erityisesti yli 50-vuotiailla. Myös ruudun tuijottaminen saattaa kuivattaa silmiä, koska keskittyessä silmäluomia tulee räpsytettyä vähemmän. Vaivaa voi helpottaa esimerkiksi silmätipoilla.

2. Allergia

Allergeenit voivat saada silmät turpoamaan ja punoittamaan. Usein allergeenit myös kutittavat silmiä, ja silmien hankaaminen pahentaa punoitusta entisestään. Allergian aiheuttamia silmäoireita voi lievittää esimerkiksi kylmähauteella.

Kannattaa huomata, että allergian hoitoon käytettävä antihistamiini kuivattaa silmiä itsessäänkin, ja siksi sen kanssa käytetään usein silmätippoja.

3. Lääkkeet

Antihistamiinin lisäksi on olemassa muitakin lääkkeitä, jotka tekevät silmistä kuivat. Tähän joukkoon kuuluu esimerkiksi unilääkkeitä, psyykelääkkeitä, kipulääkkeitä, beetasalpaajia, nesteenpoistolääkkeitä, silmänpainelääkkeitä sekä aknelääkkeenä käytetty isotretinoiini. 

4. Univelka

Valvotun yön jälkeen silmät punoittavat usein siitä yksinkertaisesta syystä, että silmät eivät ole saaneet levätä tarpeeksi. Unen aikana silmää suojaavien ja kosteuttavien kyynelfilmikerrosten tulisi uusiutua. Paras apu vaivaan on huolehtia säännöllisesti riittävistä yöunista.

5. Alkoholi

Alkoholi rentouttaa verisuonia, jolloin niiden läpi virtaa enemmän verta – myös silmissä. Laajentuneet verisuonet aiheuttavat silmissä punoitusta.

6. Tupakka

Tupakan savu supistaa silmän verisuonia, jolloin silmän pinta kuivuu. Keho yrittää kostuttaa silmiä ja pyrkii laajentamaan verisuonia, jolloin silmät alkavat punertaa. Ratkaisuna on lopettaa tupakointi tai pysytellä poissa muiden tupruttelemasta savusta.

7. Silmätulehdus

Bakteerin tai viruksen aiheuttama silmätulehdus saa silmät punoittamaan ja kutisemaan. Jos tulehdus on bakteeriperäinen, lääkäri määrää siihen silmätippoja, ja oireiden pitäisi helpottaa parissa päivässä. Virustulehdus sen sijaan saattaa kestää viikkojakin.

8. Uiminen

Sekä suolainen merivesi että kloorilla puhdistettu uima-allasvesi kuivattavat silmiä. Lisäksi luonnonvesissä saattaa olla kesäisin ihoa ärsyttävää sinilevää. Jos silmäsi ärsyyntyvät uidessa helposti, kannattaa hankkia uimalasit.

9. Katkennut verisuoni

Joskus silmän verisuonet katkeilevat esimerkiksi yskiessä tai huonossa asennossa nukkuessa. Suonen katketessa veri pakkautuu silmään, ja näky saattaa olla hyvinkin ruma. Vaiva on onneksi kuitenkin melko vaaraton ja menee itsekseen ohi noin viikossa.

10. Riippuvuus punoitusta vähentävistä silmätipoista

Jos silmätippoja käyttää pitkiä aikoja, keho tottuu niihin. Kun tippojen käyttämisen sitten lopettaa, silmät ärsyyntyvät muutoksesta. Punoitusta vähentäviä tippoja kannattaa käyttää vain satunnaisesti.

Lähde: Prevention

***

1:37

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja