Tiesitkö nämä: 7 erikoista faktaa kofeiinista!

Suomalaiset ovat maailmanlaajuisissa kahvinjuontitilastoissa kärkipäässä. On kuitenkin monta asiaa, joita kofeiinista ei usein tiedetä.

Tiesitkö nämä asiat maailman yleisimmin käytetyksi huumausaineeksikin kutsutusta kofeiinista?

1. Näin pitkään se vaikuttaa

Amerikkalaisen Academy of Sleep Medicinen tekemän tutkimuksen mukaan voi kestää jopa 30-60 minuuttia, ennen kuin kofeiinitasot saavuttavat korkeimman huippunsa kahvinjuojan veressä. Keho eliminoi puolet kofeiinista 3-5 tunnissa, ja pisimmillään kofeiinin rippeet voivat vaikuttaa vielä 14 tunninkin kuluttua juomisesta. Uniekspertit kehottavat välttämään kahvinjuontia kahdeksan tuntia ennen nukkumaanmenoa.

2. Vaikutusteho vaihtelee runsaasti

Kofeiini vaikuttaa jokaiseen yksilökohtaisesti, ja kehon kykyyn käsitellä kofeiinia voivat vaikuttaa monet osatekijät aina sukupuolesta ja etnisestä taustasta lähtien. New York magazine raportoi, että naiset sulattavat kofeiinia keskimäärin miehiä nopeammin, tupakoijat puolestaan tuplasti nopeammin kuin tupakomattomat henkilöt. Aasialaiset sen sijaan sulattavat kofeiinia hitaammin kuin muut keskimäärin.

3. Tumma ei tarkoitakaan vahvempaa

Vahvanmakuiset ja aromirikkaat tummapaahtoiset kahvit sisältävät itse asiassa usein vähemmän kofeiinia kuin vaaleapaahtoiset sukulaisensa, sillä kahvin paahdatusprosessi polttaa pois osan kofeiinista.

4. Kofeiinia löytyy yli 60 kasvista

Kofeiinia ei löydy pelkästään kahvipavuista, vaan yli 60 erilaisesta kasvilajikkeesta. Esimerkiksi teelehdissä, kolapähkinöissä ja kaakaopavuissa on nimittäin kofeiinia.

5. Kahveissa eri määrä kofeiinia

Kahvit eivät ole samanlaisia, mitä tulee niiden sisältämään kofeiinin määrään. Yhdysvalloissa raportoitiin, että esimerkiksi McDonald`sin kahvissa oli kofeiinia 9,1 milligrammaa, kun taas Starbucksin vastaavankokoisessa kahvissa kofeiinia oli tuplasti enemmän, jopa 20,6 milligrammaa.

6. Suomalaiset superjuojia

Kyllähän se on aiemminkin tiedetty, että Suomessa juodaan runsaasti kahvia. BBC kirjoitti artikelissaan, että keskimääräinen päivittäin kulutettu kofeiinimäärä on suomalaisella noin 400 milligrammaa per päivä. Tämä on noin puolet enemmän kuin amerikkalaisilla, jotka käyttävät kofeiinia "vain" noin 200 milligrammaa per päivä.

7. Näin suuri osa maailmasta käyttää

Maailmanlaajuisesti, noin 90 prosenttia maailman väestöstä käyttää kofeiinia muodossa tai toisessa, laskien mukaan kaikki kofeiinia sisältävät tuotteet, ruoat ja kasvit.

Lähteet:

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja