Tiesitkö? Näin rasvamaksa syntyy

25:18

Sekä yli- että normaalipainoinen voi saada rasvamaksan.

Rasvamaksasta puhutaan, kun maksasoluihin kertyy rasvaa. Lopulta rasva täyttää valtaosan solun sisällöstä ja näkyy maksan suurentumisena. Vaikutukset ulottuvat sydän- ja verisuonikuolleisuuteen sekä munuaisten ja haiman toimintaan.

– Rasvamaksa syntyy tilanteessa, jossa on poikkeava, runsaasti hiilihydraatteja ja rasvaa sisältävä dieetti, ja maksan kyky reagoida näiden aineiden kertymään on puutteellinen. Silloin ne jäävät sinne maksaan eivätkä poistu normaalia tietä. Tämä johtaa maksan rasvoittumiseen, professori ja ylilääkäri Martti Färkkilä HYKS:n gastroenterologian klinikalta kertoi Studio55.fi-lähetyksessä.

– Jos syöt paljon kaloreita – hiilihydraatteja, rasvaa ja fruktoosia –, niin on todennäköistä, että saat rasvamaksan.

Yli puolella ylipainoisista on rasvamaksa, mutta sitä voi esiintyä myös normaalipainoisilla.

– Normaalipainoisten rasvamaksaa on tutkittu paljon. Näyttää, että siinä nimenomaan geneettiset tekijät määräävät sen, kuka saa rasvamaksan.

Siinä, missä normaalipainoisella rasva poistuu maksasta tavallista huonommin, ylipainoon liittyvä rasvamaksa perustuu siihen, että rasvaa tulee maksaan poikkeuksellisen paljon.

Myös alkoholi voi aiheuttaa rasvamaksan.

– Se korreloi suoraan juodun alkoholin määrään. Ei-alkoholipohjaisesta rasvamaksasta katsotaan olevan kysymys, jos alkoholinkäyttö on miehillä alle 30 grammaa (toim. huom. alle kolme annosta) per päivä ja naisilla alla 20. Tämä on aika hurja määrä, koska se vastaa miehillä 11 litraa absoluuttista alkoholia vuositasolla, joka on enemmän kuin suomalainen keskikulutus. Eli jos rasvamaksa todetaan, aivan ensimmäinen asia on tietysti lopettaa se alkoholinkäyttö, Färkkilä sanoi.

Miten rasvamaksasta pääsee eroon? Katso koko lähetys ylhäältä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja