Mainos

Tiedätkö, mikä merkitys on tuulilasin reunassa olevilla pienillä pilkuilla?

Oletko koskaan miettinyt, mitä virkaa on tuulilasin reunaan sijoitetuilla pilkuilla tai koko lasia kiertävällä mustalla kehyksellä? 

Tuulilasia ympäröivä musta kehys suojelee tuulilasin tiivisteitä blokkaamalla auringon uv-säteitä. Musta aine on keraamista maalia ja se istuu tiukasti tuulilasin pinnassa. Ilman tätä kehystä uv-säteet haurastuttaisivat tiivisteitä, jolloin tuulilasi voisi pahimmassa tapauksessa irrota paikoiltaan esimerkiksi tärähdyksen voimasta.

Toisekseen kehys muodostaa pelkkää lasia pitävämmän pinnan, johon kiinnitysaine tarttuu paremmin. Sen ansiosta myös liima pysyy paremmin katseilta piilossa.

Pilkuillakin tärkeitä tehtäviä

Toinen erikoinen yksityiskohta on mustista pilkuista koostuva reunus, joka ympäröi usein koko tuulilasia. Pilkkujen tarkoituksena on tehdä mustan pinnoitteen ja kirkkaan lasin rajasta vähemmän jyrkän ja veitsellä leikatun näköinen.

Pilkuilla on kuitenkin myös käytännöllinen tehtävä. Koska tuulilasit muotoillaan kovassa lämpötilassa, musta reunus kuumenee nopeammin kuin lasin muut osat. Epätasainen kuumeneminen puolestaan voi aiheuttaa optisia vääristymiä lasiin. Pilkut tasaavat muotoiluvaiheen lämpötilaeroja ja vähentävät vääristymiä.

Monissa uudemmissa autoissa vastaavanlaisia pilkkuja löytyy myös lasin yläosasta, taustapeilin kohdalta. Lasin yläosassa sijaitsevat pilkut hajottavat valoa ja vähentävät kuljettajan silmiin osuvia valonsäteitä.

Lähde: Jalopnik, Pilkington

***

0:29

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.