Terroriuhkan taso laskettiin Brysselissä ennalleen – MTV:n kirjeenvaihtaja: "Vaikea vielä sanoa, mitkä turvatoimet jatkuvat"

MTV Brysselissä: Järkyttävä tapahtuma tuo kaikuja viime vuosikymmeneltä  - "Kaikki toivovat, ettei tämä ole lähtölaukaus isommalle tapahtumien sarjalle" 2:57
MTV Uutisten Eurooppa-kirjeenvaihtaja Janne Puumalainen kertoo terroriteon jälkeisistä tunnelmista Brysselissä.

Tunnelma Brysselissä on ollut järkyttynyt maanantain ampumisen jälkeen, mutta arki jatkuu suhteellisen normaalina, kertoo MTV Uutisten Eurooppa-kirjeenvaihtaja.

Belgiassa toivotaan, että eilinen ampuminen ennen Belgian ja Ruotsin välistä jalkapallon EM-karsintaottelua on vain yksittäinen teko, eikä lähtölaukaus suuremmalle tapahtumasarjalle.

Ampumisessa kuoli kaksi ruotsalaista jalkapallokannattajaa.

– Belgian suurin ranskankielinen lehti sanoitti asian pääkirjoituksessaan niin, että eilisillan tapahtumat toivat ikäviä kaikuja vuosilta 2015–2016, kun Brysselin Molembeekissa etsittiin Pariisin terrori-iskun tekijöitä ja myöhemmin Maelbeekin metroasemalla ja Brysselin päälentoasemalla räjähtivät pommit, MTV Uutisten Eurooppa-kirjeenvaihtaja Janne Puumalainen kertoo Brysselistä.

Belgian pääministeri Alexander De Croo on esittänyt surunvalittelunsa Ruotsin pääministeri Ulf Kristerssonille. De Croo on myös kutsunut Kristerssonin keskiviikoksi Brysseliin.

Brysselin terroriuhkaa ja valmiustasoa nostettiin neljännelle eli korkeimmalle tasolle. Puumalainen kertoo, että taso on kuitenkin palautettu takaisin kolmannelle tasolle, jolla koko muu Belgia on. 

Poliisien määrää on kuitenkin lisätty tänä päivänä julkisissa tiloissa eli esimerkiksi lentokentillä. Suurin osa kouluista on silti pysynyt auki. 

Ikeassa ja jalkapallo-ottelussa kiristetty turvatoimia

Ruotsalainen huonekaluliike Ikea sen sijaan kertoi kiristävänsä turvatoimia. Myös alueilla, joilla sijaitsee Ruotsin diplomaattista edustusta, on lisätty poliisien määrää.

– Uhkatasoa on juuri laskettu, joten on vielä vaikea sanoa, mitkä toimet jatkuvat vai jäävätkö ne vain tälle päivälle, Puumalainen toteaa.

Puumalaisen mukaan monissa maissa johtavat poliitikot ja turvallisuusviranomaiset ovat kommentoineet tapahtunutta ja tilannetta seurataan. 

– Monissa maissahan tunnelma on jo ollut kiristynyt Palestiinan ja paikoin jopa Hamasia tukevien mielenosoitusten takia, Puumalainen sanoo.

Ranska on kertonut tuplanneensa turvatoimet Lillen kaupungissa järjestettävässä jalkapallo-ottelussa. Lillessä kohtaavat tänä iltana Ranska ja Skotlanti. Kaupunki sijaitsee noin sadan kilometrin päässä Brysselistä. 

Lue myös:

    Uusimmat