Suomalaisasiantuntija: Ruotsin terroriuhka on jo levinnyt Eurooppaan – ja se tulee jatkumaan pitkään

Brysselin terrori-isku kohdistui ruotsalaisiin faneihin – tutkija uskoo Ruotsin terroriuhan jatkuvan vielä pitkään 2:06
Katso video: Tutkija uskoo Ruotsin terroriuhan jatkuvan vielä pitkään.

Ruotsi joutuu elämään kasvaneen terroriuhan kanssa vielä pitkään, arvioi suomalainen jihadismin tutkija. 

Belgiassa pääkaupunki Bryssel on korkeimmassa hälytystilassa eilisiltana tehdyn terroriteon vuoksi. Kaksi ruotsalaista jalkapallofania kuoli ja kolmas loukkaantui vakavasti, kun maassa laittomasti ollut tunisialaismies avasi tulen uhreja kohtaan kahvilassa. 

Epäillyn tekijän mukaan teko oli muslimien nimissä kosto ruotsalaisille. Suomalaisasiantuntijan mukaan Ruotsiin kohdistuva terrori johtuu Koraanin häpäisyistä maassa. 

– Nyt puhutaan yksittäisestä teosta, joka kytkeytyy kyllä laajempiin kokonaisuuksiin. Ei voida suinkaan erottaa tätä hyökkäystä Ruotsin tilanteen kehittymisestä edellisen yhdeksän kuukauden aikana, jolloin siellä on nähty toistuvia Koraanin häpäisyjä. Se näkyy aika selvästi tämän henkilön omasta manifestista, jihadismin tutkija Juha Saarinen sanoo. 

Epäilty väitti saaneensa inspiraation ISISistä. Samassa lausunnossa mainittiin, että uhrien ruotsalainen kansallisuus oli mahdollinen motiivi hyökkäykselle.

Euroopan jihadistinen kenttä on laajentunut voimakkaasti edellisen kymmenen vuoden aikana, Saarinen kertoo.

– Vaikka yksittäisten terrorisuunnitelmien ja -iskujen määrä on ollut laskussa vuodesta 2018 lähtien, potentiaali tällaisille iskuille on kuitenkin kohonnut merkittävästi, jos tulee joku yksi tietty tapahtumaketju, joka inspiroi paikallisia toimijoita, kuten tässäkin näyttää käyneen, hän sanoo. 

Terroriuhka jatkuu pitkään

Vajaat kaksi kuukautta sitten Ruotsin turvallisuuspoliisi Säpo nosti Ruotsiin kohdistuvaa terroriuhkatasoa kolmosesta neloseen. Se tarkoittaa, että uhkataso muuttui lisääntyneestä uhasta korkean uhan tasolle.

– Ruotsiin kohdistuu tällä hetkellä korottunut terrorisminuhka, kuten viranomaiset ovat maassa arvioineet. Myös Euroopan alueella on nähtävissä, että nämä Ruotsin tapahtumat eivät ole pelkästään vaikuttaneet jihadistiseen kenttään maan sisällä vaan myös laajemmin Euroopassa, Saarinen sanoo.

Saarisen mukaan tämä tarkoittaa, että ruotsalaisiin voi kohdistua nyt myös ulkomailla korostettua terrorismiuhkaa. Ruotsalaisiin kohdistuvan uhan hän uskoo jatkuvan vielä pitkään. 

– Ei puhuta ihan lähiviikoista tai kuukausista vaan tilanne saattaa jatkua vuoden tai ylikin. Näkisin, että tämä Koraanin häpäisyjen aiheuttama piikki liikehdinnässä tulee jatkumaan ensi vuodelle asti ainakin, Saarinen sanoo. 

Belgian iskusta epäilty oli poliisille tuttu 45-vuotias tunisialaismies, joka oli saanut kielteisen turvapaikkapäätöksen ja asui Belgiassa laittomasti. Poliisi pidätti miehen aamulla mutta mies haavoittui pidätystilanteessa kuolettavasti.

Lue myös:

    Uusimmat