Tämä kaikki Brysselissä kahden ruotsalaisen tappamisesta epäillystä tiedetään: Vannoi videolla uskollisuutta Isisille

Brysselissä terrori-isku – Tältä näytti tapahtumapaikalla 1:05
Katso videolta: Tältä näytti tapahtumapaikalla.

Kahden ruotsalaisen jalkapallokannattajan ampumisesta epäilty mies on kuollut, kertoo Belgian yleisradio.

Kahden ruotsalaisen ampumisesta epäilty mies julkaisi tekonsa jälkeen videon, jossa hän vannoo uskollisuutta terroristijärjestö Isisille ja väittää tappaneensa ruotsalaiset. Asiasta kertoo muun muassa ruotsalaismedia Aftonbladet.

Belgialaismedian mukaan epäilty ampuja oli radikalisoitunut ja häntä on aiemmin epäilty terrorismiin liittyvistä rikoksista Tunisiassa.

Paikallismedioissa epäillystä käytetään nimeä Abdesalem L. Sosiaalisessa mediassa hän on käyttänyt myös nimeä Slayem S. Epäilty on 45-vuotias ja asuu Belgiassa Schaerbeekissa. 

Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson kertoi tiedotustilaisuudessa, että kahden ruotsalaisen jalkapallokannattajan epäilty ampuja oli aiemmin oleskellut satunnaisesti myös Ruotsissa. Kristerssonin belgialaislähteistä saamansa tiedon mukaan mies oli hakenut turvapaikkaa, mutta hakemus oli hylätty.

Useiden belgialaismedioiden mukaan epäilty julkaisi videon Facebookissa pian ampumisen jälkeen. Videolla hänellä on yllään oranssi huomioliivi ja hän vaikuttaa kävelevän kadulla samalla, kun helikopteri on lähettyvillä.

– Me elämme ja kuolemme uskontomme puolesta. Veljenne Abdulsalam kostaa muslimien puolesta ja olen nyt tappanut kolme ruotsalaista. Tapaan Jumalan ja profeetan ilolla, epäilty sanoi videolla Aftonbladetin mukaan.

Hieman ennen kyseisen videon julkaisua mies jakoi Facebookissa videon, jolla näyttää esiintyvän eri henkilö. Kyseinen henkilö puhuu toisella arabian murteella ja hänellä on yllään jalkapallojoukkue Ajaxin pelipaita. Kasvonsa hän peittää huivilla.

– Tämä viesti on taistelijalta, Isisin taistelijalta, mies sanoo videolla.

Mies huusi "Allahu Akbar"

Kuvamateriaalin perusteella ruotsalaisen ampumisesta epäillyllä oli tekohetkellä yllään oranssi huomioliivi ja valkoinen kypärä, Aftonbladet kirjoittaa. Hän ampui automaattiaseella tienristeyksessä. Tulituksen jälkeen hän seurasi useita ihmisiä rakennukseen ja jatkoi tulittamista.

Mopolla pois ajaessaan epäilty videon perusteella huusi "Allahu Akbar".

Het Laatste Nieuwsin (HLN) mukaan mies on tunisialainen ja anoi turvapaikkaa marraskuussa 2019. Alle vuosi myöhemmin turvapaikkahakemus hylättiin, HLN kirjoittaa.

Sudinfo-lehti puolestaan kertoo, että epäilty on Belgian tiedustelupalvelun tuttu. HLN:n mukaan epäilty ampuja seuraa sosiaalisessa mediassa muun muassa sivua, joka levittää salaliittoteorioita Ruotsin sosiaalipalveluista.

Belgian oikeusministeri Vincent Van Quickenborne sanoi tiedotustilaisuudessa, että poliisi sai vuonna 2016 tiedon toisesta valtiosta, jonka mukaan epäillyllä on ”radikalisoitunut profiili”. Tiedon todenperäisyyttä tutkittiin, mutta sitä ei pystytty vahvistamaan.

Tiistaiaamun tiedotustilaisuudessa Belgian pääministeri Alexander de Croo vahvisti aiemmin Belgian mediassa olleet tiedot, joiden mukaan ampumisen uhrit olivat ruotsalaisia, kertoivat ruotsalaismediat Aftonbladet ja Expressen.

Juttua päivitetty 17.10.2023 kello 10.48: Aiemmin uutisoitiin Belgian syyttäjän kertoneen, että epäilty on pidätetty. Sittemmin Belgian yleisradio kertoi, että hän on kuollut.

Lue myös:

    Uusimmat