Terapeutti vastaa viiteen "tyhmään" kysymykseen – oletko sinäkin miettinyt näitä?

0:49
Käyttäytymistieteilijä Thomas Erikson selittää, miksi jotkut ihmiset eivät kiinnostu toisten tunteista.

Terapeutin mielestä eksän googlailu silloin tällöin ei ole pahasta, eikä itkijän surua tulisi vähätellä.

Time-lehti haastatteli yhdysvaltalaista terapeuttia ja Maybe You Should Talk to Someone -kirjan kirjoittajaa Lori Gottliebiä. Gottlieb vastasi kysymyksiin, joita monet saattavat pitää ”tyhminä” tai ”noloina”.

1. Tarvitsevatko kaikki terapiaa?

Gottlieb ei usko, että kaikki tarvitsisivat terapiaa, vaikka lähes kaikki voivatkin hyötyä terapiasta. Erityisen hyödyllistä terapia on hänen mielestään ihmisille, jotka ovat motivoituneet muutokseen ja haluavat löytää itsestään uusia puolia.

Gottlieb sanoo, että ihmiset muuttuvat suhteessa toisiinsa. Tästä syystä elämää hankaloittavien asioiden muuttaminen yksin on vaikeaa. Terapiassa terapeutti toimii peilinä asiakkaalleen ja auttaa tätä näkemään, mitkä tavat vahingoittavat häntä itseään – kuten liiallisen itsekritiikin.

2. Miksei oma kumppani voi auttaa muuttumaan?

Gottliebilla on kysymykseen ytimekäs vastaus: koska et halua eroa. Kumppani saattaa tulkita pyynnön siten, että juuri hän tekee toisen elämästä vaikeaa, minkä vuoksi juuri hänen pitäisi muuttua.

– Ihmiset eivät halua muuttua jonkun toisen vuoksi. Heidän pitää olla itse motivoituneita, Gottlieb sanoo.

Terapeutille on selvää, että muutos lähtee asiakkaasta itsestään.

3. Miten jokainen voisi edistää mielenterveyttään ilman terapeuttia?

Gottliebin mielestä paras vinkki on kohdata itselleen tärkeitä ihmisiä enemmän todellisessa elämässä – ei siis sosiaalisessa mediassa. Monesti lähipiiriin pidetään yhteyttä sosiaalisen median kautta, mutta se ei saisi olla ainut tapa. Ja kun läheisiä tapaa kasvokkain, ei puhelinten pitäisi tulla häiritsemään kontaktia.

– Mene ystävän kanssa kahville sen sijaan, että ”tykkäisit” jostain heidän Facebook-sivuillaan. Koe asioita kasvokkain ihmisten kanssa tilanteissa, joissa ei ole näyttöjä, ei puhelimia, eikä pirinää tai värinää.

4. Onko väärin googlata eksä?

Gottlieb sanoo, että usein ex-kumppanin googlailussa on kyse nostalgiasta. Terapeutti muistuttaa, että emme elä vain tässä hetkessä – meillä on myös historiamme kannettavana. Toisinaan tuosta kantorepusta putkahtaa mieleen ihminen, joka näyttelee merkittävää roolia menneisyydessämme.

– Joten en ajattele, että uteliaisuudessa eksistä olisi mitään väärää, Gottlieb tiivistää.

Tosin, jos ihminen etsii tietoa entisistä kumppaneistaan, koska omassa elämässä ei ole sisältöä tai haluaa olla yhteydessä henkilöön, vaikka yhteyttä ei enää ole, ei käytös ole enää kovin tervettä, Gottlieb sanoo.

5. Mitä tehdä, kun toinen itkee?

Sen sijaan, että surua yrittäisi pyyhkiä lohduttavilla sanoilla, kannattaa itkijän antaa vuodattaa kyyneleensä. Gottlieb sanoo, että eniten surevaa auttaa, kun hänen viereensä istuu ja antaa hänen itkeä juuri niin paljon kuin haluaa. Jos itkijälle sanoo, etteivät asiat nyt niin pahasti ole, hän saattaa kokea olonsa entistä kurjemmaksi.

Lähde: Time

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja