Tehokkaat vinkit: Tee kodistasi onnen tyyssija

Kodin pitäisi olla paikka, jossa saa rauhoittua ja olla turvassa hektiseltä maailmalta. Tietyt ominaisuudet parantavat kodin viihtyvyyttä huimasti.

Sisustuksella on yllättävän iso vaikutus siihen, miten viihdymme kodissamme. Seinämaalin väri ja kodin siisteystaso saattavat vaikuttaa jopa uneen. Näillä ohjeilla kodistasi tulee onnellinen turvasatama.

Rauhoita

Kun tulemme kotiin pitkän päivän jälkeen, kaipaamme ennen kaikkea rauhaa. Rauhalliset värit, kuten siniset, vihreät ja harmaat luovat edellytykset rennompaan elämään ja voivat jopa alentaa verenpainetta, sanoo terveyssisustussuunnittelija Jayne Pelosi Health.comille. Seinäpintojen maalaaminen on turvallisempaa kuin koskaan, sillä uusia maaleja on kehitetty terveellisempään suuntaan.

Säilytä sisustuksessa kuitenkin persoonallinen ote, sillä omannäköinen sisustus saa sinut viihtymään nahoissasi. Kukaan muu ei osaa tehdä kodista täydellisesti näköistäsi, joten vaikka käyttäisit sisustajaa, lisää aina pieni muistutus omasta kädenjäljestäsi.

Valaise

Luonnonvalo parantaa mieltä ja kehoa. Pimeinä kuukausina sen saavuttaminen on vaikeaa, joten valaistus näyttelee erittäin tärkeää roolia kodin sisustuksessa. Satsaa epäsuoriin valolähteisiin, jotka ovat silmälle miellyttäviä. Valoa voit lisätä myös vaaleilla väreillä ja kauniilla peileillä.

Viilennä

Liian korkea sisälämpötila alentaa kuluttaa turhaa energiaa ja alentaa vireystasoa. Viileämpi lämpötila antaa energiaa ja takaa paremmat unet.

– Liian lämpimässä tekee vain mieli käydä talviunille tai torkkua, Pelosi sanoo.

Kylminä kuukausina on parempi turvautua lisävaatetukseen ja torkkupeittoihin. Lämpimät matot ja villasukat pitävät varpaat lämpiminä.

Puhdista

Joidenkin arvioiden mukaan 85 prosenttia kotiimme päätyvästä liasta tulee sisään kenkien kautta. Tämän voi korjata helposti. Käytä ovimattoja ja jätä kengät aina eteisen kenkätelineeseen. Kengät jalassa ei saa kävellä sisätiloissa. Tämä yksinkertainen toimi vähentää kotiin päätyvää lyijypölyä jopa 60 prosenttia.

Kun siivoat, käytä mahdollisimman ekologisia siivoustuotteita. Ruokakaapin sisällöllä pärjää jo pitkälle. Älä unohda kasveja, sillä sen lisäksi, että ne ovat kaunis sisustuselementti, ne puhdistavat ilmaa ja tuottavat happea.

Järjestä

Mieli ei lepää sotkussa ja lisäksi tavararöykkiöt keräävät pölyä ja roskaa. Chicagon yliopiston tutkijat huomasivat, että sotkussa eläminen on väsyttävää ja väsymys taas voi lisätä ruokahalua aiheuttavan hormonin tuotantoa.

Pelosi kehottaa hankkiutumaan eroon kahdesta tavarasta aina, kun ostaa yhden uuden.

– Muista kuitenkin, että sotkun järjestäminen on kuin liikunta. Ei riitä, että teet sen kerran, vaan sinun täytyy ottaa se tavaksi.

Ekoile

Puutarhan hoito ja oman ruoan kasvattaminen voi vähentää stressiä ja rentouttaa. Jos sinua ei siunattu viherpeukalolla, voit saada samat hyödyt voi saada pelkästään katselemalla kasvavia kasveja. Miten tahansa ekoilun toteutatkaan, se kannattaa, sillä tunnet olosi maanläheisemmäksi ja myös syöt todennäköisesti terveellisemmin.

Heitä pois

Koti tuntuu parhaalta silloin, kun se on sinun näköisesi. Parasta on, jos koti on paikka, jossa voit toteuttaa itseäsi ja olla juuri sellainen kuin olet. Jos säilytät jotain epämieluisaa esinettä vain sen takia, että sinun kuuluu tehdä niin, heitä se pois. Kodissa ei tulisi olla lainakaan sellaisia tavaroita, jotka saavat sinut alakuloiseksi ja ahdistuneeksi.

Lepää

Muista, että makuuhuone on lepoa varten. Älä piilota sinne romukasoja, joilla ei ole muuta paikkaa, vaan pyhitä makuuhuone levolle ja rentoutumiselle. Sisusta makuuhuone rauhallisilla väreillä ja pehmeillä materiaaleilla, jotka kutsuvat heittäytymään sänkyyn. Viimeistään makuuhuoneen ovella päivän stressin pitää unohtua.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja