Tästä päivästä alkaen voit saada autokaupassa jopa 4 500 euron alennuksen – tämän se vaatii

Romutuspalkkio alensi autojen ikää 2:06
Vuoden 2018 romutuspalkkiokampanja alensi autojen ikää.

Romutuspalkkiokampanja vuodelle 2021 on käynnistynyt. Kampanja on ollut Suomessa käytössä aiemmin vuosina 2015 ja 2018. Uuden sähköauton ostaja voi saada jopa 4 500 euroa tukea hankintaansa romuttamalla ennen vuotta 2010 ostetun auton.

Vuoden 2021 romutuspalkkiokampanja käynnistyy tiistaina 1. joulukuuta. 

Kun yksityishenkilö romuttaa ennen 31.12.2010 käyttöönotetun auton ja hankkii tilalle uuden auton, sähköavusteisen polkupyörän, joukkoliikennelipun tai liikkumispalveluita, voi hän hakea romutuspalkkiota.

Hankittavan auton käyttövoimasta riippuen romutuspalkkion suuruus on 1 000–2 000 euroa. Joukkoliikennelipun tai sähköavusteisen polkupyörän hankkimiseen palkkiota myönnetään enintään 1 000 euroa.

Ainoastaan yksityishenkilöille myönnettävää tukea voi saada vuoden 2021 loppuun asti. Rahaa romutuspalkkioon on varattu 8 miljoonaa euroa.

Romutuspalkkiolla halutaan edistää päästövähennystavoitteita tukemalla vähäpäästöisen auton hankintaa, ja samalla vauhdittaa uusien autojen myyntiä.

Koska palkkion voi hyödyntää myös joukkoliikennelippuun tai sähköavusteisen polkupyörän hankintaan, tukee kampanja myös julkisen liikenteen käyttöä ja pyöräilyä.

Romutuspalkkion määrä jopa 2 000 euroa

Romutuspalkkiota myönnetään 1 000 euroa sellaisen uuden henkilöauton hankintaan, jonka hiilidioksidipäästöt ovat enintään 120 g/km.

Uusille täyssähköautoille tai niille autoille, joiden käyttövoimana on joko kokonaan tai osittain korkeaseosetanoli tai kaasu, ei aseteta päästörajaa, ja romutuspalkkiota myönnetään 2 000 euroa.

Ladattaville sähköhybrideille, joiden hiilidioksidipäästöt ovat enintään 95 g/km, romutuspalkkiota myönnetään 2 000 euroa.

Sähköavusteisen polkupyörän, joukkoliikennelipun tai liikkumispalveluiden hankintaan palkkiota myönnetään enintään 1 000 euroa.

Lisäksi täyssähköauton hankintaan voi hyödyntää romutuspalkkion yhteydessä myös sähköautojen hankintatuen, eli yhteensä 4 000 euroa. Lisäksi autoala tukee romutuspalkkiota omalla 500 euron lisäpalkkiollaan, joten uuden sähköauton ostaja voi saada tukea jopa 4 500 euroa.

Millaisen henkilöauton romuttaminen oikeuttaa romutuspalkkioon?

Romutettavan henkilöauton pitää olla ensirekisteröity vuonna 2010 tai aiemmin. Vuonna 2020 romutettavan auton on pitänyt olla liikennekäytössä vuonna 2019 ja vuonna 2021 romutettavan auton on pitänyt olla liikennekäytössä vuonna 2020. Romutettavan auton täytyy myös olla liikennekäytössä romutuspäivänä.

Romutuspalkkio myönnetään vain yksityishenkilölle, joka on omistanut romutettavan auton tai ollut sen haltijana yhtäjaksoisesti ainakin vuoden ajan ennen romutusta. Romutuspalkkion voi hyödyntää samasta romutettavasta autosta vain kerran.

Missä romuttaa?

Romutettava henkilöauto tulee luovuttaa kierrätykseen viralliseen vastaanottopisteeseen, josta auton omistaja saa romutustodistuksen ja tieto romutuksesta tallentuu liikenneasioiden rekisteriin.

Auton romuttaminen on Suomessa maksutonta, mutta romutettavan noutamisesta saatetaan periä maksu. Osa vastaanottopaikoista noutaa romuauton ilmaiseksi, mutta kuljetuksesta voidaan periä maksu, jonka kukin vastaanottopaikka määrittelee itse.

Valtuutettujen vastaanottopisteiden sijainnin voi tarkistaa osoitteesta autokierratys.fi tai Suomen Autokierrätyksen puhelinnumerosta 0800 05044. Romutustodistuksen tulee olla päivätty aikavälille 1.12.2020–31.12.2021.

Romutuspalkkiota haetaan Liikenne- ja viestintävirasto Traficomilta. Tarkemmat ohjeet palkkion hakemiseen löydät Traficomin sivuilta.

Lähde: Traficom, Romutuskampanja.fi

Lue myös:

    Uusimmat