Tästä lihasta valmistuu murein ja maukkain pata!

Pitkään haudutettavat pataruoat kuuluvat yksiin perinteisimmistä liharuoista, mutta murean ja maukkaan padan valmistaminen voi olla helpommin sanottu kuin tehty. Onnistuneen pataruoan salaisuus piilee siinä, että kypsennettäväksi valitaan lihaa, josta saadaan hauduttamalla erityisen mureaa.

HK:n tuotekehityskokki Tero Honkaniemi kertoi haastattelussa, että pataruoan onnistumisen nimessä on äärimmäisen tärkeää valita kypsennettävä liha tarkkaan, jotta lopputulos on murea. Jotta pata onnistuu hyvin, kannattaa varautua siihen, että ruoan valmistusaika on pitkä.

– Pataruokiin sopii parhaiten pitkää kypsennysaikaa vaativat ruhonosat, kuten lapa, etuselkä tai potkalihat. Pataruuissa voi käyttää myös luullista lihaa, Honkaniemi kertoo.

– Pitkään ja matalassa lämpötilassa tapahtuvan hauduttamisen aikana nämä lihat mureutuvat suussa sulaviksi, Honkaniemi jatkaa.

Toinen onnistuneen ja erityisen murean lihapadan salaisuuksista on luu. Se, että luuta haudutetaan liharuoassa ei suinkaan kerro siitä, että kokki olisi laiska, vaan luu pataruoassa todella takaa sen, että ruoasta tulee entistä onnistuneempaa.

– Luullisen lihan käyttäminen antaa pataan reilusti lisää makua! Honkaniemi kertoo.

Vaikka naudan- tai porsaanfileet kuuluisivatkin muutoin omiin suosikkeihin, kannattaa ne suosiolla jättää sivuun silloin, kun tarkoitus on valmistaa pataruokaa, sillä haudutettaessa fileiden ominaisuudet eivät pääse oikeuksiinsa.

– Fileet ovat maukkaimmillaan ja mureimmillaan, kun ne jätetään sisältä hiukan punertavaksi. Pitkään haudutettavissa padoissa filee kypsyy liikaa ja siitä tulee kuivaa, Honkaniemi toteaa.

Lue myös:

AVA / Heli Kuitunen

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja