Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Tästä lihasta valmistuu murein ja maukkain pata!

Perinteiset pataruoat ovat parhaimmillaan kun liha on erityisen mureaa.
Perinteiset pataruoat ovat parhaimmillaan kun liha on erityisen mureaa.Shutterstock
Julkaistu 16.10.2013 08:04(Päivitetty 17.10.2013 09:38)

Pitkään haudutettavat pataruoat kuuluvat yksiin perinteisimmistä liharuoista, mutta murean ja maukkaan padan valmistaminen voi olla helpommin sanottu kuin tehty. Onnistuneen pataruoan salaisuus piilee siinä, että kypsennettäväksi valitaan lihaa, josta saadaan hauduttamalla erityisen mureaa.

HK:n tuotekehityskokki Tero Honkaniemi kertoi haastattelussa, että pataruoan onnistumisen nimessä on äärimmäisen tärkeää valita kypsennettävä liha tarkkaan, jotta lopputulos on murea. Jotta pata onnistuu hyvin, kannattaa varautua siihen, että ruoan valmistusaika on pitkä.

– Pataruokiin sopii parhaiten pitkää kypsennysaikaa vaativat ruhonosat, kuten lapa, etuselkä tai potkalihat. Pataruuissa voi käyttää myös luullista lihaa, Honkaniemi kertoo.

– Pitkään ja matalassa lämpötilassa tapahtuvan hauduttamisen aikana nämä lihat mureutuvat suussa sulaviksi, Honkaniemi jatkaa.

Toinen onnistuneen ja erityisen murean lihapadan salaisuuksista on luu. Se, että luuta haudutetaan liharuoassa ei suinkaan kerro siitä, että kokki olisi laiska, vaan luu pataruoassa todella takaa sen, että ruoasta tulee entistä onnistuneempaa.

– Luullisen lihan käyttäminen antaa pataan reilusti lisää makua! Honkaniemi kertoo.

Vaikka naudan- tai porsaanfileet kuuluisivatkin muutoin omiin suosikkeihin, kannattaa ne suosiolla jättää sivuun silloin, kun tarkoitus on valmistaa pataruokaa, sillä haudutettaessa fileiden ominaisuudet eivät pääse oikeuksiinsa.

– Fileet ovat maukkaimmillaan ja mureimmillaan, kun ne jätetään sisältä hiukan punertavaksi. Pitkään haudutettavissa padoissa filee kypsyy liikaa ja siitä tulee kuivaa, Honkaniemi toteaa.

Lue myös:

Lihaa voi valmistaa monella tapaa

Lihakoulu: Mitä porsaan eri osista voi valmistaa?

Lihakoulu: Mitä naudan eri osista voi valmista?

AVA / Heli Kuitunen

Kuvat: Shutterstock

Lisää aiheesta:

Kari Aihinen paljastaa pomminvarman tavan mureaan lihaan Edullinen ja superhyvä raaka-aine, jonka suomalaiset ovat ymmärtäneet täysin väärin: "Yksinkertainen kikka, jolla kalasta saa tehtyä helposti maittavaa ruokaa"Helppo valmistustapa, jolla lohifileistä tulee täydellisiä: "Ei tarvitse enää koskaan murehtia liian kuivasta lopputuloksesta"Täydellistä broileria poikkeavalla valmistustavalla: Sisältä mehukasta, päältä uskomattoman rapeaa!Poromies muistuttaa lihan erityispiirteestä: Muista tämä, kun valmistat poroa! Paras liha pataruokiin? Voi olla yllättävän edullista – "Valinnan huomaa maussa ja koostumuksessa"
Lifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle
  • 09:07
    Väsymys

    Etkö meinaa herätä aamuisin? Unilääkäri neuvoo, miten käytät kirkasvalolamppua oikein

  • 06:39
    Ruoka

    Tätä Henri Alén ei missään nimessä nyt ostaisi ruokakaupasta

  • Eilen21:50
    Viiden jälkeen

    Maikkarin juontaja joutui kiperään tilanteeseen – ruotsin lehtori Lötjönen arvioi suorituksen

  • Eilen20:37
    Ihmissuhteet

    Lily Allen julkaisi poikkeuksellisen kostoalbumin – kosto nöyryytyksestä helpottaa, mutta voi mennä yli

  • Eilen18:52
    Terveys ja hyvinvointi

    Miten nukut? Tämä seikka yöllä voi lisätä sydänsairauksien riskiä