Tässäkö Euroopan suosituimman sähköauton edullinen korvaaja? R5:n hinnan on arvioitu jäävän alle 25 000 euroon

Legendaarinen Renault 5 palaa markkinoille! 0:17
Katso videolta, miltä markkinoille palaavan Renault 5:n konseptiversio R5 näyttää. Toivottavasti tuotantoversio kunnioittaa komean näköistä konseptia!

Renault on tuomassa kiinnostavan R5-konseptinsa tuotantoversion myyntiin reilun parin vuoden päästä. Nähtäväksi jää, viekö se Euroopan suosituimman sähköauton paikan ranskalaisvalmistajan portfoliossa.

Ranskalainen autovalmistaja Renault uusii mallivalikoimaansa vauhdilla – ja kääntää katseensa menneeseen.

Münchenin autonäyttelyyn tuotu R5-konsepti kun on täysverinen retroauto. Täyssähköinen tutkielma lainaa nimensä 1970- ja 1980-luvuilla valmistetulta Renault R5-mallilta.

Vuonna 1972 julkistettu alkuperäinen R5 oli eräs ensimmäisistä viistoperäisen pikkuautoluokan tienraivaajista. Vanhaa ja uutta saattoi vertailla paikan päällä Münchenissä.

Renault kun oli rahdannut tuoreen konseptin kaveriksi peräti neljä menneiden polvien R5-klassikkoa. Varsinaista tuotantomallia lupaillaan markkinoille vuoden 2024 tietämillä.

Renault kertoo uuden R5:n soveltuvan erityisesti kaupunkikäyttöön. Yhtiön tuore toimitusjohtaja Luca di Meo on puolestaan julistanut, että R5 tulee ”demokratisoimaan sähköautoilun”.

Vähälläkin mielikuvituksella varustettu saattaa arvata, mitä tämä voisi tarkoittaa. Münchenissä Renaultin edustajat vetivät R5:n hintahaitarin AutoExpressin mukaan 20 000–25 000 euron väliin.

Se olisi kilpailukykyinen hinta jo moneen polttomoottorimalliin verrattuna.

Zoen korvaaja?

Joidenkin tietojen mukaan retro-vitosesta suunnitellaan täyssähköisen pikkuauton Zoen korvaajaa.

Mikäli tiedot pitävät paikkansa, voi haastetta pitää vähintäänkin kohtuullisena. Zoe kun ylsi viime vuonna Euroopan myydyimmäksi täyssähköautoksi 1,4 miljoonalla kappaleella.

Ulkokuoreltaan R5 muistuttaa yhtä hyvin retrohenkisiä lajitovereitaan kuin alkuperäistä esikuvaansa. Se on paljosta velkaa automuotoilun nykyvirtauksille.

Vanhojen klassikkomallien uudelleenlämmitykset kun ovat usein esikuviensa ulkomitoista kasvaneita, sporttisesti puleerattuja broilereita. Renaultin konsepti ammentaa samaisesta tyylilajista.

Mutta jos täyssähköinen retropaketti ylipäätään on mieleen, voi tilinpäätös R5:n kohdalla jäädä hyvinkin positiiviseksi. Autossa kun on päällisin puolin samaa tanakkaa omahyväisyyttä, jota tapaa esimerkiksi BMW:n retro-Ministä.

Yhdellä latauksella 400 kilometriä

Klassisen R5-piirteet näkyvät ehkä selkeimmin tuoreen konseptin konstailemattomissa korilinjauksissa. Koriin kulmiin istutetut isot pyörät korostavat kompaktia yleisilmettä.

Kolmiulotteisten keulavalojen ja hohtavan timanttilogon kaltaiset sähköiset tyylittelyt tosin saattavat karista kattauksesta ennen tuotantovaihetta. Mutta ne kertovat osaltaan Renaultin tulevasta suunnasta.

Yhtiö satsaa monen muun tavoin sähköistämiseen ja digitaalisiin teknologioihin – R5-konsepti on siitä vain yksi esimerkki.

Jos auton ulkoinen olemus vielä viitteellisesti liittyykin esikuvaan, on se tekniikkansa puolesta vähintäänkin tätä päivää. Mallista on tarkoitus tehdä ensimmäinen Renaultin uudelle CMF-BEV-alustalle rakennettava täyssähköauto.

Tarjolle on tulossa sekä 40 kWh:n että 52 kWh:n akkupaketilla varustetut versiot. Tehokkaammalla akulla autolle luvataan 400 kilometrin toimintamatka.

Miedompi akku lyhentää toimintamatkaa mutta leikkaa myös hintaa.

Lue myös: Nyt on eurooppalaisessa sähköautossa hinta kohdillaan: Saako tämän uutuuden sen kotimaassa alle 7 500 eurolla?

Lue myös:

    Uusimmat