Tässä on vuoden väri 2022

Vuoden väri on taas valittu: Tällainen se on! 0:45
Tältä näyttää vuoden väri!

Tulevaa vuotta parhaiten kuvastavaksi väriksi on valittu "Very Peri". Valinnan teki sävyn kehittänyt väri-insituutti Pantone.

Väri-instituutti Pantone on valinnut värin vuodelle 2022, kertoo CNN. Tällä kertaa kunnian sai osakseen aivan uusi sävy, "Very Peri". Pantonen mukaan tuossa tulevaa vuotta parhaiten kuvastavassa värissä yhdistyy sinisen rauhallisuus ja punaisen sävyn energisyys.

Uudenlainen aika tarvitsi uudenlaisen värisävyn

Valitessaan kutakin vuotta parhaiten kuvastavaa värisävyä Pantonen tavoitteena on saada se kuvastamaan ajan henkeä. Vuotta 2020 kuvasti yhden sävyn sijasta kaksi: harmaan sävy ”Ultimate Gray” and keltaisen sävy ”Illuminating" , koska niiden katsottiin kuvaavan ensimmäisen pandemiavuoden lannistumattomuutta ja optimismia.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

Aiemmin vuoden väriksi on valittu olemassa olevia värejä, mutta tänä vuonna Pantone kehitti aivan uuden sävyn. Päätös oli olennaisessa osassa vuoden väriä valittaessa.

– Meille oli todella tärkeää kehittää uusi värisävy, koska katsantokantamme maailmaa kohtaan on muuttunut, Pantonen toiminnanjohtaja Leatrice Eiseman kertoo CNN:lle.

Väriä Eiseman kuvailee seuraavasti:

– Se on kirjaimellisesti kaikista sinisen sävyistä iloisin ja lämpimin. Punaisen värin tuoman vivahteen ansiosta väri pitää sisällään voimaannuttavan tunteen jostain uudesta ja uutta me etsimmekin.

Very Peri kuvastaa uutta ja tulevaa

Pantonen edustajat valottavat värivalinnan takana piilevää kantavaa ajatusta uutuudesta hieman tarkemmin: pandemia on vaikuttanut normaaliin elämäämme asettaen eteemme esteitä, joiden vuoksi on ollut pakko ajatella asioita niin sanotusti laatikon ulkopuolelta.

– Olemme tänä aikana selvinneet niin monista haasteita emmekä tiedä, mitä seuraava päivä tuo tullessaan, Pantonen varapääjohtaja Laurie Pressman kertoo samassa haastattelussa.

– Uteliaisuus auttaa ihmisiä selviämään tällaisista vaikeista ajoista. Sitä voisi kutsua rohkeaksi luovuudeksi.

Eisemanin mukaan "Very Peri" -sävy kuvastaa tulevaisuutta. 

– Siinä on sitä hakemaamme eloisaa, pirteää ja iloista asennetta, huoletonta luottamusta ja luovuutta.

Lähteet: CNN, Pantone

Lue myös:

    Uusimmat