Mainos

Tarjoaa äidille jopa tunnin lisää unta öisin – ”rintanukkuminen” paras ratkaisu äideille ja vauvoille?

Jälleen yksi uniekspertti suosittelee perhepetiä.  Ajatuksena on yhdistää uni rintaruokintaan.

Uniekspertti James McKennan mukaan "rintanukkuminen" on turvallinen nukkumisvaihtoehto sekä lapselle että äidille. Ajatuksena on nukkua lapsen vieressä ja yhdistää näin uni rintaruokintaan, kuvaa Fit pregnancy -sivusto.

– Kun äiti rintaruokkii lastaan ja jakaa sängyn tämän kanssa, se on turvallisempi ympäristö kuin sellainen, jossa äiti ruokkii lasta pullolla ja jakaa pedin tämän kanssa, McKenna sanoo.

Miehen mukaan rintanukkuvat äidit saavat jopa tunnin enemmän unta yössä yksin nukkuviin äiteihin verrattuna. Kun lapsi nukkuu ja syö rinnalla, äidin ei tarvitse nousta montaa kertaa yössä ja tarjota lapselle pulloa.

– Tiedämme, että rintanukkuvat äiti ja lapsi -parit nukkuvat kevyemmin, mikä tekee heistä herkempiä toistensa käytökselle. Kun vauvaa pulloruokitaan, hän liikkuu paljon ja hänen on vaikeampaa herätä hengittämään, McKenna väittää.

Peitot, tyynyt ja vanhempi lisäävät tukehtumisen riskiä

Kaikki eivät ole McKennan kanssa samaa mieltä. Joidenkin amerikkalaisasiantuntijoiden mukaan vauvan tulisi nukkua sängyssä ilman peittoja, leluja tai mitään muutakaan, sillä nämä lisäävät tukehtumisen riskiä. Lapsi voi esimerkiksi jäädä jumiin peittoihin, pudota sängystä tai jäädä vanhempansa alle. 

Alle puolivuotiaan lapsen tulisi nukkua samassa huoneessa vanhempien kanssa. Niin sanotussa perhepedissä nukkumisen hyödyistä ja haitoista on kummastakin näyttöä. Notre Damen yliopiston tutkimuksen mukaan äidin kanssa yhdessä nukkuminen vaikuttaa positiivisesti lapsen aivojen kehitykseen, keskushermostoon ja immuunijärjestelmään. Lisäksi sen on todettu nopeuttavan lapsen fysiologista kehitystä ja oppimista.

Jama Pediatrics -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan lapsen vieressä nukkuminen sen sijaan liittyy usein pidempään imetyksen kestoon.

Suomessa samassa sängyssä nukkumista, eli niin sanottua perhepetiä, ei suositella riskien vuoksi: vauva voi esimerkiksi tukehtua peiton tai tyynyn alle. Samassa sängyssä nukkuva vanhempi ei saa polttaa tupakkaa, käyttää kolmiolääkkeitä tai nauttia lainkaan alkoholia. Perhepedin patjassa ei saa olla koloja, eikä vauva saa myöskään puristua seinää vasten.

Vauvaa ei kannata totuttaa nukahtamaan syliin

Pienen vauvan olisi hyvä nukahtaa paikkaan, jossa hän myöhemmin myös herää. Tämä luo turvallisen olon, ja vauva voi herättyään nukahtaa itsekseen uudelleen.

Heränneen vauvan itkuun täytyy aina reagoida, jos lapsi itkee koko ajan voimakkaammin, tai itku alkaa voimakkaana. Vauvaa voi rauhoittaa silittämällä tai taputtamalla, ja tarpeen vaatiessa hänet voi ottaa syliin. Vauvaa ei kuitenkaan kannata totuttaa nukahtamaan vanhemman syliin, sillä vauva tottuu siihen ja nukahtaminen muualle voi jatkossa vaikeutua.

Puolivuotiasta voi jo kannustaa nukahtamaan itsekseen. Uniriepu tai vaikkapa äidin tuoksuinen t-paita luo lisäturvaa omassa sängyssään nukkuvalle lapselle.

3:30

0:55

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.