Tämä voi muuttaa elämäsi suunnan – uskallatko kysyä itseltäsi nämä kysymykset?

Nautitko elämästäsi? Jos vastaus on ei, olisi äärimmäisen tärkeää pohtia syitä ja seurauksia ajattelumaailmasi taustalla. Jokaisen elämä on nauttimisen arvoinen. Esittämällä itsellesi oikeat kysymykset, voit nähdä elämäsi kipukohdat entistä selvemmin – ja oppia nauttimaan arjestakin aivan uudella tavalla.

Yritysvalmentaja ja Amerikassa itsekin menestynyt yrittäjä Jason Nazar pysähtyi pohtimaan elämäänsä ja sitä, mitkä asiat hänen 35 vuotta kestäneessä elämässään ovat tehneet häneen suurimman vaikutuksen. Näiden ajatusten pohjalta muotoutui liuta kysymyksiä, joista valtaosa voi auttaa ketä tahansa menestymään elämässään – niin bisneksen, sosiaalisten suhteiden kuin henkilökohtaisten tuntemuksien saralla.

"Kysymys ei ole siitä, että kuka antaa minulle luvan, vaan siitä, kuka minua estää."
Ayn Rand

"Tuomitse ihminen mieluummin hänen kysymystensä kuin hänen vastaustensa perusteella."
– Voltaire

Nautitko sinä todella elämästäsi? Tämä kysymys on yksinkertainen, mutta harva on miettinyt tähän vastausta. Kysymys auttaa hahmottamaan sitä, pitäisikö asioita todella tulevaisuudessa pyrkiä muuttamaan

Minkä asioiden kohdalla esität tietämätöntä? Asettamalla itse ajatuksilleen ja kehitykselleen muureja kieltäytymällä vastaamasta kysymyksiin voi huomata rajoittavansa elämäänsä ja ajatuksiaan huomattavan paljon.

Miksi et tee niitä asioita, joita sinun pitäisi tehdä? Yksi suurimmista haasteista elämässä on käyttää aikaa niihin asioihin, jotka tuntuvat oikeilta ja joiden tekemiseen tulisi todella käyttää aikaa.

Mitkä ovat sinun tärkeimmät arvosi? Kirjoita ylös kolme tärkeintä arvoa jokaiselta elämänalueelta (perhe, romantiikka, ihmissuhteet, ystävät, työ, terveys, seksi ja henkisyys). Ne ovat sinun arvojasi. Kun ihminen ei toimi arvojensa mukaan, syntyy tunne siitä, että oma elämä on jollain tapaa epämukavaa.

Millaisena ihmisenä sinua pidetään? On tärkeää tuntea omat hyvät ja huonot puolensa – ja kuka tietäisi paremmin vastauksen kuin läheisesi?

Mitkä asiat ovat sellaisia, joita sinä et tiedä? Haasteet, jotka tulevat täysin odottamatta, ovat kaikkein vaikeimpia kohdata. Tästä syystä omaa elämää voi helpottaa päättämällä ottaa selvää asioista, jotka ovat oman mukavuusalueen ulkopuolella.

Estääkö jossittelu unelmiesi toteutumisen? Se, mitä haluaisit olla, saattaa olla ristiriidassa sen kanssa, mitä sydämesi asioista sanoo. Ihminen saavuttaa elämässään usein sen mitä haluaa, jos oppii haluamaan sitä, mitä jo on.

Jos saavuttaisit kaikki tavoitteesi elämässä, miltä sinusta tuntuisi? Tavoitteiden saavuttamisessa äärimmäisen tärkeää on nauttia myös matkasta, joka johtaa kohti tavoitteita. Suuri tunne omien unelmien toteutumisesta synty vähitellen ja myös osatavoitteita on syytä juhlia.

Mitä opit tänään? Ketä rakastit tänään? Mikä sai sinut tänään nauramaan? Kolmen edellisen kysymyksen kysyminen joka päivä voi auttaa hahmottamaan sitä, oletko onnellinen. Jokainen päivä jolloin on oppinut uusia asioita, rakastanut sydämensä kyllyydestä ja nauranut, on muistamisen arvoinen.

Jos et pelkäisi mitään, mitä tekisit? Tähän kysymykseen vastaaminen voi auttaa selventämään sitä, mitkä esteet ovat tiellä omien haaveiden saavuttamisessa.

Mitä tekisit 90-vuotiaana itsenäsi, jos voisit muuttaa asioita menneisyydessä? Jotta elämää voisi elää täysin rinnoin, olisi tärkeää, että tehtyjen ratkaisujen takana voisi mahdollisimman pitkään seisoa rinta rottingilla – ainaisen katumisen sijaan.

Jos tietäisit kuolevasi pian, murehtisitko asiaa, jota nyt murehdit? Asioista katoaa helposti murehtimisen vuoksi perspektiivi. Tästä syystä olisi tärkeää miettiä, ovatko kaikki asiat todella murehtimisen arvoisia. Osa asioista ei muutu miksikään, vaikka niitä kuinka kävisi läpi.

Keskitytkö tähän päivään vai huomiseen? Nauti tästä päivästä, mutta älä unohda tulevaisuuttasi. Elämä on tasapainoilua sen kanssa, milloin nauttia tästä hetkestä ja milloin kylvää siemeniä, jotka itävät vasta tulevaisuudessa.

Miksi et muuta asioita, jotka häiritsevät elämääsi? On olemassa hyvin harvoja asioita, jotka on syytä yksinkertaisesti hyväksyä sellaisenaan. Jotta omasta elämästä voisi nauttia täysin rinnoin, olisi siitä tärkeää rakentaa omannäköisensä – eikä yksinkertaisesti hyväksyä sitä, että muut muokkaavat elämäsi ja itse hyväksyt kaiken.

Missä kehityit tänään? Jokaisen on helppo antaa muutamalla sanalla arvio itsestään, mutta tätä arviota olisi myös tärkeää päivittää aika ajoin, miksei joka päivä. Tämä kysymys auttaa myös huomaamaan sen, että kulkeeko arkinen kehitys siihen suuntaan, mihin sen toivoisikin kulkevan.

Millaista toivot elämäsi olevan viiden vuoden päästä? Kirjailija Lewis Carrollin kerrotaan sanoneen, että jos ei tiedä mihin on menossa, ei koskaan saavuta määränpäätään. Kirjoittamalla ylös maaleja, joita tavoittelee, voi elämä saada uuden, mielekkäämmän suunnan, vaikka kyse olisikin aivan arkisista asioista.

Mitä voit tehdä tänään kehittyäksesi? Jatkuva kehitys on ihmiselämän suola, eikä tämän tarvitse tarkoittaa opintoja tai muita merkittäviä kehitysaskelia. Retki omaan mieleen tai esimerkiksi sosiaalisten taitojen kehitys ovat niin ikään tärkeitä seurattavia tekijöitä.

Kysytkö sinä tarpeeksi usein kysymyksen "miksi"? Kun asioita kyseenalaistaa tarpeeksi esittämällä kysymyksen "miksi", oppii löytämään vastaukset myös kysymyksiin "mikä" ja "miten" entistä helpommin. Kyseenalaistaminen on kehityksen avain.

Mikä on tärkein asia, joka sinun on tehtävä tänään/ tällä viikolla/ tässä kuussa? Kirjoita nämä asiat ylös ja huomioi kirjoittamasi lappu säännöllisin väliajoin. Priorisointi auttaa nauttimaan enemmän jokaisesta hetkestä ja helpottaa ajatuksen kanavointia kerrallaan yhteen asiaan.

Kuinka todennäköisesti saavutat tavoittelemasi? Joskus elämässä täytyy ottaa riskejä, mutta on tärkeää ottaa huomioon myös se, että kuka tahansa ei jokaisella elämänalueella yksinkertaisesti pysty kaikkeen.

Mikä on ongelman ydin? Oli sitten kyseessä arkinen ongelma kotioloissa tai ystäväpiirissä, tai vaihtoehtoisesti työpaikalla syntynyt pulmatilanne, on ongelman ratkaisu syytä aloittaa miettimällä sitä, mistä ongelma johtuu. Summittaisten päätösten tekeminen ottamatta huomioon kokonaisuutta ja ongelman todellista syytä harvoin johtaa hyviin ratkaisuihin – saati ratkaisee ongelmaa.

Pystytkö hoitamaan asian pois alta heti? Asioita on helppo jättää roikkumaan niin kotona kuin työpaikallakin, mutta usein tekemättömien asioiden ajattelukin vie enemmän energiaa kuin niiden hoitaminen pois alta. Ikuisuusprojektin hoitaminen nostaa myös mielialaa hurjasti.

Kuinka roolimallisi toimisivat tilanteessa? Joskus elämässä tulee eteen tilanteita, jotka tuntuvat yksinkertaisesti liki mahdottomilta ratkaista. Oikean ratkaisun löytymiseen voi auttaa se, että ajattelee asiaa objektiivisemmasta näkökulmasta ja toimii siten kuten arvelisi omien roolimallien toimivan vastaavissa tilanteissa.


Testaa itsesi:

Lue myös:
AVA / Heli Kuitunen

Osittainen lähde: Forbes

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja