Tämä tauti on suuresti omissa käsissäsi – ”Jo kolmen prosentin painonpudotus korjaa merkittävästi"

Miten eroon rasvamaksasta? 25:18

Lääketeollisuus on nähnyt markkinaraon rasvamaksassa, jota sairastaa Suomessakin joka kolmas ihminen. Todellisuudessa taudista voi päästä vallan hyvin eroon ilman pillereitäkin.

– Vaikka kysymyksessä on pitkälle sairaus, johon voidaan merkittävästi vaikuttaa omilla elämäntavoilla, tällä hetkellä on kehitteillä yli 250 lääkemolekyyliä pelkästään rasvamaksan hoitoon. Lääketeollisuus on nähnyt tässä selkeän mahdollisuuden, professori ja ylilääkäri Martti Färkkilä HYKS:n gastroenterologian klinikalta kertoi Studio55.fi-lähetyksessä.

Tableteille ei kuitenkaan välttämättä ole tarvetta.

– Jo kolmen prosentin painonpudotus korjaa tavallista rasvamaksaa merkittävästi. Jos kyseessä on alkoholiin liittyvä rasvamaksa, se on täysin palautuva, kun alkoholin käyttö lopetetaan. Tulehduksellinenkin rasvamaksa korjautuu pitkälle jo noin seitsemän prosentin painonpudotuksella. Ja jos painoa pystyy pudottamaan kymmenen prosenttia, jopa kirroositasoinen rasvamaksa korjautuu osin.

Tehokkain keino hoitaa tautia ovat siis varsin yksinkertaiset elämäntapamuutokset.

– Painonpudotus, dieettimuutokset ja liikunnan lisääminen, Färkkilä luettelee.

– Meillä on paljon sairauksia, jotka ovat kuin kohtalo – me emme voi vaikuttaa niihin –, mutta rasvamaksa on tauti, jonka kulkuun pystymme erittäin paljon itse vaikuttamaan omilla valinnoillamme.

Färkkilä suosittelee pudottamaan painoa pikkuhiljaa.

– Nopeaan laihtumiseen liittyy riski kehittää rasvamaksa. Tämä on nähty, kun tehtiin radikaaleja suoliston ohitusleikkauksia esimerkiksi ylipainoisille.

– Vuodenvaihteessa on tulossa ilmeisesti ensimmäinen rasvamaksan hoitoon käytettävä sappihappojohdannainen, jota tullaan käyttämään rasvamaksan hoitoon. Se näyttää parantavan tulehdusmuutoksia ja normalisoivan entsyymejä, mutta on aivan selvää, että emme voi lähteä siitä, että kansanterveysongelma, johon voidaan vaikuttaa elämäntapamuutoksilla, tulisi ensisijaisesti hoitaa lääkkein.

Miten rasvamaksa syntyy? Katso koko lähetys ylhäältä.

Lue myös:

    Uusimmat