Tämä rasva voikin laihduttaa – lääke myös muistisairauksiin?

Kookosöljystä voi tutkijoiden mukaan olla apua niin laihduttajille kuin muistisaurauksista kärsiville.

Kun 67-vuotiaalla Vrajlal Parmarilla todettiin Alzheimerin tauti, oli sairaus edennyt jo pitkälle. Parmar ei pystynyt enää edes käymään vessassa ilman apua ja säännölliset raivokohtaukset häiritsivät perhesuhteita.

Perinteisestä lääkityksestä ei lääkäreiden mukaan enää olisi ollut mitään apua Parmarin tilaan. Kaikki kuitenkin muuttui, kun Parmarin tytär näki YouTubessa floridalaislääkärin lataaman videon. Videolla tunnettu Oxfordin yliopiston lääkäri kertoi Alzheimerin tautia sairastavan miehensä tilan parantuneen huomattavasti tavallisen kookosöljyn avulla.

Heinäkuusta lähtien myös Vrajlal Parmarin ruokavalioon alettiin lisätä kaksi ruokalusikallista kookosöljyä päivässä. Nyt, puolen vuoden kookosöljykuurin jälkeen Parmar pystyy itse jälleen peseytymään ja pukeutumaan sekä matkaamaan jopa yksin bussissa.

Hyötyä vai haittaa?

Tutkijoiden mukaan kookosöljy on hyödyksi aivotoiminnalle, sillä se ylläpitää tehokkaasti aivojen energiavarastoja. Joidenkin asiantuntijoiden mukaan kookosöljyn rasvoista voi kuitenkin olla haittaa sydämelle, joten kolesteroliarvoja olisi syytä tarkkailla.

Vanhuuspsykologian professori Rober Howardin mukaan kookosöljyä ei kuitenkaan kannattaisi nostaa ihmelääkkeeksi, sillä Alzheimerin taudin oireet lievenevät myös placebo-vaikutuksesta.

– Se on tauti, jossa oireet ilmenevät aaltomaisesti. Joskus siis voi vaikuttaa siltä, että asiat menevät parempaan suuntaan. On tärkeää, että potilaille ei anneta vääränlaista tietoa. Monenlaiset asiat voivat helpottaa potilaan oireita aina musiikista hierontaan. Jos joku uskoo kookosöljyn auttavan, niin tuskin siitä mitään haittaakaan on, Howard toteaa.

Auttaa moneen vaivaan – voi jopa laihduttaa

Tutkimuksissa kookosöljyn on huomattu parantavan immuniteettia, estävän tulehduksia sekä auttavan painonhallinnassa.

Kylmäpuristettu kookosöljy luokitellaan niin sanotuksi superruoaksi. Muualla kuin länsimaissa kookosöljyä on käytetty tiettävästi jo vuosituhansien ajan moneen vaivaan, kuten vilustumiseen, astmaan, keuhkoputkentulehdukseen ja kuumeeseen. Nyt myös länsimaisen lääketieteen puolella on huomattu kookosöljyn hyvät vaikutukset.

– Kookosöljy tukee elimistön immuunijärjestelmää ja esimerkiksi kilpirauhasen toimintaa. Sitä voi kokeilla myös pieniin haavoihin, sillä kookosöljy poistaa tulehdusta. Kookosöljyn on huomattu jopa edesauttavan laihdutuksessa, lääkäri Olli Sovijärvi kertoo.

Kookosöljyn annostelussa ei kuitenkaan kannata liiotella. Liika kookosöljy voi nimittäin saada vatsan toimimaan turhan reippaasti. Joskus kookosöljy voi myös puhkaista piilevän aknen, mutta se on elimistön puhdistumisesta johtuva ohimenevä oire.

On myös syytä muistaa, että kaupan hyllyltä löytyvä munkkirasva ei ole sama asia kuin kylmäpuristettu kookosöljy.

Lähteet: Daily Mail, Deski

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja