Tämä oireyhtymä nostaa naisten itsemurhien riskiä

Aiheuttaako hormoniehkäisy lapsettomuutta? 1:30
KATSO MYÖS VIDEO: Onko hormoniehkäisy yhteydessä lapsettomuuteen? Gynekologit Nora Ala-Pietilä ja Nico Vehmas vastaavat.

Munasarjojen monirakkula­oireyhtymän eli PCOS:n kanssa elävillä naisilla on kahdeksankertainen riski itsemurhaan, kertoo tuore tutkimus.

PCOS eli munasarjojen monirakkulaoireyhtymä on yleinen hormonihäiriö, jonka kanssa elää jopa noin puoli miljoonaa suomalaista. PCOS:aa esiintyy kaikkiaan 10–18 prosentilla naiseksi syntymässä määritetyistä ihmisistä, kertoo gynekologinen potilasjärjestö Korento ry

Monet eivät välttämättä tiedä oireyhtymästä ennen kuin raskauden yrittäminen tulee ajankohtaiseksi.

PCOS voi aiheuttaa aknea, liiallista karvojen kasvua eli hirsutismia, liikalihavuutta, epäsäännöllisiä kuukautisia ja vaikuttaa hedelmällisyyteen.

Nyt Annals of Internal Medicine –alustalla julkaistussa tutkimuksessa on selvinnyt, että PCOS lisää itsemurhayritysten riskiä 8,47-kertaiseksi, kertoo New York Post.

Niillä nuorilla, joilla oli hoidoilla hallittavissa oleva PCOS, itsemurhayritysten riski on 5,38-kertainen.

PCOS:n ei ole parannuskeinoa, eikä oireyhtymän tarkkaa aiheuttajaa tunneta. 

Oireita voidaan hallita hormonaalisella ehkäisyllä ja lääkkeillä, jotka estävät ylimääräisten hormonien vaikutukset. Myös tasapainoinen ruokavalio insuliinitasojen hallitsemiseksi on tapa hallita PCOS-oireita.

Iän myötä itsemurhariski laskee

Tutkimuksessa analysoitiin noin 19 000 PCOS-diagnoosin saaneen naisen terveystietoja. Naiset olivat 12–64-vuotiaita ja he olivat saaneet diagnoosin vuosien 1997-2012 välisenä aikana, kertoo New York Post.

Kontrolliryhmässä oli naisia, joilla oli sama ikä- ja tulotausta sekä samanlainen fyysisen terveyden ja mielenterveyden tausta.

Tutkimuksen mukaan itsemurhayritysten riski on 9,15 kertaa suurempi PCOS-diagnoosin saaneilla alle 40-vuotiailla aikuisilla ja 3,75 kertaa suurempi iäkkäillä aikuisilla verrokkiryhmiin verrattuna.

Tutkijoiden mukaan alhaisempaa itsemurhariskiä PCOS-diagnoosin saaneilla iäkkäillä aikuisilla voisi selittää esimerkiksi se, että PCOS-oireet tyypillisesti helpottuvat ikääntymisen myötä, kertoo New York Post.

Aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että naisilla, joilla on diagnosoitu PCOS, on suurempi riski sairastua psykiatriseen sairauteen, kuten masennukseen, ahdistukseen, persoonallisuushäiriöihin ja skitsofreniaan.

– Hedelmällisyyteen ja PCOS-oireiden hallintaan liittyvät haasteet voivat pahentaa entisestään olemassa olevia mielenterveyshaasteita, taiwanilaiset tutkijat kirjoittavat.

Tutkimustulokset osoittavat, että PCOS-diagnoosin saaneiden mielenterveyden seuranta osana PCOS:n hoitoa on tarpeellista, New York Post kertoo tutkijoiden huomauttaneen.

Artikkelia korjattu 21.2.2023 klo 15.38. Aiemmin artikkelissa kerrottiin, että nuorilla, joilla oli hoidettavissa oleva, mutta parantumaton sairaus, itsemurhariski oli noussut 5,38-kertaiseksi. Korjattu muotoon: Niillä nuorilla, joilla oli hoidoilla hallittavissa oleva PCOS, itsemurhayritysten riski on 5,38-kertainen.

Lue myös:

    Uusimmat