Vuotohäiriöt tai jatkuva pissahädän tunne: Tästä oireet voivat johtua

Mitä tarkoittaa innie- ja outie-vulva? Kumpi niistä on normaali? 1:10
KATSO MYÖS: Mitä tarkoittavat innie- ja outie-vulva? Gynekologi Kia Lampi vastaa.

Myoomat ovat kohtuun kasvavia lihaskyhmyjä, jotka ovat useimmiten oireettomia, mutta voivat aiheuttaa joillekin häiritseviä vaivoja.

Noin puolella 40–50-vuotiaista kohdullisista löytyy myoomia eli kohtulihaksen hyvälaatuisia kyhmyjä, kertoo naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Anna Parkusjärvi.

En tykkää käyttää sanaa kasvain, koska se kuulostaa pelottavalta. Myoomat ovat useimmiten sivulöydöksiä ja hyvälaatuisia. Myoomien ollessa oireettomia niille ei tarvitse tehdä mitään.

Toisinaan myoomat kuitenkin aiheuttavat epämiellyttäviä oireita kokonsa tai sijaintinsa vuoksi, jolloin niitä voidaan poistaa joko kohdun tähystyksessä tai avoleikkauksessa.

Myoomat voivat aiheuttaa vuoto-ongelmia tai painaa virtsarakkoa aiheuttaen virtsahädäntunnetta. Toisinaan myoomat voivat myös painaa taaksepäin takamuksen suuntaan ja aiheuttaa ulostamisongelmia.

Parkusjärvi korostaa, että yleensä myoomat eivät aiheuta oireita ja jos aiheuttavat, silloinkin haitat ovat yleensä toiminnallisia, eivätkä terveyttä vaarantavia.

Jos lapsiluku ei ole vielä täynnä ja myoomat kasvavat kohtuontelon sisälle, voivat ne haitata raskaaksi tuloa ja lisätä keskenmenon riskiä. Tällöin voi olla perusteltua poistaa myooma lapsettomuuden ehkäisemiseksi. 

Hormoni-, lääke-, leikkaus- tai HIFU-hoito mahdollisia

Myoomien aiheuttamia vuotohäiriöitä voidaan hoitaa lääkkeillä ja hormoneilla.

Joissain tapauksissa lihaskyhmyjä voidaan myös "tuhota" suurienergisellä fokusoidulla ultraäänellä eli HIFU-hoidolla.

Hoito perustuu ultraäänen lämpövaikutukseen, joka aiheuttaa myoomien rakenteen muuttumisen ja pienenemisen, kertoo Duodecim.

Leikkaushoitoa tarvitaan vain, jos myoomien aiheuttamat oireet ovat hankalia tai lihaskyhmyt ovat kasvaneet nopeasti.

Lopullisin hoitokeino on kohdunpoisto, joka voidaan tehdä, jos lapsiluku on täynnä tai vaihdevuosi-ikä saavutettu tai ylitetty. Kohdun mukana lähtevät sitten myös myoomat.

Lähteet: Duodecim

Lue myös:

    Uusimmat