Yleinen hormonihäiriö paljastui Jennikalle vasta, kun hän ei tullut raskaaksi – "Oli sellainen olo, että onko edes nainen"

Mistä apu hormonihäiriöön? Lapsettomuudesta kärsinyt Jennika on nyt kolmen lapsen äiti 9:29
Katso koko keskustelu videolta.

Munasarjojen monirakkulaoireyhtymä eli PCOS on naisten tavallisin hormonihäiriö, joka voi heikentää hedelmällisyyttä. Uutisaamussa keskusteltiin siitä, mikä merkitys elintavoilla on huonosti tunnetun vaivan hoidossa.

Munasarjojen monirakkulaoireyhtymää esiintyy 5–15 prosentilla naisista, mutta usein diagnoosi tulee yllätyksenä. Uutinen oli järkytys myös Jennika Salmelalle, jolla todettiin PCOS lapsettomuustutkimusten yhteydessä vajaa kymmenen vuotta sitten.

– Sain lääkäriltä tosi vahvat sanat, etten saa lapsia ilman lääkkeellistä tukea. Se oli shokki, Salmela muistelee.

Hän ei tiennyt aiemmin PCOS:sta, ja diagnoosi herättikin järkyttyneessä mielessä enemmän kysymyksiä kuin antoi vastauksia. Lapsihaaveiden vuoksi Salmela oli lopettanut ehkäisypillerit, joiden käytön hän oli aloittanut aknen vuoksi.

– Monesti tämä (PCOS) on maskeerattu esimerkiksi yhdistelmäehkäisyn käytön alle ja niitä muita oireita, kuten epäsäännöllistä kiertoa ei välttämättä osata yhdistää tähän erittäin yleiseen oireyhtymään, naistentautien professori Terhi Piltonen Oulun yliopistosta kertoo.

Epäsäännöllisten kuukautisten lisäksi PCOS:n mahdollisia oireita ovat painonhallintaongelmat, ahdistuneisuus, liiallinen karvankasvu sekä aknetaipumus.

PCOS:n perussyy yhä tuntematon

Yleisyydestään huolimatta PCOS:n perimmäistä syytä ei vielä tunneta. Aiheesta on vireillä tutkimuksia.

– Varmaan kaikista yleisin teoria on se, että jostain syystä sikiö altistuu liialliselle miessukuhormonipitoisuudelle raskauden aikana. Välittäviä tekijöitä ei tunneta, Piltonen kertoo.

Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12. 

Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä

Miessukuhormonille altistuminen voi johtaa myöhemmällä iällä hormonihäiriön puhkeamiseen. Laukaisevana tekijänä saattavat toimia esimerkiksi painonnousu, ympäristömyrkyt tai stressi.

Miten hormonihäiriötä voi hoitaa?

Yli puolet PCOS-potilaista on ylipainoisia eli heidän hedelmällisyytensä on heikentynyt kahdesta syystä. Ylipainoisilla keskeisin PCOS:n hoitotapa on laihdutus monipuolisella ruokavaliolla sekä liikunnalla. Liikunta auttaa painonhallinnan lisäksi parantamaan insuliinin vaikutusta kudoksissa.

Sokeriaineenvaihdunnan häiriötä, insuliiniresistenssiä, esiintyy myös normaalipainoisilla PCOS-potilailla, jollainen Salmela on. Hän turhautui, kun raskautta ei kuulunut hormonihäiriön lääkityksestä ja lapsettomuushoidoista huolimatta ja päätti ryhtyä oman elämänsä koekaniiniksi.

Salmela luki pääsääntöisesti ulkomaisilta sivustoilta, miten hormonitoimintaa voi tasapainottaa luonnollisesti. Hän pyrki vaikuttamaan sokeriaineenvaihduntaansa rukkaamalla ruokavaliotaan ja vähentämällä kovan treenin määrää. Puolen vuoden kuluttua Salmela palasi lapsettomuushoitoihin ja tuli ensiyrittämällä raskaaksi. Sen jälkeen hän on saanut kaksi lasta luonnollisesti.

Piltola kertoo, että PCOS voi liittyä muihinkin hormonihäiriöihin, kuten hypotalaamiseen amennoreaan, jonka taustalta löytyy usein stressiä ja niukkaa ravintoa. Lisäksi oireyhtymän ja stressitilan yhdistelmä voi vaikuttaa siihen, miten ovulaatio ilmenee.

PCOS-potilaan ei tarvitse luopua lapsihaaveista

Salmela on kiitollinen kolmesta pojastaan. Vaikka matka äidiksi ei ollut helpoin, opetti se hänelle paljon.

– Kun sain diagnoosin ja kävin pitkät hoidot läpi, oma naiseuskin koki tosi ison kolauksen. Jotenkin oli sellainen olo, että onko edes nainen, koska keho ei toimi kuin naiselle kuuluisi toimia, Salmela sanoo.

– Sain todistaa sen, että mun keho on kykeneväinen ja pystyn vaikuttamaan itse tosi paljon.

Piltola kertoo, että PCOS-potilaan mahdollisuus tulla raskaaksi riippuu siitä, kuinka vaikeasti hormonihäiriö oireilee, minkä ikäinen nainen on ja onko hänellä ylipainoa. Terveelliset elintavat, painonhallinta sekä stressin lievittäminen ovat tässäkin suhteessa eduksi.

– Ja onneksi meillä on hyviä lääkkeitä ja moderneja hoitoja, Piltola muistuttaa.

Väestötutkimuksissa on havaittu, että PCOS-potilaat saattavat joutua odottamaan äidiksi tuloa pidempään, mutta loppujen lopuksi heillä on vähintään yhtä usein yksi lapsi kuin muillakin naisilla.

Alla olevalla videolla kerrotaan, miten PMS-oireita voi helpottaa

Mitä ovat PMS-oireet ja miten niitä voi helpottaa? 2:28
KATSO VIDEO: Videolla gynekologi Sanna Hänninen kertoo premenstruaalisyndrooman tyypillisimmistä oireista.

Lue myös:

    Uusimmat