MTV seurasi talvimyrskyä: "Sää tarjoilee kylmää draamaa"

MTV Uutiset seurasi viikonloppuna Suomeen iskenyttä talvimyrskyä tässä artikkelissa.

Maanantai 28.3.

8.15: Suomeen on satanut eilisen ja yön aikana paikoin jopa yli kymmenen senttiä lunta, Ilmatieteen laitokselta kerrotaan. Eniten lunta on satanut Itä-Suomessa.

Esimerkiksi Pohjois-Savossa lunta on tullut enimmillään noin 12 senttiä. Muualla maassa lunta on kertynyt viitisen senttiä lukuun ottamatta Lappia, jossa on ollut poutaista. Myös Lounais-Suomessa sateet ovat olleet vähäisiä ja vetisiä.

Lumisadealue on tällä hetkellä maan itäosassa, josta se liikkuu päivän mittaan etelään samalla heikentyen, Ilmatieteen laitos kertoo. Ajokeli on huono tai erittäin huono suuressa osassa maata Lappia lukuun ottamatta.

8.07: Sähköttömien kotitalouksien määrä on noussut aamun aikana, selviää Energiateollisuuden sähkökatkokartasta.

Sen mukaan aamukahdeksan aikaan sähköttä oli noin 1300 kotitaloutta kaikkiaan kuuden kunnan alueella.

Aamukuuden aikaan ilman sähköä oli reilut 200 kotitaloutta.

7.40: Katso yllä olevalta videolta maanantain sääennuste! MTV Uutisten meteorologi Jenna Salminen näyttää, miten saderintaman pyyhkäisevät Suomen yli.

6.59: MTV Uutisten meteorologi Jenna Salmisen mukaan idän lumisateiden lisäksi kuurosateita tulee tänään maan eteläosassa.

Pohjoisesta saapuu kuitenkin hieman selkeämmän ja poutaisemman sään alue, ja pakkanen kiristyy myös etelässä.

– Sää tarjoilee kylmää draamaa, Salminen kertoo.

Uusi kuurosateiden alue on myöhemmin saapumassa pohjoisesta.

6.37: Laajempi lumisadealue liikkuu tänään itään, kertoo MTV Uutisten meteorologi Jenna Salminen.

Lounaassa sää on lauhaa, mikä vesisateiden myötä sulattaa lumikinoksia.

6.15: Energiateollisuuden sähkökatkokartan mukaan sähköttömiä kotitalouksia oli aamukuuden aikaan reilut 200.

Sähköjä oli poikki kartan mukaan seitsemän kunnan alueella.

5.42: Ilmatieteen laitos varoittaa autoilijoita huonosta tai jopa erittäin huonosta ajokelistä suuressa osassa maata lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Varoitukset ovat voimassa tänään kello 15 saakka.

Erittäin huonosta ajokelistä varoitetaan Pohjois- ja Etelä-Savon, Keski-Suomen sekä Etelä-Karjalan maakunnissa.

Myös tuulivaroitus on annettu lounaiseen Suomeen. Tuulen nopeus voi olla puuskissa 20 metriä sekunnissa.

Merialueilla on voimassa niin ikään tuulivaroituksia.

Sunnuntai 27.3.

20.41: Foreca kertoo lumipyryn levinneen jo Suomeen, ja ajokelin ennustetaan olevan maanantaiaamuna laajalla alueella erittäin huono. Lunta odotetaan satavan jopa yli 10 senttiä.

18.55: Ilmatieteen laitos varoittaa ajokelin muuttuvan huonoksi iltaseitsemän aikoihin Pohjois-Pohjanmaalta ja Kainuusta aina Etelä-Suomeen asti. Etelä-Karjalassa, Keski-Suomessa, Etelä-Pohjanmaalla sekä Etelä- ja Pohjois-Savossa ajokeli on erittäin huono ja onnettomuusriski huomattava.

Ajokelivaroituksia on voimassa myös maanantaina maan etelä- ja keskiosissa.

18.53:  Illan aikana lännestä on saapumassa runsaampaa pilvisyyttä ja lumisateita maan länsiosaan. Lumisateet levittäytyvät illan ja yön aikana maan yli kohti itää. Maan etelä- ja keskiosiin voi sataa 5–10 senttimetriä lunta illan ja yön aikana, kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Jani Parviainen.

15.25: Sähkökatkokartan mukaan Suomessa oli kello 15.20 aikaan nrunsaat 1000 sähkötöntä asiakasta yhteensä 20 kunnassa. 

14.27: Sähkökatkokartan mukaan Suomessa oli kello 14.30 aikoihin noin 1300 sähkötöntä asiakasta yhteensä 19 kunnassa. 

14.19: Tapani-myrskyyn verrattuna sähkökatkojen määrä jäi tänä viikonloppuna vähäiseksi ja etenkin vikojen korjaus onnistui huomattavasti nopeammin. Verkkoyhtiöt saivat korjattua valtaosan vioista jo nyt sunnuntaihin mennessä, sanoo Energiateollisuus ry:n johtava asiantuntija Ina Lehto tiedotteessa. Energiateollisuuden mukaan viime vuosina sähkönjakeluverkkojen säävarmuuteen on investoitu noin miljardi euroa vuodessa.

12.52: Sähkökatkokartan mukaan Suomessa oli kello 13 aikaan noin 1800 sähkötöntä asiakasta yhteensä 20 kunnassa. 

12.38: Tuulet tyyntyvät tänään eilisestä, mutta merialueilla tuulee edelleen kovaa. Ilmatieteen laitos on antanut tuulivaroituksen iltapäivästä ja myöhäisillasta Selkämeren etelä- ja pohjoisosaan, Merenkurkkuun sekä Perämeren eteläosaan.

10.57: Poliisin mukaan huono näkyvyys saattoi johtaa Kuopiossa lauantaina Kallansilloilla tapahtuneeseen ketjukolariin.

Itä-Suomen poliisin tilannekeskuksesta kerrottiin sunnuntaina, että joissakin puhutuksissa onnettomuuspaikalla olleet ovat maininneet näkyvyyden olleen huono. Poliisi jatkaa edelleen onnettomuuden syyn tutkintaa.

10.12: Kuopiossa Kallansilloilla tapahtui lauantaina iltapäivällä ketjukolari, jossa oli osallisena yhteensä 31 autoa. Harvinaisen suuren kolarisuman paikalla nähtiinkin, että pelastustoiminnanjohtaja turvautui harvoin käytettyyn konstiin. 

Pohjois-Savon pelastuslaitoksen mukaan pelastustoiminnan johtaja otti onnettomuuspaikalle sattuneen tilausliikenteen linja-auton pelastustoimen käyttöön pelastuslain 36. pykälän 1. momentin kolmannen kohdan mukaisesti.

10.09: Sää on tänään päivällä poutaista ja laajalti selkeää, kertoo Ilmatieteen laitos. Iltapäivällä Suomeen on saapumassa lännestä uusi matalapaine lumisateineen.

Ilmatieteen laitos varoittaa ajokelin muuttuvan huonoksi iltaseitsemän aikoihin Pohjois-Pohjanmaalta ja Kainuusta aina Etelä-Suomeen asti. Etelä-Karjalassa, Keski-Suomessa, Etelä-Pohjanmaalla sekä Etelä- ja Pohjois-Savossa ajokeli on erittäin huono ja onnettomuusriski huomattava.

9.31: Sähkökatkokartan mukaan Suomessa oli kello 9.30 jälkeen noin 3900 sähkötöntä asiakasta 33 kunnassa. 

7.13: Etelä-Karjalan pelastuslaitoksela oli voimakkaan kevätmyrskyn seurauksena lauantaina noin 50 vahingontorjuntatehtävää. Pääosassa niitä kyse oli puiden kaatumisista teille tai sähkölinjoille, joiden lisäksi myös kattopeltejä irtosi. Tehtäviä oli koko maakunnan alueella, mutta ne painottuivat Rautjärvelle ja Parikkalaan.

Sunnuntai 7.01: Sähkökatkokartan mukaan Suomessa oli kello 7 jälkeen noin 5600 sähkötöntä asiakasta 33 kunnassa. Sähkökatkot ovat painottuneet Itä- ja Keski-Suomeen.

23.58: Sähkökatkokartan mukaan Suomessa oli klo 23.50 noin 21 900 sähkötöntä asiakasta 57 kunnassa. 

22.33: Länsi-Uudenmaan Pelastuslaitos kertoo, että sillä oli myrskyn aiheuttamia hälytyksiä aamukymmenen ja iltayhdeksän välisenä aikana 44 kappaletta. Vahingontorjuntatehtävät ovat olleet myrskyrintamalle tyypillisiä puiden kaatumisia ajoväylille ja rakennusten päälle, isojen oksien putoamisia, katto- ja räystäspeltien irtoamisia sekä mm. työmaa-aitojen kaatumisia ihmisten kulkureiteille.

22.23: Meteorologi Mette Mannonen kertoo, että myrskymatalapaine on väistynyt nyt itään, mutta toinen matalapaine lähestyy lännestä. Kyseinen matalapaine kulkee maanantaina Suomen yli itään. Ensi yön aikana pakkanen kiristyy koko maassa. Lämpötilat vaihtelevat yöllä etelän -5 asteesta pohjoisen -12 asteeseen.

21.50: Sähkökatkokartan mukaan Suomessa oli klo 21.45 yli 38 000 sähkötöntä asiakasta 80 kunnassa. 

18.22: Myräkkä on ollut osasyyllisenä ainakin yhdessä liikenneonnettomuudessa, joka sattui iltapäivällä Hankasalmella Keski-Suomessa puoli neljän aikaan. 

Onnettomuudessa valtatiellä 9 ajanut linja-auto oli ajautunut liukkauden ja kovan sivutuulen vuoksi sillankaiteeseen, Sisä-Suomen poliisi kertoo.

Linja-auton kyydissä oli poliisin mukaan kymmenen matkustajaa, jotka eivät kuitenkaan loukkaantuneet. Linja-auto ajautui onnettomuudessa nojalleen puita vasten.

Liikenne on onnettomuuspaikalla poikki molempiin suuntiin, ja poliisi ohjaa liikennettä kulkemaan Hankasalmen keskustan kautta.

18.19: Suonenjoella Pohjois-Savossa voimakas myrskytuuli on irrottanut navetan kattopeltejä. Rakennus toimii varastona. Pelastuslaitos on estänyt lisävahinkoja kiinnittämällä kattopeltejä paremmin kiinni. 

17.50: Sähkökatkokartan mukaan jo lähes 60 000 kotitaloutta on jäänyt vaille sähköjä. Katkoja on yli 100 kunnan alueella.

17.41: Haminassa Kymenlaaksossa noin 300 neliömetrin kokoisen navetan peltikaton toinen lape on irronnut tuulen voimasta ja kääntynyt toisen lappeen päälle. Pelastuslaitos varmisti kattopeltien kiinni pysymisen ja esti lisävahinkojen syntymisen.

17.11: Hankasalmella Keski-Suomessa tiellä 9 kaksikerroksinen Onnibussi-yhtiön linja-auto on kaatunut kovan tuulen takia. Paikalla olleen MTV Uutisten silminnäkijän mukaan linja-auto olisi kaatunut järveen, jos edessä ei olisi ollut puita.

17.07: Etelä-Karjalan pelastuslaitos tiedotti puoli viiden tienoilla, että maakunnassa oli kirjattu parikymmentä myrskyn aiheuttamaa puunraivaustehtävää.

Sähköttömien kotitalouksien määrä on noussut lähes 42 700:aan.

16.44: Pohjanmaan pelastuslaitokselta kerrotaan, että maakunta oli ainakin toistaiseksi päässyt myrskystä kohtalaisen vähällä. Palomestarin mukaan kaatuneita puita oli puolenkymmentä, yhdestä kiinteistöstä oli lähtenyt kokonaan kattopellit ja yhdestä koulurakennukset niin ikään kattopellit irtoilivat.

Samoin Satakunnassa ja Varsinais-Suomessa pelastuslaitokset ovat saaneet hälytyksiä kaatuneista puista ja irronneista katoista ja katon osista. Samankaltaisia tehtäviä on ollut myös Länsi-Uudellamaalla, jossa pelastuslaitoksella tehtäviä oli ollut neljän tienoilla viitisenkymmentä.

16.43: Pirkanmaan pelastuslaitoksella myrsky oli päivystävän päällikön Mika Kupiaisen mukaan aiheuttanut puoli neljään mennessä noin 70 vahingontorjuntatehtävää. Joukossa oli esimerkiksi puiden kaatumisia, peltien irtoamista katoista sekä sähkölinjoille ja teille kaatuneita puita.

Kupiainen sanoi STT:lle, ettei ainakaan toistaiseksi tiedossa ole vakavia vahinkoja tai henkilövahinkoja. 

Kanta-Hämeen pelastuslaitoksella hälytyksiä kerrottiin ennen neljää olleen pari–kolmekymmentä. Suurimmilta osin kyse on ollut puiden kaatumisista. Lopella yksi puu oli kaatunut mökin päälle, ja Hämeenlinnassa puun alle jäi auto.

16.40: Maan etelä- ja keskiosia riepottelevan talvimyrskyn kovat tuulet ovat irrottaneet kattopeltejä ja kaataneet puita. Sähkökatkokartan mukaan 115 kunnassa oli vajaa 41 000 kotitaloutta vailla sähköjä.

16.39: Tuuli on tehnyt tuhojaan myös Helsingissä. Poliisin mukaan rakennustyömaan suoja-aita kaatui henkilöauton päälle Kaivokadulla ydinkeskustassa Helsingin rautatieaseman kohdalla.

Poliisin mukaan aidan kaatumisen hieman ennen kahta iltapäivällä aiheutti kova tuulenpuuska.

16.20: Tuuli on katkonut sähköjä eri puolilla maata. Sähköttömiä kotitalouksia on sähkökatkokartan mukaan nyt noin 33 500. Katkot keskiyttvät maan kaakkois-, etelä- itä- ja keskiosiin.

15.40: Kuopiossa Kallansilloilla on tapahtunut useiden ajoneuvojen kolari. Itä-Suomen poliisi kertoo asiasta Twitterissä.

Hätäkeskus sai kello 15.30 ilmoituksen noin kymmenen ajoneuvon liikenneonnettomuudesta, jossa on osallisia ensitietojen mukaan jopa parikymmentä ihmistä.

Ajokeli erittäin huono, liikennesää mahdollisesti jopa vaarallinen

Ajokeli on lumisateiden takia tänään paikoin jopa erittäin huono. Liikennesään ennustetaan olevan mahdollisesti vaarallinen Pohjois-Pohjanmaalta ja Koillismaalta aivan eteläisimpään Suomeen asti ulottuvalla alueella sekä Ahvenanmaalla.

Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä varoitti liukkaasta kelistä myös jalankulkijoita ja pyöräilijöitä.

Ilmatieteen laitoksen mukaan viikonloppuna on syytä varautua tuulivahinkoihin ja paikallisiin sähkökatkoihin, vaikka routainen maa hillitsee puiden kaatumisia.

Tuulen varoitetaan yltyvän voimakkaaksi noin aamuyhdeksästä eteenpäin, puuskissa sen nopeus voi olla 20 metriä sekunnissa.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä

Satakunnassa avotulen teko kielletty kovan tuulen takia

Satakunnassa pelastusviranomainen on päättänyt kieltää avotulen teon koko päiväksi aina sunnuntaiaamuun kello kahdeksaan saakka, pelastuslaitos kertoo Twitterissä.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä

Syynä kieltoon on Ilmatieteen laitoksen antama tuulivaroitus.

Satakuntaan ei ole annettu varsinaista varoitusta metsä- tai ruohikkopalovaarasta. Sen sijaan Ahvenanmaalla ruohikkopalojen vaara on Ilmatieteen laitoksen mukaan suuri kuivuuden takia, ja tuulen vuoksi palot myös leviäisivät nopeasti.

Lue myös:

    Uusimmat