Näinkö kasvisten sydänhyödyt selittyvät? Tutkijoilta mielenkiintoinen selitys

Runsas kasvisten syöminen ei välttämättä olekaan sellainen sydänoireiden ehkäisijä kuin on ajateltu. Tuoreen brittitutkimuksen perusteella merkittävä osa kasvisten sydänhyödyistä saattaakin selittyä niitä paljon syövien muulla terveyskäyttäytymisellä sekä sosiaalisella ja taloudellisella asemalla.

Brittien tulokset perustuvat lähes 400 000 keskimäärin 56-vuotiaan 12-vuotiseen seurantaan. Seurannan aikana osallistujilla todettiin 18 000 sydänoiretta ja 4 400 menehtyi sydän- ja verisuonitautiin.

Analyysin perusteella runsaasti kasviksia ja etenkin kypsentämättömiä kasviksia syövät sairastuivat ja menehtyivät sydän- ja verisuonitautiin 11–15 prosenttia epätodennäköisemmin kuin osallistujat, jotka söivät vähiten kasviksia.

Tulokset kuitenkin muuttuivat merkittävästi, kun tutkijat huomioivat suuren joukon taustamuuttujia, kuten osallistujien taloudellisen ja sosiaalisen tilanteen, tupakoinnin ja muut elämäntavat. Nämä seikat selittivät 80–90 prosenttia kasviksiin liitetyistä sydänhyödyistä.

Videolla kerrotaan, mitkä tekijät lisäävät useiden eri pitkäaikaissairauksien riskiä. Juttu jatkuu videon alla.

Perussairauksien riskiä lisäävät tekijät 2:10
Katso video: Tunnetko "perussairauksien" riskitekijät?

Kasvispainotteinen ruokavalio joka tapauksessa terveellinen

Brittien havainnot perustuvat suureen aineistoon, mutta huomattava on, että tiedot kasvisten käytöstä perustuivat kyselytutkimukseen, jollaiseen voi liittyä virhelähteitä. Nyt tarvittaisiin myös lisätutkimuksia, joissa huomioidaan eri kasvisten vaikutukset ja erilaiset kypsennystavat.

Tuoreiden tulosten valossa vaikuttaa kuitenkin siltä, että kasviksia paljon nauttivat säästyvät sydänoireilta hieman muita todennäköisemmin, mutta vaikutus saattaa selittyä kasvisten lisäksi muilla seikoilla. Havainnot eivät kyseenalaista kasvispainotteisen ja monipuolisen ruokavalion muita terveysvaikutuksia.

Tutkimus julkaistiin Frontiers in Nutrition -lehdessä.

Katso video: Onko "terveellinen" välipalasi oikeasti sokeripommi?

Ole tarkkana! Näin paljon välipalat sisältävät piilosokeria 3:26
Katso video: Näin paljon suositut välipalat sisältävät sokeria.

Copyright 2022 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat