Syyte: Yhtiö myi noin sadalle turkistarhalle tautiriskin sisältänyttä kalajätettä

Tulli kertoi aiemmin, että rehun raaka-aineeksi käytettyä kalajätettä oli säilytetty Tanskassa samoissa tiloissa kuin minkkejä, jotka oli lopetettu koronavirusepidemian vuoksi.

Syyttäjä vaatii keskipohjalaisen rehuyhtiön kahdelle vastuuhenkilölle sakkoja yhtiön rehun raaka-aineiden heikon laadun vuoksi. Yhtiö toi vuonna 2021 Tanskasta Suomeen yli 1,3 miljoonaa kiloa kalojen sivutuotetta, jota käytettin rehun raaka-aineena.

Syyttäjien mukaan raaka-aineen oli kuitenkin luokiteltu sisältävän tautivaaran ja sen tuonti olisi vaatinut luvan Ruokavirastolta. Lupaa ei ollut.

Syytteiden mukaan yhtiö ehti käyttää raaka-aineesta rehuksi noin 800 000 kiloa ja sitä myytiin eteenpäin noin sadalle turkistarhalle. Kaikkiaan rehua tuotiin Suomeen 45 erässä.

– (Syytettyjen) menettely on ollut omiaan aiheuttamaan vaaraa toisen hengelle tai terveydelle taikka vakavaa vaaraa eläinten terveydelle, syytteessä sanotaan.

Esitutkinnan tehnyt Tulli epäili aikanaan, että turkistarhojen rehuksi päätynyt raaka-aine sisälsi ainakin koronavirusriskin. Tämä johtui siitä, että Suomeen tuotua kalajätettä oli Tullin mukaan säilytetty Tanskassa samoissa tiloissa kuin koronavirusepidemian vuoksi lopetettujen minkkien ruhoja.

Vastuuhenkilöitä syytetään salakuljetuksesta ja eläintaudin leviämisvaaran aiheuttamisesta, minkä lisäksi heitä vaaditaan menettämään valtiolle noin 63 000 euron rikoshyöty. Syyttäjä vaatii rehuyhtiölle 10 000 euron yhteisösakkoa.

Kokonaisuuden kaksipäiväinen käsittely alkoi tiistaina Pohjanmaan käräjäoikeudessa Kokkolassa.

Kiistävät syyllisyyden

Syytetyt ovat omissa kirjallisissa vastauksissaan kiistäneet syytteet ja vaatineet niiden hylkäämistä. He katsovat, että kyse oli sellaisen luokituksen tavarasta, jonka maahantuonti ei vaatinut lupaa.

Vastauksessa sanotaan, että he ovat korkeintaan voineet erehtyä luokituksesta.

– (Yhtiön) tarkoituksena ei ole ollut hankkia tai tuoda maahan luokan 2 sivutuotteita eikä varsinkaan maahantuoda luokan 2 sivutuotetta ilman asianmukaista lupaa, heidän vastauksessaan sanotaan.

Luokitus 2 viittaa luokkaan, jonka tuonti Suomeen olisi vaatinut luvan Ruokavirastolta. Syyttäjien mukaan tuote oli lähtömaassa kirjattu kyseiseen luokkaan.

Syytetyt myös kiistävät salakuljetuksen sillä perusteella, että heidän mukaansa varsinaisen maahantuonnin hoiti joku muu kuin rehuyhtiö.

Lue myös:

    Uusimmat