Synnytitkö nuorena? Sydänkohtausriskisi voi olla kohonnut

Sydänsairaudet tappavat suomalaisia - milloin pumpun toiminnasta pitää huolestua? 7:57
KATSO VIDEO: Näin pidät huolta sydämestäsi

Tuore tutkimus selvitti, että lisääntymiseen liittyvillä tekijöillä on suora yhteys sydänkohtaukseen ja sydänpysähdykseen naisilla. 

Tutkijaryhmä, joka koostui kolmen englantilaisyliopiston tutkijoista, on tehnyt tähän asti laajimman analyysin koskien lisääntymiseen liittyvien tekijöiden vaikutusta naisten sydänterveyteen.

He tutkivat yli sadantuhannen naisen tietoja, joilla oltiin osoitettu syy-yhteys lisääntymistekijöitä ennustavien geenien ja useiden sydän- ja verisuonitautien riskin välillä.

Naisilla, joilla kuukautiset alkoivat aikaisin, ensimmäinen lapsi syntyi heidän ollessaan nuoria ja joilla oli useita lapsia, huomattiin olevan korkeampi riski sairastua eteisvärinään, sepelvaltimotautiin, sydämen vajaatoimintaan, aivohalvaukseen ja muihin sydän- ja verisuonitauteihin.

Tutkimus osoitti, että kuukautisten aikaista alkamista selitti suurilta osin nuorten naisten korkeampi painoindeksi.

Tutkimuksessa selvisi myös, että riski synnytykseen nuoremmalla iällä oli osittain yhteydessä perinteisiin kardiometabolisiin riskitekijöihin kuten korkeaan painoindeksiin, korkeaan kolesteroliin ja korkeaan verenpaineeseen.

Vaihdevuosien alkamisiän ja sydän- ja verisuonitautien välillä ei löydetty yhteyttä.

Tutkijat: Lääkäreiden tulisi ymmärtää yhteys lisääntymisterveyden ja sydänsairauksien välillä

– Vaikka emme voi sanoa, kuinka paljon lisääntymiseen liittyvät tekijät vaikuttavat sydän- ja verisuonitautiriskin nousuun, tutkimuksemme osoittaa, että lisääntymishistorialla on merkitystä naisen terveydelle ja sillä on yhteys sydän- ja versisuonisairauksien riskiin, sanoo lääkäri ja tutkimuksen pääkirjoittaja Fu Siong Ng, kansallisesta sydän- ja keuhkoinstituutista, Lontoon Imperial College -yliopistosta.

– Meidän pitää ymmärtää enemmän tällaisten tekijöiden vaikutuksesta, jotta naiset saavat parasta mahdollista hoitoa.

Asiantuntijat ehdottavat, että lääkäreiden tulisi harkita näitä tekijöitä muiden tunnettujen riskien rinnalla arvioidessaan naisten terveyttä, ja varoittivat, että sydänongelmien käsitteleminen pääasiassa miesten vaivana, vaarantaa naisten hengen.

He väittävät, että naiset luokitellaan usein virheellisesti matalan riskin ryhmiin puhuttaessa sydän- ja verisuonisairauksista, mikä voi johtaa diagnoosin viivästymiseen ja annetun hoidon väärin painottamiseen. Tämä voi johtaa huonompiin hoitotuloksiin kuin miehillä.

– Harhaluulo siitä, että sydän- ja verisuonisairaudet vaikuttavat enimmäkseen miehiin, voi maksaa naisten terveyden ja jopa hengen, sanoo kardiologi Sonya Babu-Narayan.

Suomessa verenkiertoelinten sairaudet ja kasvaimet aiheuttavat eniten kuolemia vuosittain, kertoo Tilastokeskus. Sekä vuonna 2019 että 2020 verenkiertoelinten sairauksiin kuoli noin 9 000 naista Suomessa.

Lue myös:

    Uusimmat