Erikoislääkäri kertoo, onko äitiydelle yläikärajaa: "Suurin riski on varmasti…"

Rosa on saanut nelikymppisenä kaksi lasta 2:48
Millaista on tulla äidiksi nelikymppisenä? Kaksi lasta 40 vuotta täytettyään saanut Rosa kertoi kokemuksistaan Viiden jälkeen -ohjelmalle.

Kannattaako nelikymppisen pitää kiinni vauvahaaveista raskauteen liittyvistä riskeistä huolimatta? Viiden jälkeen -ohjelmassa keskusteltiin siitä, onko äitiydelle yläikärajaa.

Synnyttäjien keski-ikä on Suomessa noussut yli 31 vuoteen. Yhä useampi saa lapsen tätäkin myöhemmin neljänkympin rajapyykin jälkeen. Kun vuonna 1980 vain 1,5 prosenttia synnyttäjistä oli yli 40-vuotiaita, vuonna 2020 prosenttiluku oli kasvanut 4,6:een.

Raskaaksi tulo nelikymppisenä on siis mahdollista – ainakin joillekin. Viime kuukausina raskausuutisia on kuultu useammilta julkisuudesta tutuilta nelikymppisiltä naisilta, viimeisimpänä ministeri Krista Kiurulta, 47.

Viiden jälkeen -ohjelmassa vieraillut naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Satu Heliövaara-Peippo muistuttaa, että helpointa raskaaksi tuleminen on alle 30-vuotiaana. Sen jälkeen hedelmällisyys alkaa vähitellen laskea.

– Kun tyttö tulee hedelmälliseen ikään eli kuukautiset alkavat, munasarjoissa on noin 300 000 munasolua, jotka alkavat vähitellen vähenemään ja kiihtyvällä tahdilla 35 ikävuoden jälkeen, jolloin sitten hedelmällisyyskin selvästi laskee.

Perheen perustamisen lykkääminen voikin johtaa tahattomaan lapsettomuuteen.

– Osalla naisista ei ole enää neljänkympin jälkeen mahdollisuutta tulla raskaaksi tai ainakin se on vaikeaa. Toki osa tulee spontaanisti raskaaksi ja osaa voidaan lapsettomuushoidoilla auttaa siinä vaiheessa, Heliövaara-Peippo sanoi Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Omaa hedelmällisyyttään voi etukäteen selvittää verikokeilla ja ultraäänitutkimuksilla. Mutta vaikka munasoluja vielä olisi jäljellä, iän myötä niiden laatu heikkenee, minkä vuoksi raskaaksi tulo on hankalampaa kuin nuorempana.

Nelikymppisten raskauksiin liittyvät riskit

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

Munasolujen laadun heikkenemisestä johtuu myös se, että yli nelikymppisten naisten raskauksiin liittyy kohonnut keskenmenoriski.

Iäkkäämmillä odottajilla on lisäksi useammin pitkäaikaissairauksia, kuten ylipainoa, diabetesta ja kohonnutta verenpainetta, jotka ovat itsenäisiä raskauden riskitekijöitä. Raskauden loppuvaiheessa odotukseen liittyy kohonnut raskausmyrkytyksen ja ennenaikaisen synnytyksen vaara. Nelikymppisten synnyttäjien lapsilla todetaan useammin Downin oireyhtymän kaltaisia kromosomihäiriöitä ja kasvuhidastumia.

Heliövaara-Peippo suosittelee ihmisiä joka tapauksessa pitämään kiinni vauvahaaveistaan. Vaikka riskejä on, suurin osa nelikymppisten raskauksista menee hyvin.

– Suurin riski on varmasti keskenmenoriski, mikä lisääntyy iän myötä. Yli 40-vuotiailla puolet raskauksista päättyy keskenmenoon, mutta jos raskaus jatkuu normaalisti, niin suurin osa menee hyvin.

Riskitekijöitä voi pienentää omilla elintavoillaan eli esimerkiksi ylipainoa ja tupakointia välttämällä.

Saavatko nelikymppiset odottajat riskien vuoksi erityskohtelua terveydenhuollossa? Katso koko keskustelu alla olevalta videolta.

Lääkäri kertoo, onko äitiydelle yläikärajaa 8:55

Lue myös:

    Uusimmat