Suvi ja Jarmo sanoivat toisilleen 'tahdon' keskellä Lappia – pariskunnalla hieman erikoisempi rakkaustarina: "Toinen ei puhu eikä toinen kuule, joten mehän olemme täydellinen pari!"

Pariskunta järjesti erähenkiset häät Oulangan kansallispuistossa 1:58
Tältä erähenkiset häät näyttivät!

Helsinkiläinen pariskunta meni naimisiin patikointipolun varrella.

Kun Suvi, 60, kaksi vuotta sitten keväällä sai Jarmolta viestin nettideittisivustolla, hän kiinnostui heti. Profiilissaan Jarmo nimittäin kertoi, ettei hän afasian takia pysty puhumaan, mutta kommunikoi kyllä muilla keinoin. 

– Ajattelin, että tämähän on jännää, että jos hän ei pysty kommunikoimaan puhumalla, niin millä tavalla hän sitten viestii, Suvi kertoo MTV Uutisille.

Afasia tarkoittaa aivoperäistä puhehäiriötä, kertoo Terveyskirjasto. Sen yleisin syy on aivohalvaus, jossa aivokudosta tuhoutuu äkisti verenkierron häiriintymisen vuoksi.

Yksityisyrittäjänä työskennellyt Jarmo oli saanut aivoinfarktin vuonna 2015. Hän oli tuolloin 50-vuotias. Hän oli toipunut melko hyvin, mutta puheen tuottaminen ei enää onnistunut samaan tapaan kuin ennen. Puheterapeutin avustuksella mies oli tehnyt nettiin seuranhakuilmoituksen, sillä kirjoittaminen ylipäätään on haastavaa.

Suvi etsi ystävää Espanjaan

Suvilla itsellään on reuma, joka puhkesi 1990-luvulla. Ennen eläkkeelle jäämistään Suvi oli työskennellyt sosiaalialalla. 

Suvi oli liittynyt nettideittisivustolle, koska hän etsi ystävää, jonka kanssa muuttaisi Espanjaan. Nainen oli myynyt omaisuutensa ja hankkinut vuokra-asunnon Torreviejasta. Tuolloin hän majaili ystävänsä luona talovahtina ja osan ajasta poikansa luona.

Kumpikin on ollut aiemmin tahoillaan naimisissa. Heillä molemmilla on lapsia aiemmista liitoistaan.

Kiinnostus oli samantien molemminpuolista

Suvi ja Jarmo asuivat molemmat pääkaupunkiseudulla. Hyvin pian he sopivat tapaamisen Cafe Engeliin Helsinkiin. He tapasivat ensi kerran toukokuun alussa vuonna 2018.

Odotellessaan Jarmoa Suvi tilasi kahvin. Hetken päästä mies ilmestyi ikkunan taakse ja näytti hieman jännittyneeltä. Huomattuaan Suvin hän tuli sisään ja istui pöydän ääreen. 

– Hän tervehti ja otti kädestä kiinni. 

Jarmo otti kännykän esiin. Hän alkoi kertoa itsestään kuvien avulla. 

– Siinä minä sitten arvailin, että mitä hän halusi näillä kuvilla sanoa, Suvi nauraa. 

Kommunikaatio onnistui loppujen lopuksi oikein hyvin. Suvi ja Jarmo kokivat, että heidän välillään oli heti erityinen yhteys. He päättivät tavata uudelleen ja pian he treffailivatkin kerran-pari viikossa. 

Välillä yllättäviä hetkiä

Jarmon puhehaasteiden takia Suvi koki välillä yllättäviä hetkiä.

– Kun Jarmo ei pysty puhumaan tai kertomaan, että nyt mennään sinne tai tänne, hän vain vei minua aina joka paikkaan, esimerkiksi kavereidensa luo. Siinä minä sitten kyselin paikalla olijoilta, että jaa kukas sinä olet ja niin edelleen, hän nauraa. 

– Se oli aika jännää.

Muutto lykkääntyi

Elokuussa 2018 Jarmo kutsui Suvin luokseen asumaan. Suvilla ei ollut enää omaa asuntoa Suomessa, vain menolippu Espanjaan. Se tiketti jäi tällä kertaa käyttämättä.

– Minulla ei ollut kuin kaksi matkalaukkua, joten se oli aika helppo muutto, Suvi nauraa. 

– Siellä minä sitten oleilin.

Käyvät säännöllisesti lomalla Espanjassa

Aluksi Jarmo ei syttynyt ajatukselle Espanjaan muutosta, mutta ilmaisi, että Suvi voi halutessaan lähteä. Myöhemmin hän muutti mielensä ja kuukauden päästä, lokakuun puolivälissä 2018, pariskunta lähti matkaan yhdessä. Suvin vuokra-asunto oli edelleen odottamassa. Tuolla reissulla Jarmo ihastui Torreviejan kaupunkiin.

Suvi ja Jarmo reissasivat Helsingin ja Torreviejan väliä säännöllisesti parin vuoden aikana. Molemmat ovat sairaseläkkeellä, joten lähteminen oli helppoa. Viime vuoden kesällä he ostivat loma-asunnon Torreviejasta etelään sijaitsevalta Orihuela Costalta.

Koronaviruspandemian vuoksi Suvi ja Jarmo palasivat autolla Suomeen. Varatut lennot oli peruttu. Syyskuussa olisi jälleen suunnitelmissa palata Espanjaan.

Jarmo kuntoutunut aivoinfarktin jäljiltä melko hyvin

Aivoinfarktinsa jälkeen Jarmo oli pitkään tehohoidossa ja pyörätuolissa. Tuolloin hänelle oli sanottu, että hän ei enää koskaan kävelisi. Kun pariskunta tapasi, Jarmo laahasi enää oikeaa jalkaansa. Lisäksi oikean käden hienomotoriikka ei pelaa kunnolla.

– Muuten Jarmo pystyy kävelemään, pyöräilemään ja juoksemaan. Hän on kuntoutunut fyysisesti ja henkisesti tosi hyvin sen jälkeen, kun olemme tavanneet.

Ennen sairastumistaan Jarmo oli pelannut säännöllisesti jääkiekkoa Suomessa. Espanjassa hän alkoi pelata jalkapalloa englantilaisten seniorijoukkueessa, kun eräs toinen suomalainen jalkapallon pelaaja oli vienyt hänet katsomaan harjoituksia tämän vuoden helmikuussa. Toiset ottivat Jarmon joukkoonsa avosylin.

"Täydellinen pari!"

Suville on tehty monenlaisia leikkauksia. Taustalla on ollut reuman lisäksi muitakin terveysongelmia. Sormien rystysnivelissä on useita pieniä keinoniveliä. Kädet ovat jäykät ja kömpelöt, ranteet jäykistyneet sekä molemmat kädet ranteista asti virheasennossa. Suvi on myös vaikeasti kuulovammainen, hän käyttää kuulolaitteita. 

– Tavattuamme toisemme nauroimmekin, että toinen ei puhu eikä toinen kuule, joten mehän olemme täydellinen pari!

Arjessa toisiaan tukien

Jarmo ja Suvi tukevat toisiaan arjessa. Suvi toimii Jarmon tulkkina, soittaa puhelut ja hoitaa hänen asioitaan. 

– Toimin myös kartturina. Jarmo saattaa ajaa liikenneympyrässä pari-kolme kierrosta. Mutta onneksi osaamme nauraa tällaisille jutuille, Suvi hymyilee.

Jarmo auttaa Suvia tekemällä raskaat pihatyöt, sillä Suvin käsivoimat ovat sen verran heikot. 

– Jarmo avaa purkit ja herrasmiesmäisesti myös auton ovet, Suvi kiittelee.

Tykkäävät olla liikkeessä

Kaiken kaikkiaan molempien terveydentila on niin hyvä, että he pystyvät viettämään mieleistään tapahtumarikasta elämää. Pariskunta on tehnyt moottoripyöräretkiä niin Suomessa kuin Espanjassa.

Pariskuntaa yhdistää rakkaus luontoon, etenkin Lappiin. Suvi on kotoisin Torniosta. Molemmat pitävät ulkoilusta, ja mökkeilystä. He reissaavat tapaamassa tuttuja ympäri Suomea.

– Emme jaksa olla kauan yhdessä paikassa, Suvi nauraa.

Ajatus häistä luonnon keskellä kiehtoi

Päätös naimisiinmenosta oli yhteinen. Kumpikaan ei varsinaisesti kosinut.

– Oli Jarmo tosin jo viime vuoden syksynä pysähtynyt kultasepän liikkeen ikkunoiden eteen katselemaan sormuksia, Suvi nauraa.

Pariskunta ei halunnut kirkkohäitä. Idea luonnon keskellä järjestettävistä häistä syntyi, kun Suvin tytär oli Espanjassa keväällä käymässä. Tytär kertoi haaveilevansa häistä pohjoisessa luonnon keskellä. Tästä ajatuksesta Jarmo innostui ja totesi, että niin heidän pitäisi myös Suvin kanssa tehdä.

Suvi ja Jarmo alkoivat selvitellä, miten häät olisi Lapissa mahdollista järjestää. He saivat selville, että Sallan kunnanjohtajalla oli vihkimisoikeus ja että hän on ennenkin vihkinyt hääpareja luonnon keskellä. Paikaksi valikoitui Oulangan kansallispuisto.

– Laitoin hänelle viestiä ja tiedustelin, olisiko vielä tälle kesälle mahdollista järjestää vihkiäisiä. Hän ehdotti ajankohdaksi elokuun 8. päivää ja varasimme sen.

Autolla kohti Lappia

7. elokuuta Suvi ja Jarmo pakkasivat tavarat retkeilyautoon ja lähtivät ajamaan Pohjois-Pohjanmaalla sijaitsevalta Jarmon äidin mökiltä kohti pohjoista. Jarmon eno vaimoineen ajoi perässä omalla retkeilyautollaan. Yöpymispaikkana oli leirintäalue Sallatunturin juurella.

– Olimme sopineet Jarmon parhaiden kavereiden kanssa, että tapaamme heidät Sallassa leirintäalueella. He olivat liikkeellä asuntovaunulla, lomailemassa Lapissa Etelä-Suomesta. Yövyimme kaikki siellä.

Hääseurueeseen kuului lisäksi kaksi Suvin lapsista. Hekin olivat liikkeellä autolla, mutta olivat varanneet itselleen mökin leirintäalueelta.

Vihkiminen patikointireitin varrella

Hääpäivänä alkoi matka vihkimispaikalle. Noin 50 kilometrin matka kuljettiin autolla. Sitten hääseurue lähti vaeltamaan kuuden kilometrin mittaista vaelluspolkua, jonka puolivälissä heidät vihittäisiin. Vihkijänä toiminut kunnanjohtaja kulki reittiä toiseen suuntaan kuin hääseurue.

– Kohtasimme vihkimispaikalla, johon saavuimme melkein yhtä aikaa kummatkin omilta tahoiltamme.

Matkaan varattiin kunnolla aikaa. Niin saatiin levähdystaukoja. Vaikka reitti sisälsi jyrkkiä nousuja ja laskuja, se sujui kaikilta hyvin. Menossa mukana pysyi myös pikkuinen Nuusku-koira. 

Naimisiin jylhän luonnon keskellä

Vihkimispaikalla pidettiin tauko. Juhlavaatteet vaihdettiin ylle metsässä, hääpuvussa kun ei tuollaista matkaa tarvota.

Suvi ja Jarmo sanoivat toisilleen tahdon kello 14.00. Sää ei olisi voinut olla parempi. Aurinko paistoi ja lämpömittari näytti +24 astetta. 

– Siellä on vihkialttari luonnon puolesta. Koski kuohui taustalla. Siellä on jyrkät mahtavat kanjonit, Suvi kuvailee.

Vihkimisen jälkeen Suvi vaihtoi kengät vaelluskenkiin ja kulki paluumatkan häämekossaan ja Jarmo hääasussaan bootsit jalassa.

– Vihkijä jatkoi reittiään eri suuntaan kuin seurue. Olimme sopineet etukäteen kumpaa kautta seurue kulkisi. 

Loppupäässä reittiä oli nuotiopaikka, jossa pysähdyttiin. Siellä korkattiin myös kuohuviinipullo ja juotiin malja hääparin onneksi. Mukana oli myös makkaraa ja muuta evästä.

Leirintäalueella sijaitsevassa keloravintolassa juhlijat söivät hääaterian ja joivat kakkukahvit. Juhlaseurue vietti kaksi yötä tunturin juurella.

Juhlinnat eivät loppuneet tähän. Suvi ja Jarmo aikovat järjestää kotona Helsingissä hääjuhlan muille läheisilleen tänä viikonloppuna.

Onnellinen pariskunta

Kahdessa vuodessa on tapahtunut paljon. Rakkaus on tänä aikana vain syventynyt. 

– Kaikki kävi niin nopeasti. Sovimme niin hyvin yhteen. Tämä vaan tuntuu niin oikealta. 

– Olemme vieläkin erittäin rakastuneita. Valitsen Jarmon joka päivä uudelleen, Suvi hymyilee.

Osittainen lähde: Terveyskirjasto

Lue myös:

    Uusimmat