Suuri suomalainen vitutustutkimus selvitti, mikä suomalaisia pännii eniten

Henkisen väkivallan merkit paljastuvat usein vasta eron jälkeen 10:50
KATSO MYÖS: Tuntuuko oma suhde tällaiselta? Varoitusmerkki, jota ei kannata jättää huomiotta

Kotimainen tutkimus selvitti, mitkä asiat niin sanotusti vituttavat suomalaisia. Eniten ottavat päähän muut ihmiset, kerrotaan tiedotteessa.

Kahden suomalaistutkijan tekemä selvitys paljastaa, mitkä asiat suoraan sanoen vituttavat suomalaisia. Vitutusta kuvaillaan eniten vihaa ja inhoa muistuttavaksi tunteeksi.

Professorien vapaa-ajan projekti

Tutkimus on Turun yliopiston ja Turun yliopistollisen keskussairaalan PET-keskuksen professori Lauri Nummenmaan ja professori Jari Hietasen käsialaa. Tutkimus oli heille vapaa-ajanprojekti keväällä 2022.

Tuolloin he teettivät Suuren suomalaisen vitutustutkimuksen, koska halusivat tehdä pienimuotoisen kartoituksen "suomalaisen tunne-elämän tärkeimmästä ulottuvuudesta”.

Kolmiosaiseen nettikyselyyn vastasi 19 394 ihmistä keväällä 2022.

– Tutkimuksen saama valtava suosio yllätti meidät, ja päätimme laajentaa kyselyn kolmiosaiseksi, monen kokeen sarjaksi. Lopputuloksena kovalevyllemme päätyi useita gigatavuja melkein 20 000 suomalaisen kokemaa vitutusta. Aihe kiehtoi suomalaisten mieltä, ja tutkimuksesta kirjoitettiin laajasti valtakunnan päälehdissä. Siksi päätimme myös analysoida ja raportoida tutkimuksen tulokset, Nummenmaa kertoo tiedotteessa.

Muut ihmiset, sota ja Putin ärsyttivät eniten

Kaikkein eniten suomalaisia ketuttavat muut ihmiset. Tutkimuksessa korostuivat sen tekohetkellä huhtikuussa 2022 ajankohtaiset asiat, kuten sota, Venäjän presidentti Vladimir Putin ja korona.

Yleisimpiin potuttaviin teemoihin kuuluivat myös muun muassa bensiini ja sää, epäoikeudenmukaisuus, työ ja tyhmyys. Joitain pänni kaikki.

Tutkimus hylätty useaan kertaan

Tutkimus on julkaistu Suomen tehohoitoyhdistyksen jäsenlehti Tehohoito-lehdessä syksyllä 2023. Moni tieteellinen julkaisu on hylännyt Nummenmaan ja Hietasen projektin. 

Tiedotteessa kerrotaan, että esimerkiksi Turun yliopisto ei halunnut tiedottaa tutkimuksesta, koska sitä ei ole julkaistu vertaisarvioidussa lehdessä.

Joka tapauksessa Nummenmaan mukaan ihmiset voivat oppia tutkimuksesta sen, että vitutus helpottaa, kun omaa huonoa oloa purkaa sanoittamalla sitä muille. Puhuminen auttaa!

Katso myös video: Onko ok mököttää ja uhkailla erolla?

Mitä parisuhdepsykoterapeutti sanoo erolla uhkailusta ja mököttämisestä? 1:17
Mitä paripsykoterapeutti sanoo erolla uhkailusta ja mököttämisestä riidan aikana?

Lue myös:

    Uusimmat