Näin passiivis-aggressiivisen ihmisen kanssa kannattaa toimia – asiantuntijan vinkit

Mihin ihminen tarvitsee "tylsiä" taukoja? 1:37
KATSO MYÖS VIDEO: Mihin ihminen tarvitsee "tylsiä" taukoja?

Passiivis-aggressiivisesti käyttäytyvän kanssa kannattaa kokeilla kolmen kohdan toimintaohjetta, vinkkaa amerikkalainen puhekouluttaja.

Miten toimia passiivis-aggressiivisesti käyttäytyvän ihmisen kanssa? Amerikkalainen puhekouluttaja John Bowe vastasi kysymykseen CNCB-median artikkelissa.

Kuvittele seuraava tilanne: Olet aikaisemmin tullut hyvin toimeen erään työkaverin kanssa, mutta nyt tämä välttelee sinua lounaalla ja tuntuu miltei murahtavan vastaukseksi, jos tarjoudut hakemaan hänelle kahvia. Vaikka hän ei sano sitä sinulle suoraan, on hän jostain syystä ärsyyntynyt sinuun.

Bowen mukaan yllä kuvattu tilanne on oppikirjaesimerkki passiivis-aggressiivisuudesta. Se on tyypillistä niille, joiden on vaikea käsitellä konfliktitilanteita.

– Paras tapa käsitellä passiivis-aggressiivisuutta on neutralisoida se varovasti päinvastaisella toiminnalla: toimimalla nopeasti sekä kommunikoimalla suoraan ja avoimesti, Bowe kirjoittaa.

Tämä vaatii rohkeutta, mutta harjoituksen myötä se voi alkaa tuntua helpommalta.

Toimi näin passiivis-aggressiivisen ihmisen kanssa

Kun huomaat kohtaavasi passiivis-aggressiivista käytöstä, kannattaa pysyä rauhallisena ja tehdä kolme asiaa:

  1. Mene juttelemaan henkilön kanssa kahden kesken sellaiseen paikkaan, jossa teistä molemmista tuntuu mukavalta puhua suoraan.
  2. Kiinnitä huomiota kehonkieleesi ja äänensävyysi. Yritä rentoutua, jos sinulla on kireä olo. Haluathan viestittää toiselle, että olet aidosti huolissasi ja liikkeellä vilpittömin mielin etkä vaikuttaa uhkaavalta.
  3. Kysy sitten: "Voisitko kertoa, mikä sinua vaivaa?"

Bowen mukaan kysymys ratkaisee usein ongelmat saman tien. Jos toinen kertoo turhautumisensa syyn, voitte luultavasti palata normaaliin kanssakäymiseen saman tien.

Ehkä huomaatte, että kyseessä oli väärinkäsitys. Tai sitten hoksaatte, että kysymys on jostain syvällisemmästä, jonka selvittäminen vie aikaa.

Oli miten oli, keskusteluhetken onnistumisen kannalta on olennaisen tärkeää, että olet hiljaa ja kuuntelet, mitä toinen vastaa.

Miten pyytää anteeksi mielekkäästi, kun sen aika on?

Kuuntele, mitä kollegallasi on sanottavaa. Saatat ajatella, että tämän puheissa ei ole järkeä tai pitää kommentteja epäreiluina ja virheellisinä. Älä kuitenkaan vastaa mitään ennen kuin olet sisäistänyt sen, mitä toinen sanoo.

Jos toisen ärsyyntyminen johtuu asiasta, jota on syytäkin pyytää anteeksi, muista diplomatia. Keskity siihen, mitä teit väärin, älä muihin asioihin. 

Bowe muistuttaa, että todellinen ja toimiva anteeksipyyntö ei sisällä tekosyitä, itsensä puolustelua tai muita vastaavia asioita.

Älä oleta, vaan sano

Älä oleta, että toiselle olisi itsestään selvää, että olet pahoillasi. Ilmaise se sanomalla, että pyydät anteeksi. On myös syytä tarkoittaa, mitä sanoo.

Älä sano näin: "Voi ei apua, en ollut tajunnut ollenkaan. Miksi et sanonut mitään?"

Sano mieluummin jotain tämän suuntaista: "Olen pahoillani, tuo ei edes juolahtanut mieleeni. Olet oikeassa. Yritän olla tekemättä noin enää uudelleen."

Älä ryhdy riitelemään

Mikä tärkeintä, vastusta haluasi riidellä. Nyt tavoitteena ei ole olla oikeassa tai todistaa kollegasi erehtyneen. Tavoitteena on palauttaa turvallinen keskusteluilmapiiri ennalleen.

Älä pyydä anteeksi, jos se tuntuu teennäiseltä. Kunnioita kuitenkin toista osapuolta siinä, että tämä keskustelu käytiin. Oletko iloinen siitä, että sait vastauksen? Kiitä toista tämän vastauksista.

Bowe kehottaa myös sanomaan ääneen, jos jokin toisen kommenteissa jäi vaivaamaan. Lisäksi jos pidät suhdettanne tärkeänä, ilmaise sekin sanoin.

Loppujen lopuksi olet vastuussa käytöksestäsi

Voi käydä niinkin, että kysymykseesi vastataan olankohautuksella ja toteamalla, että ei mikään ole vialla. 

Jos työkaverisi pelkää konfliktia tai on päättänyt olla edelleen vihainen, voit lohduttautua sillä, että olet yrittänyt ratkoa asiaa. Olet ainakin ottanut sen puheeksi ja Bowen mukaan tämän jälkeen vastapuolen on vaikeampi teeskennellä, että mikään ei olisi vialla.

– Olet tehnyt kaiken, mihin puhumalla suoraan pystyt ja tekemällä selväksi, että olet valmis puhumaan asiasta, kun he ovat valmiita siihen. Tältä erää on parempi antaa asian olla.

Katso myös video: Arjen taidot ratkaisevat ihmissuhteiden kohtalon

Arjen taidot ratkaisevat ihmissuhteiden kohtalon 9:29
Kysyimme asiantuntijoilta, mitkä arjen taidot ovat parisuhteen kannalta ratkaisevia.

Lähde: CNBC

Lue myös:

    Uusimmat