THL: Koronarokotteen tehosteannokset riittämämässä kaikille riskiryhmäläisille

Korona ei estä verenluovutusta – näin toimii liikkuva luovutuspiste 7:15
Katso myös: Korona ei estä verenluovutusta – näin toimii liikkuva luovutuspiste

Koronarokotteiden syystalven tehosteannoksia riittää kaikille, joille niitä on suositeltu, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

Rokotteita on THL:n mukaan keskusvarastossa, josta hyvinvointialueet saavat niitä tarvittaessa lisää jo tällä viikolla. Ensi viikolla Suomeen saapuu lisää rokotteita.

Tehosterokotteita suositellaan niille, joilla on suurin riski saada vakava koronatauti. Korkea ikä on merkittävin vakavan taudin riskitekijä.

– Vaikuttaa siltä, että syystalven tehosteannosten suosio on nyt korkeampi kuin vuosi sitten. Tämä on positiivista, THL:n johtava asiantuntija Mia Kontio sanoo tiedotteessa.

– Talven tullen koronaa kuten muitakin hengitystieviruksia on liikkeellä enemmän, joten on tärkeää, että iäkkäät ja riskiryhmiin kuuluvat saisivat heille suositellut rokotteet. Uudella tehosteannoksella pyritään vähentämään vakavia sairastumisia, sairaalahoidon tarvetta ja koronaan liittyviä kuolemia.

Kontion mukaan koronarokotusten tavoitteena on ylläpitää väestön suojaa vakavaa koronatautia vastaan jatkuvasti; epidemiajaksoja voi olla vuoden aikana useita.

Tarjolla kahta erilaista rokotetta

Suomeen tulee ensi viikolla noin 129 000 annosta lisää Pfizerin mRNA-rokotteita. Kuluvan marraskuun aikana Suomeen saadaan myös Novavaxin proteiiniadjuvanttirokotetta.

Sitä voidaan THL:n mukaan antaa kaikille suosituksen piirissä oleville, mutta erityisesti heille, joille mRNA-rokote ei sovi esimerkiksi allergian vuoksi tai jotka eivät jostain syystä halua ottaa sitä.

Molemmat rokotteet antavat yhtä hyvän suojan koronan omikronviruksen XBB-alalinjoja vastaan.

Rokotukset etenevät

Rokotuksista vastaavat hyvinvointialueet. Ne kertovat, mistä ja milloin rokotteen saa. Koronarokotteiden syystalven tehosteannokset annetaan pääosin samanaikaisesti influenssarokotteiden kanssa.

– Suurin osa joukkorokotuksista on alkanut. Pitkistä jonoista ja ajanvarausten ruuhkista huolimatta rokotukset etenevät monella alueella jo hyvin ja rokotusaikoja on pyritty lisäämään, THL:n asiantuntijalääkäri Anniina Virkku toteaa.

THL suosittelee syystalven 2023 tehosteannosta kaikille 65 vuotta täyttäneille sekä 18 vuotta täyttäneille lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluville ja 12 vuotta täyttäneille voimakkaasti immuunipuutteisille.

Tällainen on tunnelma koronarokotejonossa Helsingissä 5:16
Katso myös: Tällainen oli viime viikolla tunnelma koronarokotejonossa Helsingissä 

Lue myös:

    Uusimmat