Susille "nappia otsaan" vai nykymallilla jatkoon? MTV Uutiset seuraa kuumaa eduskuntakeskustelua: "Tänä vuonna mennyt 58 koiraa, yli 250 lammasta"

Eduskunnassa käsitellään tänään susien metsästämistä koskevaa kansalaisaloitetta illansuussa. MTV Uutiset seuraa tapahtumia. Kansanedustajat Anne Kalmari (kesk.) ja Jenni Pitko (vihr.) keskustelivat aiheesta MTV Uutiset Livessä ennakkoon iltapäivällä.

Kansalaisaloitteessa ehdotetaan, että susien kannanhoidollinen metsästys voitaisiin aloittaa Suomessa tänä talvena.

Tavoitteena olisi säädellä susien määrää, ehkäistä metsästyskoirien ja kotieläimien vahinkoja sekä pitää sudet ihmisarkoina.

Keskustan linja on, että susikantaa pitäisi nykyisestä päästä harventamaan.

– Kannatamme kannanhoidollisen metsästyksen aloittamista. Susi ei kuulu pihapiireihin tappamaan lemmikkieläimiä ja lampaita. Kun aloitamme metsästyksen, saamme taas ihmispelon aikaiseksi, sanoo maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtaja Kalmari.

Vihreät: Ei kertakaikkiaan mahdollista

Suomessa susi on rauhoitettu eläin, ja sen ampumiseen on myönnetty vahinkoehtoisia poikkeuslupia, jos edellytykset täyttyvät. Kannanhoidollisia poikkeuslupia ei ole viime vuosina myönnetty.

Vihreiden mukaan metsästystä ei tule sallia.

– Suden kanta on niin pieni, kyseessähän on erityisen uhanalaisesta lajista, että kannanhoidollisen metsästyksen aloittaminen tässä vaiheessa ei ole kertakaikkiaan mahdollista, sanoo vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Pitko.

Kansalaisaloite keräsi varsin rivakassa tahdissa vaadittavat 50 000 allekirjoitusta. Sen takana ovat muun muassa Maa- ja metsätaloustuottajien keskusliitto MTK sekä Suomen Metsästäjäliitto.

Uhreina kymmeniä koiria ja satoja lampaita

Susi ei ole Suomessa hyökännyt ihmisen kimppuun Suomessa sitten 1800-luvun.

Keskustan Kalmarin mukaan susi on kuitenkin uhka ja sen pelko on aiheellista. Hän muistuttaa, että susi on vaaraksi myös eläimille.

– Tänä vuonna on mennyt 58 koiraa, yli 250 lammasta. Nämä ovat todella surullisia tapauksia, kun on omasta lemmikistä kyse.

Tieteellisen arvion mukaan Suomessa on tällä hetkellä noin 250 suden kanta, joka on ollut hieman kasvamaan päin. Vihreiden Pitkon mukaan pelot suteen liittyen ovat suhteettoman suuria itse populaatioon verrattuna.

–Tottakai vaaraa aiheuttaville yksilöille tulee antaa kaatolupia. Kenenkään ei todellakaan tule joutua sutta omalla pihalla pelkäämään, Pitko sanoo.

MTV Uutiset seuraa illan susikeskustelua

Susikysymys tullee jakamaan mielipiteitä sekä nostattamaan kipakkaakin keskustelua eduskunnassa.

Esimerkiksi Suomenmaan mukaan entinen pääministeri, kansanedustaja Juha Sipilä (kesk.) sanoi viikonloppuna keskustan Pohjois-Pohjanmaan piirin syyskokouksessa, että "susille nappi otsaan vaan".

Keskustelu eduskunnassa pääsee alkamaan arviolta puoli viiden aikaan iltapäivällä. MTV Uutiset seuraa keskustelua.

*Päivitys kello 14.45: Lisätty Jenni Pitkon ja Anne Kalmarin kommentteja.

Lue myös:

    Uusimmat