Suomi teki selvää Kroatiasta: "Olen tosi ylpeä joukkueesta"

Suomen naisten jalkapallomaajoukkue avasi vuoden koitoksensa voittamalla Kypros-cupin avausottelussaan Kroatian 4–1. Larnakassa pelatussa ottelussa Helmareille maalasivat Eveliina Summanen, Linda Sällström, Olga Ahtinen ja Jutta Rantala.

Summanen vei hienolla vapaapotkulla Suomen johtoon jo kolmannella minuutilla, mutta Kroatia tasoitti viisi minuuttia myöhemmin Kristina Nevrklan päästyä puskemaan vapaasti Suomen puolustuksen hukattua hänet erikoistilanteessa. Helmareiden historian maalikuningatar Sällström iski sitten 15. minuutilla uransa 52. maajoukkuemaalin, ja toisella puoliajalla Ahtinen ja Rantala varmistivat selkeän voiton. Kroatia toki sai pallon kaksi kertaa Suomen maalipuihin.

– Hyvä, kun kuitattiin nopeasti tuo tasoitus, ja voitto oli täysin ansaittu. Ehkä laadukkaammalla toiminnalla olisi voitu jokunen maali lisääkin tehdä, mutta hyvä peli ja olen tosi ylpeä joukkueesta, päävalmentaja Marko Saloranta sanoi STT:lle puhelimitse.

Vastaan tulossa Unkari ja Romania

Helmari-debyyttinsä virallisissa otteluissa tekivät HJK:n Joanna Tynnilä ja norjalaisen Brannin Nanne Ruuskanen, joiden otteet ilahduttivat myös päävalmentajaa. Kokoonpanosta puuttuivat loukkaantumisista kuntoutuvat Emma Koivisto ja Emma Peuhkurinen sekä Heidi Kollanen ja Adelina Engman flunssaoireiden takia.

Voitto katkaisi Suomen kahdeksan ottelun voitottoman putken virallisissa maaotteluissa. Viime vuonna Helmarit voitti vain yhden virallisista peleistään, senkin maanosan heittopusseihin lukeutuvaa Georgiaa vastaan. Lisäksi kaatui Wales, mutta tuo ottelu oli epävirallinen kohtaaminen.

Suomi kohtaa turnauksessa vielä Unkarin sunnuntaina ja Romanian ensi viikon keskiviikkona. Romania voitti torstaina Unkarin 2–1. Suomi on turnauksessa korkeimmalle naisten maajoukkuerankingissa rankattu (31:s), Romania on 40:s, Unkari 42:s ja Kroatia 60:s.

– Unkari on tosi kova erikoistilanteissa, ja joukkueessa on hyviä yksittäisiä pelaajia. Se oli Romaniaa vastaan pelillisesti parempi, mutta Romania otti hyvän voiton. Kovia pelejä molemmat, helpolla ei päästä, ja hyvä niin, Saloranta pohti Kyproksen leirin tulevia vastuksia.