Suomi kyseenalaisti irakilaismiehen kuolintodistuksen aitouden jo alussa – asiakirjat riittivät, koska "ei ollut syytä epäillä, että hakijan isä on tapettu"

Tämä kaikki tiedetään surmatuksi väitetystä irakilaismiehestä – rikostoimittaja kertoo, miten KRP tutkii tapausta 6:42
MTV Uutisten rikostoimittaja Pekka Lehtinen kertoo, mitä tapauksesta tiedetään.

Suomen valtio oli jo Euroopan ihmisoikeustuomioistuin EIT:n käsittelyssä huomioinut, että ei voinut varmistaa oikeudessa todisteena esitettyjen asiakirjojen, kuten kuolintodistuksen, aitoutta.

Nyt keskusrikospoliisi KRP epäilee, että Suomelle annettiin langettava tuomio osaltaan väärennettyjen asiakirjojen perusteella ja mies olisikin hengissä.

Poliisi epäilee tapauksessa törkeää petosta ja törkeää väärennystä. Yksi henkilö on pidätetty tapaukseen liittyen.

Suomi määrättiin maksamaan omaiselle 20 000

Poliisitutkinta liittyy tapaukseen, jossa Suomi hylkäsi irakilaismiehen turvapaikkahakemuksen ja käännytti tämän Bagdadiin, jonne mies palasi vapaaehtoisen paluun tuella.

Sittemmin miehen oli kerrottu joutuneen tunnistamattomien miesten ampumaksi vuoden 2017 joulukuussa. Miehen täysi-ikäinen tytär valitti miehen kohtelusta ihmisoikeustuomioistuimeen.

Ihmisoikeustuomioistuimen mukaan suomalaiset viranomaiset ja oikeuslaitos olivat epäonnistuneet noudattamaan Euroopan ihmisoikeussopimuksen artikloja 2 ja 3, jotka käsittelevät oikeutta elämään ja kidutuksen kieltoa.

EIT kiinnitti päätöksessään erityistä huomiota siihen, että Suomen viranomaiset eivät olleet tehneet tulevaisuuden uhan arviointia asianmukaisesti.

Ihmisoikeustuomioistuin katsoi Suomen menetelleen väärin ja määräsi tyttärelle maksettavaksi korvauksia 20 000 euroa korvauksia ja lisäksi 4500 euroa aiheutuneista kuluista.

Oikeudella ”ei mitään syytä epäillä” miehen kuolemaa

Oikeusistuimen asiakirjoista käy ilmi, että Suomelle ei ollut toimitettu alkuperäisiä asiakirjoja kuten kuolintodistusta. Siksi viranomaiset eivät ole pystyneet varmistumaan asiakirjojen aitoudesta tai alkuperästä.

Asiakirjat kuitenkin riittivät oikeudelle, sillä se ei ”nähnyt mitään syytä epäillä, että hakijan isä on tapettu Irakissa”.

– Oikeus katsoo, että toimitetut kopiot ja käännökset kuolintodistuksesta yhdessä poliisiraportin kopioista ja käännöksistä antavat riittävän näytön asiasta, tuomiossa todetaan.

Pakolaisneuvonta rikosepäilystä: "Valtava pettymys"

Pakolaisneuvonta avusti EIT:n käsittelyssä Suomelta korvauksia vaatinutta miehen lähiomaista. Korvauksia isänsä väitetystä kuolemasta vaati miehen parikymppinen tytär.

Keskiviikkona julkaistussa tiedotteessaan Pakolaisneuvonta kertoo olevansa KRP:n tietojen varassa asiaan liittyen. Se kertoo, että käsittelyvaiheessa ei tullut ilmi syytä epäillä annettujen tietojen todenperäisyyttä.

– Mikäli selviää, että poliisin epäily pitää paikkansa eli valittajalta on saatu virheellistä tietoa, kyseessä on valtava pettymys, järjestö kertoo tiedotteessaan.

Lue myös:

    Uusimmat